Največji tekmec Slovenije prav tako precej okrnjen

Košarka 1. Nov 202219:11
Foto: FIBA

Po nemškem košarkarskem selektorju je seznam za naslednji dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2023 objavil tudi izraelski strateg Guy Goodes. Slovenija bo 11. novembra v Izraelu odigrala eno ključnih tekem, obe izbrani vrsti boste precej okrnjeni.

Jasno je, da bo Slovenija v naslednjem kvalifikacijskem oknu močno oslabljena. V prid četi Aleksandra Sekulića gre trenutno stanje na lestvici, saj ima na tretjem mestu, ki kot zadnje iz skupine še vodi na mundial, dve zmagi prednosti pred Izraelom in Švedsko, s tem da imajo Slovenci proti slednji tudi boljši medsebojni izkupiček. Z uspehom v Izraelu bi tako storili velik korak na pot proti Japonski, Filipinom in Indoneziji, ki bodo prihodnje leto gostili turnir.

Izraelski selektor ostaja Guy Goodes, čigar usoda je bila po razočaranju na EuroBasketu v zraku. Za peto kvalifikacijsko okno je sicer vpoklical 18 košarkarjev, malce presenetljivo je na seznamu tudi talentirani organizator igre Yam Madar, ki mu je Partizan dovolil odhod v reprezentanco kljub tekmi 7. kroga evrolige v Pireju proti Olympiacosu, ki je na sporedu le dan pred dvobojem Izrael-Slovenija.

Izraelska reprezentanca: Rafi Menco, Bar Timor, Or Cornelius, Michael Brisker, Adam Ariel, Netanel Artzi, Yam Medar, Yiftach Ziv, Niv Misgav, Roy Huber, Yair Kravitz, Noam Dovrat, Tomer Ginat, Nimrod Levi, Roman Sorkin, Gabriel Chachashvili, Gilad Levy in Idan Zalmanson.

Roman Sorkin. Foto: FIBA

Podobno kot Slovenija tudi Izrael pesti precej oslabljen kader, manjka polovica od 12 košarkarjev, ki so nastopili na EP. Tako denimo ni dvojca iz Albe Berlin Tamirja Blatta in Yovela Zoosmana, ki s strani kluba nista dobila dovoljenja za odhod v reprezentanco, kot je to denimo storil Partizan z Madarjem ali Maccabi z Mencom, Zivom in Sorkinom. Dosedanji kapetan Gal Mekel je po evropskem prvenstvu končal kariero. Deni Avdija nastopa v ligi NBA, ki se seveda med sezono za Fibina okna ne zaustavlja.

Slovenski selektor bo svoj seznam, ki bo prav tako močno okrnjen, predstavil v sredo.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

11. november 2022: Izrael – Slovenija (13.00, prenos na SK)

14. november 2022: Slovenija – Nemčija (18.00, prenos na SK)

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Standings provided by Sofascore

Komentari

Vaš komentar