Evropski dragulj, s katerim se ne more primerjati niti Luka

Košarka 7. Okt 202211:10 0 komentarjev
Foto;: AP Photo/John Locher via Guliverimage

Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić, Nikola Jokić. Trem košarkarjem, ki veljajo za najboljše v ligi NBA, se bo že drugo leto pridružila nova evropska senzacija: Victor Wembanyama.

Francoski košarkarski dragulj je pri 18 letih opevan kot še ni bil nihče pred njim. Košarkar, rojen leta 2004, je obnorel tako ameriške navijače kot tudi medije čez lužo. Na športnih spletnih straneh in družbenih omrežjih se je imenu Victor Wembanyama v zadnjem obdobju težko izogniti. Pri 220 centimetrih je  pravo “čudo narave”, kot radi zapišejo ameriški mediji.

Victor prihaja iz športne družine. Njegov oče je nekdanji skakalec v daljino, njegova mati pa košarkarica. Pri petih letih ga je začela tudi trenirati, Wembanyama se je poleg košarke ukvarjal še z nogometom (bil je vratar) in judom.

Wembanyama je še lani igral v Evroligi za ASVEL, pred letošnjo sezono pa se je odločil za zanimivo potezo: prestop v klub, ki ne igra v evropskih tekmovanjih. V lanski sezoni najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja se ni preveč izkazal, niti ni imel veliko manevrskega prostora. Odigral je 13 dvobojem, na katerih je v povprečju zbral 17 minut. Dosegal je po 6 točk na tekmo, 4 skoke in 2 blokadi. Met mu ni stekel. Metal je 37-odstotno, za tri pa 30-odstotno.

Victor Wembanyama. Foto: Guliverimage

Poleti je prestopil v pariški Metropolitans, katere predsednik je legendarni francoski košarkar Boris Diaw. Ekipa, ki jo je nekdaj vodil Jure Zdovc, dres pa so oblekli tudi Jurica Golemac, Klemen Prepelič in Jordan Morgan, igra v prvi francoski ligi, v evropskih tekmovanj pa Wembanyamo ne bomo spremljali.

Naslednji korak človeške evolucije?

V športu visoki košarkarji veljajo za negibčne. Pri 220 centimetrih je gibljiv, zna odigrati pod obročem, izjemno nevaren je tudi z razdalje, kar ga dela spektakularnega. Ob tem je potrebno izpostaviti tudi 244 centimetrski razpon rok, njegov doseg s tal pa je le 10 centimetrov nižji od košarkarskega obroča. Ob tem se je Giannis Antetokounmpo pošalil: “Leta 2045 bodo vsi košarkarji izgledali tako.”

Wembenyama še najbolj spominja na Kristapsa Porzingisa, ki pa mu zaenkrat kariero siromašijo predvsem poškodbe. A Francoz je še veliko več. Čeprav gre za krilnega centra, lahko igra na praktično vseh položajih, ob tem je na tekmi danes ponoči, ko so Metropolitans v Las Vegasu na pripravljalni tekmi z rezultatom 112:106 premagali razvojno ekipo Ignite, dokazal, da lahko tudi organizira napade, prodira pod obroč in si sam ustvari svoje mete. Na koncu je dosegel 36 točk ter zbral 11 skokov in po štiri asistence in blokade. 48 pred tem jeblestel s 37 točkami, 4 skoki in 5 blokadami ter 7 zadetimi meti za tri točke.

Zvezdniki navdušeni

Predstave 18-letnika so očarale številne navijače, pa tudi zvezdnike lige NBA. Dvakratni najkoristnejši košarkar lige Giannis Antetokounmpo je priznal: “Česa takšnega še nismo videli. To bo dober izziv za vse košarkarje v ligi. Nanj se moramo začeti pripravljati.” LeBron James, ki mu je tudi segel v roke, je dodal: “Je kot vesoljec. Wembanyama je generacijski talent.” “Liga je v težavah,” pa je zatrdil Kevin Durant.

Tudi MVP Dončić ni bil tako zaželen

Ne le da je njegov stil igre unikaten, še neviden je tudi medijski pomp in vrvež okrog mladega francoskega reprezentanta, ki je bil že več kot leto dni pred naborom 2023 soglasno proglašen za bodoči prvi izbor. Če so bile ekipe še pred nekaj leti bolj previdne pri izbiranju evropskih talentov, pa je z vzponom Jokića, Antetokounmpa in Luke Dončića ta mit povsem zbledel.

23-letni slovenski fenomen je bil izbran leta 2018 kot tretji izbor na naboru. pa čeprav je bil MVP najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Phoenix in Sacramento sta se ustrašila “evropskega prekletstva”, ki so ga v preteklih letih prinašali Nikoloz Ckitišvili, Darko Miličić, Mario Hezonja, Alex Len, Jan Vesely in Dragan Bender, Dallas pa je v njem videl potencial. Od takrat dalje so nagrade MVP osvajali le evropski košarkarji, Dončić pa je bil ob tem kar trikrat izbran v najboljšo peterko lige.

Foto: guliverimage

Zanimivo je dejstvo, da se je francoska ligaška sezona že začela, Metropolitans pa se vseeno udeležuje prijateljskih obračunov v ZDA. Zdi se, da načrtna promocija mladega zvezdnika s strani lige NBA (ki vrhunce člana francoskega prvoligaša objavlja na svojih družbenih omrežjih) in tudi francoske košarke več kot deluje.

Borba za prvi izbor

Zdaj se začenja borba za prvi izbor na prihajajočem naboru lige NBA. Najslabše tri ekipe v ligi bodo imele na loteriji ekip, ki se niso uvrstile v končnico, 14-odstotkov možnosti, da bodo lahko na naboru izbirale kot prve in (če ne bo prišlo do presenečenj) v svoje vrste pripeljale Victorja Wembanyamo.

Nekatere franšize so se že predale tako imenovanem načrtnemu izgubljanju. San Antonio je poleti v Atlanto poslal svojega prvega zvezdnika Dejounteja Murrayja, enako je Utah storil z Rudyjem Gobertom (Minnesota) in Donovanom Mitchellom (Cleveland). Po poškodbi Cheta Holmgrena bo visoko (oziroma na lestvici lige NBA nizko) kotirala Oklahoma. Zanimivo pa bo videti, kdaj bodo ekipe, ki bodo slabo začele nov tekmovalni cikel, začele počivati svoje najboljše košarkarje z namenom povečanja možnosti za izbor generacijskega talenta.

Loterija lige NBA:

14 ekip, ki se ne uvrstijo v končnico, so del loterije lige NBA. Manj kot je imela ekipa zmag v rednem delu sezone, večjo možnost ima, da na naboru izbira kot prva. Najslabše tri ekipe rednega dela imajo po 14-odstotkov možnosti za prvi izbor, nato se odstotek možnosti za to z večanjem števila zmag niža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!