Markkanenu nagrada za odlično sezono, Houston z novim trenerjem

Košarka 25. Apr 20238:28 0 komentarjev
Lauri Markkanen
Lauri Markkanen. Foto: profimedia

Finski košarkar Lauri Markkanen iz Utah Jazz je danes v izboru lige NBA postal igralec, ki je v sezoni najbolj napredoval. Petindvajsetletni Markkanen je to sezono svoje strelsko povprečje povečal za skoraj 11 točk na tekmo. Medtem so se pri moštvu Houston Rockets dogovorili s trenerjem Imejem Udoko, da bo naslednji mesec postal novi glavni trener moštva, poročajo mediji.

Lauri Markkanen si je to sezono prislužil tudi prvi izbor na tekmo zvezd All-Star in končal z rekordom kariere 25,6 točke, 1,9 podaje ter 8,6 skoka na tekmo. Finec, ki je to sezono izboljšal svoje povprečje košev za 10,87 točke na tekmo, je imel za jazzerje tudi najboljši odstotek metov v karieri 49,9 % s parketa in 87,5 % s črte prostih metov.

“Občutek je neverjeten. Biti na tem položaju je velik privilegij,” je Markkanen povedal za televizijo TNT iz Helsinkov, kjer izpolnjuje zahteve finske vojaške službe.

Markkanen je obenem postal prvi evropski igralec, ki je osvojil to nagrado po grškem zvezdniku Giannisu Antetokounmpu iz Milwaukeeja leta 2017.

Druga finalista za nagrado sta bila ameriški košarkar New York Knicks Jalen Brunson in kanadski igralec Shai Gilgeous-Alexander iz Oklahoma City Thunderja.

Udoka na klop Houstona

Preden so se pri Houstonu zavezali Imeju Udoki, so se menda pogovarjali s pisarno lige NBA in z Boston Celtics o okoliščinah, ki so privedle do konca njegovega mandata pri Keltih.

Vodstvo Boston Celtics je namreč manj kot mesec dni pred začetkom nove sezone suspendiralo Udoko za sezono 2022/23. Pri rekorderju po številu naslovov, s katerim je Udoka ob koncu svoje prve sezone kot glavni trener osvojil naslov podprvaka, so kot razlog navedli kršitev internih pravil.

Več ameriških medijev, med njimi ESPN, Athletic in Washington Post, pa je takrat poročalo, da je imel Udoka “neprimerno intimno razmerje” z eno od uslužbenk kluba. Četudi naj bi šlo za sporazumno razmerje pri obeh straneh, naj ne bi bilo v skladu s klubskim kodeksom.

Tako Houston Chronicle kot ESPN pišeta, da bo Udoka prišel na čelu kluba, ki je imel v minuli sezoni skromno razmerje zmag in porazov 22-60 in je še tretjo zaporedno sezono ostal brez uvrstitve v končnico.