Se bo z Dončićem v Dallas selil tudi Marko Milić?

Košarka 8. Avg 202213:44 > 15:30 0 komentarjev
Marko Milić pred vrnitvijo v ligo NBA. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav Goran Dragić na letošnji poletni košarkarski tržnici ni pristal v Dallasu, pa bo imel slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, kot vse kaže, ob vrnitvi v Teksas vendarle slovensko družbo. Kot razvojni trener naj bi se namreč v Dallas Mavericks selil Marko Milić.

Pred natančno četrt stoletja se je Marko Milić kot prvi Slovenec pripravljal na debi v severnoameriški poklicni ligi NBA. Kranjskemu pionirju je nato v najmočnejšo ligo na svetu sledilo še deset rojakov. Zdaj se v ZDA vrača tudi legendarni Milko. Nekdanji reprezentančni kapetan naj bi namreč okrepil Dallas Mavericks, kjer ga, kot vse kaže, čaka delo v trenerskem štabu.

“Tega, žal, ne morem komentirati,” je bil v odzivu kratek 45-letni Kranjčan. Tudi Dallas še ni obelodanil sestave trenerskega štaba za sezono 2022/23. Ko ga bo, lahko pričakujemo, da bo na seznamu tudi Milić, ki bi na ta način z Dončićem sodeloval še na klubski ravni. Zanj naj bi bilo predvideno mesto tako imenovanega razvojnega trenerja. Podobno vlogo pri New Orleans Pelicans opravlja Beno Udrih.

Prvi slovenski košarkar v ligi NBA je bil sicer v zadnjih letih razpet med delom na Košarkarski zvezi Slovenije, kjer deluje kot vodja članskih reprezentančnih akcij in mentor reprezentanc mlajših starostnih kategorij, ter družinsko oporo hčerkama v teniškem svetu. Tudi letošnje poletje preživlja v reprezentanci, ki se pripravlja na kvalifikacijski tekmi za SP 2023 in EuroBasket 2022. Po prosti nedelji se je prav danes znova zglasil v reprezentančnemu taboru. Tega bo ta teden okrepil tudi Luka Dončić.

Iz arhiva Marko Milić med avanturo v Phoenixu. Foto: Aleš Fevžer

Marko Milić je bil pred 25 leti kot prvi slovenski košarkar izbran na naboru lige NBA. V svoje vrste ga je povabila Philadelphia (33. izbor), za katero pa ni nikoli zaigral. Zgodovinsko priložnost je nato dobil v Phoenixu, kjer je ostal dve sezoni. Zanimivo, tam je bil njegovi soigralcev tudi Jason Kidd, s katerim bosta zdaj sodelovala še v Dallasu. Skupno je zaigral na 44 tekmah in v povprečju dosegal 2,5 točke, osebni rekord pa je vknjižil na tekmi proti LA Clippers – 13 točk. Po vrnitvi iz ZDA je nato 199 cm visoki krilni košarkar igral še za Olimpijo, Real, Fortitudo, Roseto, Pesaro, Virtus, Orleans ter v jeseni kariere za Tehran in Kuwait.