Na turškem prepihu že s četrtim velikanom (VIDEO)

Evroliga 23. Maj 202414:11 0 komentarjev
Rado Trifunović. Foto: Aleš Fevžer

Nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović je preživel niz trenerskih menjav in kot član strokovnega štaba carigrajskega Fenerbahčeja dočakal preboj na zaključni turnir košarkarske evrolige. Pred berlinskim spektaklom, ki si ga boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu, si je vzel čas tudi za krajši pogovor.

“Če smo v četrtfinalni seriji čutili negotovost, zdaj, ko čakamo na začetek zaključnega turnirja, čutimo pozitivno vznemirjenje,” iz nemške prestolnice sporoča Rado Trifunović, 51-letni slovenski trener, ki že četrto leto službuje pri Fenerbahčeju. Tokrat je dočakal tudi uvrstitev med najboljše štiri evropske ekipe. V polfinalu berlinskega F4 se bodo Turki najprej soočili s Panathinaikosom, kjer deluje tudi Sani Bečirović, v drugem paru pa bo Olympiacos izzval košarkarje madridskega Reala.

“Real je v manjši prednosti. Za Španci je odlična sezona, predvsem pa imajo v svojem kadru stare znance zaključnih turnirjev. Pripisal bi jim rahlo vlogo favoritov. Vse ostale ekipe imamo dokaj enakovredne možnosti,” razmišlja Trifunović, ki si, podobno kot oba grška kluba, obeta tudi glasno podporo s tribun. V Berlinu sicer že vre. “Noro bo. Ko igramo proti Albi ali Bayernu, imamo na tribunah več navijačev kot gostitelji,” pravi.

In kaj bi bila lahko prednost Fenerbahčeja? “Nismo ekipa, ki bi slonela na enem ali dveh košarkarjih. Konkretno, za Panathinaikos se ve, da sta ključna moža Kostas Sloukas in Kendrick Nunn. Pri nas pa … Poglejte četrtfinalno serijo. Najprej je presenetil Tyler Dorsey. Na drugi tekmi je izstopal Scottie Wilbekin, nato sta v prvi plan stopila Marko Gudurić in Nigel Hayes. Imamo pet ali šest košarkarjev, ki lahko dosežejo po 20 točk,” pravi nekdanji slovenski selektor, ki je v Carigradu ”preživel” vse trenerske zamenjave.

V Fenerbahče ga je pripeljal Igor Kokoškov, v štabu sta ga obdržala tudi Aleksandar Đorđević in Dimitrios Itoudis, zdaj je njegov šef Šarunas Jasikevičius. Kovček ima sicer stalno v pripravljenosti, obenem pa pravi, da uživa v privilegiju sodelovanja s trenerskimi velikani. “Tudi za pomočnike je trenerska menjava šok. Nov glavni trener, nov koncept … Vesel sem, da sem ostal, čeprav se je skupno v štirih letih zamenjalo že vsaj deset članov štaba. Takšen je pač naš poklic. Nikoli ne veš, kdaj boš moral na pot.”

Trifunović v sezoni 2023/24 uspešno sodeluje s Šarunasom Jasikevičiusom. Foto: Profimedia

Rado Trifunović o trenerskih šefih

Igor Kokoškov

“Velik trener in velik gospod. Zaznamuje ga drugačna košarkarska miselnost, ki je preplet ameriške in srbske. Odlično sva sodelovala že v slovenski reprezentanci, nato tudi v Fenerbahčeju.”

Aleksandar Đorđević

“Izjemno igralsko kariero je pretopil v trenerski poklic. Je karizmatičen trener in odličen motivator. Iz košarkarjev je vselej sposoben potegniti maksimum. Poleg tega je velik človek.”

Dimitrios Itoudis

“Že kot pomočnik je kopičil izkušnje. Postal je pravi specialist za evroligo. Znotraj kluba oziroma ekipe deluje kot svojevrsten menedžer, ki zna natančno usmerjati okolico.”

Šarunas Jasikevičius

“Je eden najbolj sodobnih trenerjev v Evropi. Kot košarkar je sodeloval z najboljšimi trenerji. Od Zmaga Sagadina naprej. Podpisal se je pod vrhunsko igralsko kariero. Nakopičeno znanje je zdaj pretopil v trenersko kariero in jo oplemenitil z drugačnim načinom razmišljanja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!