V Brooklynu toplo sprejeli Gorana Dragića: Gremo po prstan

Košarka 24. Feb. 20229:38 > 11:50
Delite:
Goran Dragić in Steve Nash. Foto: Goran Dragić/Instagram.

Kevin Durant, Kyrie Irving, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge, Ben Simmons in številni drugi sedanji in nekdanji all-starji imajo na treningih od srede naprej ob sebi še Gorana Dragiča. "Izbral sem Brooklyn, ker ima velike možnosti, da osvoji naslov prvaka," je bil v uvodni misli ob prihodu v New York neposreden slovenski veteran.

V ponedeljek je v ZDA odjeknila novica, da se je Goran Dragić, ki je po večmesečnem čakanju naposled postal prost košarkar, za sodelovanje do konca sezone dogovoril z Brooklyn Nets. Njegov cilj je jasen, napasti si želi šampionski prstan.

“Da bom lahko igral ob Kyrieju Irvingu, Kevinu Durantu, Benu Simmonsu, LaMarcusu Aldridgu … to so fantje, ki so vajeni igrati velike tekme. Pa seveda zaradi Steva Nasha. Bil je moj mentor. Ko sem prišel v ligo, sem igral z njim, da bi ob njem še zaključil kariero, bi bilo izjemno,” je na novinarski konferenci o razlogih za pridružitev razlagal 35-letni organizator igre.

Prav Nash je bil odločilen pri prepričevanju Dragića za podpis z Mrežicami. Sestala sta se prejšnji petek, tri dni pozneje, torej po koncu tedna, ki je bil posvečen tekmi vseh zvezd, se je “Gogi” dokončno tudi odločil.

“Z njim sem sedel na letalu. Pokazal mi je, kako biti profesionalec. Bil je prvi na treningu, vedno skrbel za svoje telo, vsak dan je ponavljal vaje, jedel zdravo. Če želiš igrati še globo v svoja trideseta leta starosti, moraš skrbeti za svoje telo. Tega sem se naučil od njega,” se svojih prvih treh let v ligi NBA, ko si je delil garderobo z dvakratnim najkoristnejšim košarkarjem, spominja Goran.

Od njega se je priučil tudi vodstvenih sposobnosti, razkrije: “Na splošno mi je pokazal, kako biti vodja, kako igrati pick and roll in poskušati v igro vključiti ostale soigralce. Takrat še veliko stvari nisem razumel tako kot danes. Že takrat sem se sicer za selitev čez lužo odločil zaradi Steva, brez njega bi morda v Evropi ostal še nekaj let.”

Foto: Paul Connors – AP via Guliverimage

Po 14 letih ima v mislih le eno

Dragić je v ligi NBA že 14. sezono. V rednem delu je nastopil na 872 tekmah in v povprečju vpisal 13,9 točke, 3,1 skoka in 4,8 asistence. Leta 2014 je bil izbran v tretjo peterko lige, leta 2018 kot prvi Slovenec zaigral na tekmi vseh zvezd. Zdaj bo poskušal dodati še šampionski prstan.

Dragić je še razkril, da se je zanj zanimalo šest ekip, a ni želel razkriti katere, dejal je le, da so bili vsi konkurenti za naslov prvaka v letošnji sezoni.

Kaj v Brooklyn prinese Goran, je razložil njegov nekdanji mentor in zdaj tudi trener: “Izkušnje, inteligenco, spretnost in trdoživost. Igralec, ki ga ni strah velikih trenutkov in prevzeti odgovornost. Bil je že v takšnih situacijah. Ogromno bo prinesel ekipi.”

S pohvalami na račun Slovenca je nadaljeval tudi športni direktor Sean Marks: “Vemo, kaj lahko stori Goran. Je preizkušen in preverjen. Izjemno tekmovalen. Jasno je, zakaj si je želel priti k nam, da osvoji naslov.”

Z Irvingom in Durantom, dvema nekdanjima prvakoma, so sposobni iti do konca. Foto: AP Photo/Kathy Willens via Guliver.

Dragić je še dodal, da bo povsem podrejen ekipi: “Tukaj sem, da pomagam na kakršenkoli način bo ekipa želela. Če bodo želeli, da vodim drugo peterko, jo bom. Vseeno mi je, če bom igral pet, 10 ali 20 minut. Tukaj sem, ker hočem zmagati. V ligi sem že 14. leto, na tej točki kariere mi vse pomenijo le zmage.”

V Brooklynu bo Dragić znova združil moči z Jamesom Johnsonom, ki je bil v Miamiju pred leti tudi eden od treh kapetanov, skupaj z Goranom in Udonisom Haslemom.

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je sicer zadnjo tekmo odigral 13. novembra, torej je brez prave košarke že več kot tri mesece, a je ves čas pridno treniral. V noči na petek, ko se bo Brooklyn pomeril z Bostonom, zagotovo ne še ne bo igral, je sporočil Nash: “Morda bo trajalo še dve do tri tekme, preden ga vključimo.”

Komentari

Vaš komentar