V Philadelphii nič kaj ekipno pokazali na krivca za izpad

Košarka 21. Jun 20219:31 > 10:02
Ben Simmons dresa Philadelphie skoraj zagotovo ne bo več nikoli oblekel. Foto: Guliverimage.

Po izpadu Philadelphie proti Atlanti v konferenčnem polfinalu končnice lige NBA, v največjem mestu Pennsylvanije vre. Izpadli so proti na papirju slabši ekipi, vse bolj se zdi, da z Joelom Embiidom in Benom Simmonsom ekipa enostavno ne bo nikoli sposobna za resen napad na naslov. Odgovorni bodo morali sprejeti odločitev.

“Zaupajte procesu,” zdaj že znameniti slogan, s katerim se v Philadelphii vse od leta 2013 spodbujajo za prihodnost in tolažijo ob neuspehih.

Nastal je, ko je položaj športnega direktorja zasedal še Sam Hinkie, ki je t.i. tankanje, oziroma namerno izgubljanje tekem za višji izbor na naboru, popeljal do novih višav. Tako je pretiraval, da je posredovala celo liga NBA in ga leta 2016 napodila iz kluba.

Po osmih letih lahko označimo konec te ere 76ers (2013 – 2021). Glavna protagonista tega obdobja, Joel Embiid in Ben Simmons, naj bi bila superzvezdnika takšnega kova, da bi Philadelphia postala dinastija. A je šele to sezono sploh prvič osvojila atlantsko divizijo, medtem ko se v končnici skozi vzhodno konferenco, ki je že leta šibkejša od obeh, ni uspela prebiti niti do konferenčnega finala.

Rivers brez zaupanja v Simmonsa

“Bom povsem odkrit. Mislim, da je bila točka preobrata ko smo imeli odprt met, nato še prosta meta, a dosegli le eno točko, nasprotnik nas je kaznoval in zadel,” je po odločilni sedmi tekmi razlagal Embiid.

Jasno je, na koga je ciljal. Simmons je dobre tri minute pred koncem zadnje četrtine, ko je Philadelphia na domačem parketu zaostajala za dve točki, povsem pod obročem ostal sam, a sploh ni pogledal proti košu, temveč se žoge hitro rešil in jo podal Matissu Thybullu. Nad njim je bila storjena osebna napaka, zadel je en prosti met.

Simmons ostane sam, a se odloči za podajo

“Po našem slabem napadu nam je Trae Young zadel trojko in smo zaostali za štiri točke. Od tam naprej sem krivec jaz. Izgubil sem žogo, ko sem poskušal nekaj storiti daleč od obroča. A točka preobrata je bila tisto prej,” je nadaljeval Embiid.

Tukaj velja omeniti, da je visokorasli organizator igre 76ersov znan po tem, da “beži” od metov na koš in pogosto, ko ostane nepokrit, ne izkoristi priložnosti za met.

Ben Simmons je na sedmih tekmah proti Atlanti, če gledamo zgolj četrte četrtine, na koš vrgel vsega tri žoge! Na zadnjih štirih tekmah niti ene. (Vir: StatMuse)

Embiid niti ni bil edini, ki je s prstom pokazal na Simmonsa. Na vprašanje, če je Simmons organizator igre, ki lahko ekipo popelje do naslova, je trener Philadelphie Doc Rivers odvrnil: “V tem trenutku na to vprašanje nimam odgovora.”

Po letih govoric končno menjava?

Morda si je Simmons s tokratnim omahovanjem tlakoval pot iz Philadelphie. 24-letni Avstralec je bil v zadnjih dveh letih že nekajkrat udeležen v govoricah za menjavo v drugo ekipo. Zadnjič letos, ko je Houston na tržnico postavil Jamesa Hardna.

Kamen spotike je njegova kemija z Embiidom, kakor tudi njuno dopolnjevanje na parketu. Težava je slab met Simmonsa, na 307 tekmah v ligi NBA je zadel vsega pet trojk! Njegov odstotek meta za tri? Katastrofalnih 13,9 odstotka, če štejemo redni del in končnico. Branilci ga na zunanji liniji puščajo povsem samega in s tem zapirajo raketo za Embiida, ki je najboljši prav pod obročem.

Photo by Mitchell Leff/Getty Images
Joel Embiid je bil letos v igri za MVP, naposled je nagrado prejel Nikola Jokić. Foto: Guliverimage.

Ne glede na vse, košarka je ekipna igra. Simmons velja za vrhunskega obrambnega košarkarja, ne le dobrega organizatorja igre. Na parketu je ves čas pet igralcev ekipe, da se soigralec in nenazadnje tudi trener po tekmi tako negativno odzivata proti članu ekipe, je redkost.

Zdajšnjega športnega direktorja Daryjla Moreyja tako čaka velika odločitev. Nadaljevati in vztrajati z nečim, kar očitno ne deluje, ali končno enega od obeh zvezdnikom poslati v drugo ekipo v zameno za igralce, ki bodo bolje dopolnjevali ekipo. Zdi se, da bi se to letos končno lahko zgodilo, vsaj sodeč po nezadovoljstvu znotraj moštva.

Bena pogodba na 76erse sicer veže vse do leta 2025, potem ko je lani podpisal novo, petletno pogodbo, vredno približno 160 milijonov evrov.

Komentari

Vaš komentar