Ljubljansko trepetanje: Če bi danes izgubili … (VIDEO)

Košarka 16. Feb 202422:48 0 komentarjev

Močno oslabljena Cedevita Olimpij je v finalu pokala Spar upravičila vlogo favorita, a je morala za 23. pokalno lovoriko na finalni tekmi proti Krki trepetati vse do zadnjih sekund (86:87).

Kar 29 točk Jana Špana je bilo premalo za presenečenje v finalu pokalnega tekmovanja. Krka je iskala svojo priložnost, na koncu ostala za točko prekratka. Do zasuka je prišlo v zadnji četrtini, ko je Cedevita Olimpija, ki je zaigrala le z osmerico, unovčila večje število napadalno nevarni košarkarjev.  Nastavke Jake Blažiča, Zorana Dragića, Nikole Radičevića in Alena Omića, ki je postal MVP, ja nadgradil Gregor Glas. ”Od 18 registriranih košarkarjev jih je manjkalo 10. Moji košarkarji so izmučeni, a ta pokal so si res zaslužili. Zadovoljen sem. A če bi izgubili, si danes ne bi imeli kaj očitati,” je po tekmi dejal trener Cedevite Olimpije Zoran Matič.

Foto: Filip Barbalić

Vidno razbremenjeni, a po drugi strani odločni, motivirani in igralno navdahnjeni Novomeščani so fantastično vstopili v tekmo, ki jim je po znanem načelu, da so presenečenja vselej lažje izvedljiva v pokalnem tekmovanju, predstavljala priložnost sezone. Pretirano pasivnemu tekmecu so vsili ritem s poudarkom na kroženju žoge in iskali obrambne razpoke. Teh je bilo kar nekaj, tako da so se strelci z razdalje hitro razigrali. Izstopala sta predvsem Miha Cerkvenik in Jan Špan. Do osrednjega odmora sta v všečni predstavi Olimpiji skupaj natresla 31 točk.

Individualni poskusi na nasprotni strani so ob izenačenem skoku predstavljali preskromno protiutež. Krka je bila tako celoten prvi polčas vsaj korak in pol pred branilci lovorike. V drugi četrtini so po šestih zaporednih točkah vodili že z enajstimi točkami prednosti (37:26).  Na odmor so Dolenjci odšli s +6 (51:45), prednost pa se je po razblinjenem strelskem ritmu in ob agresivnejši ljubljanski igri stopila do polovice tretje četrtine (55:55). Za nameček so Krko že v zgodnji fazi tekme začele pestiti težave z osebnimi napakami. V 28. minuti je tako Cedevita Olimpija po košu Shawna Jonesa, ki je nastopil kljub poškodbi gležnja, prišla do prvega vodstva na tekmi (62:61).

Foto: Filip Barbalić

Krka se vseeno še zdaleč ni predala. Ob nekoliko prilagojeni igri je bila še do polovice zadnje četrtine aktivna v plesu izmenjevanja v vodstvu. V 35. minuti je bil rezultat izenačen (77:77), nato pa je pobudo prevzel Gregor Glas, ki je v roku dveh minut in pol zadel tri mete za tri točke, poleg tega pa je Olimpija zaprla poti pod koš. Tehnica je bila v zadnjih minutah stalno rahlo nagnjena na ljubljansko stran, a so bili Dolenci vse do zadnjih sekund v igri za preobrat. Predzadnjo priložnost so zapravili 15 sekund pred koncem, nato pa je tri sekunde pred koncem Marko Radovanović zgrešil met za tri točke za podaljšek, koš Mihe Škedlja po skoku ob zvoku sirene pa je bil naposled premalo za preobrat (86:87).

”Seveda smo razočarani. Kaj ne bi bili. Pred nami je slaba noč. A to je šport. A če znaš slaviti zmage moraš znati prenesti tudi poraz. Vseeno upam, da lahko to, kar smo pokazali danes, prenesemo tudi v marec. Da, imamo svoje težave. Upam pa, da je ta tekma pozitiven signal. Na tem finalu lahko gradimo,” je po porazu dejal trener Krke Gašper Okorn.

Stara znanca finalnih obračunov, ki v dosedanjem delu sezone nista pustila prav dobrega vtis,  se zdaj vračata do ustaljenih tirnic. Krko ob boju za dobro izhodišče v državnem prvenstvu čaka krčevit boj za obstanek v ligi ABA, Cedevita Olimpija pa bo po sila skromnem evropskem izkupičku sezono reševala na jadranski in domači sceni. Še pred nadaljevanjem sezone pa bo v klubskem premoru na sceno stopila reprezentanca, ki se bo, deloma tudi novomeško-ljubljansko obarvana, pred začetkom kvalifikacij za EuroBasket 2025 zbrala že v nedeljo.

Cedevita Olimpija – Krka 87:86

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 1000, sodniki: Petek (Maribor), Majkič (Hrastnik), Grbić (Ljubljana).

Krka: Planinić 3, Hamilton 3, Stergar 6 (4:4), Cerkvenik 19 (2:4), Cousins 2, Jurković 2, Špan 29 (1:2), Škedelj 8, Radovanović 8 (1:1), Macura 6.
Cedevita Olimpija: Radović 3 (1:1), Radičević 17 (2:2), Glas 9, Blažič 17 (6:8), Jones 5 (1:2), Omić 16 (2:3), Dragić 12 (1:2), Šaškov 8 (2:2).

Prosti meti: Krka 8:11, Cedevita Olimpija 15:20.
Met za tri točke: Krka 12:27 (Cerkvenik 5, Špan 4, Radovanović, Hamilton, Planinić), Cedevita Olimpija 12:28 (Radičević 3, Glas 3, Blažič 3, Šaškov 2, Dragić).
Osebne napake: Krka 26, Cedevita Olimpija 19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!