Nasmejanega Grka v podpis pogodbe prepričal talent

Košarka 8. Nov 202116:08 > 17:17 3 komentarji
Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske reprezentance.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je uradno začela priprave na domače evropsko prvenstvo, ki ga Slovenija skupaj z Izraelom gosti leta 2023. Začetek je za priznanega grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaioulakosa vse prej kot enostaven, saj na tokratni akciji izbrane vrste manjka kopica pomembnih članic, kot zadnja je zaradi pozitivnega testa na covid-19 odpadla še Merisa Dautović. Kljub temu je bil na druženju z mediji odlično razpoložen.

“Lahko me kličete George, čeprav je ime napisano drugače. Priimek je nekoliko težji, kajne? (smeh, op.a.) Di-ke-u-lakos,” je uvodoma, ob debiju pred slovenskimi novinarji, izgovorjavo svojega imena razložil grški strokovnjak.

Razlog, da je sprejel ponudbo Košarkarske zveze Slovenije je preprost, pove Georgios Dikaioulakos: “To je ekipa, ki ima potencial. Za trenerja je vedno izziv, če lahko vodi ekipo z veliko talenta.”

Zveza je sicer malce presenetila, ko je pred dvema tednoma naznanila novega selektorja. Damir Grgić je na klopi sedel od leta 2014 in Slovenke trikrat zapored popeljal na evropsko prvenstvo. Na zvezi so se kljub temu odločili, da je dve leti pred domačim EuroBasketom pravi čas za menjavo, dvainpetdesetletni Dikaioulakos pa je postal deseti selektor ženske članske reprezentance.

Še nikoli med osem

“Zavedam se, da je cilj priprava na domače evropsko prvenstvo leta 2023. Želimo se predstaviti v lepi luči, da bodo imeli navijači, tako v Sloveniji kot v tujini, radi našo ekipo. Več bom lažje povedal, ko bomo bližje prvenstvu, običajno ni dobro govoriti o visokih pričakovanjih, ker bi lahko na pleča igralk naložilo le dodatno breme. Vsak si želi medaljo, a ostanimo ponižni. Slovenija se še nikoli ni uvrstila med najboljših osem. Ne vemo, kaj bo prinesla prihodnost in kaj si bomo zaslužili. Nočem igralk zastrupiti s previsokimi pričakovanji. Gremo korak za korakom,” je o ciljih dvoletnega obdobja spregovoril 26. januarja leta 1969 rojeni Grk.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske reprezentance. Foto: Uroš Skaza

Ker se je šolal na Kosovu in v Sarajevu, je zbrane novinarje presenetil tudi z odličnim znanjem srbskega jezika. “Lahko se pogovarjamo v srbščini, angleščini ali grščini. Grščino uporabim, ko nočem, da me igralke razumejo (smeh, op. a.). V času nekdanje Jugoslavije sem študiral na Kosovu in v Sarajevu. Lahko rečem, da sem difovec. Zadnjih 20 let sploh ne vem, kje živim. Enkrat v Rusiji, spet drugič na Kitajskem, trenutno živim v Italiji,” je razlagal dobro razpoloženi Georgios.

V tem reprezentančnem oknu se bodo v četrtek ob 18. uri, tudi v prenosu na Sportklubu, Slovenke pomerile s Turčijo. Tri dni kasneje bodo gostovale še v Albaniji. Selektor ima na voljo 13 košarkaric, saj je Merisa Dautović prejela pozitiven izvid testa na covid-19, ki ga je reprezentanca opravila pred začetkom priprav. Slovenke bodo igrale tudi brez Eve Lisec, ki si je na zadnji klubski tekmi poškodovala gleženj. Že prej je reprezentanca ostala brez Annemarie Prezelj, Tine Trebec in Tine Cvijanović, reprezentančno kariero pa je zaključila Shante Evans.

KZS je trenutno še v procesu iskanja nove naturalizirane košarkarice: “Upam, da se bo to zgodilo kmalu,” je odvrnil Dikaioulakos, ki je še potrdil, da gre za Američanko. Iščejo enak igralni položaj, kot ga je okupirala Evansova, torej položaj centra.

Teja Oblak, foto: Uroš Skaza.

Odločitev za novega selektorja je nekoliko presenetila tudi reprezentantke, razkrije Teja Oblak, ena ključnih članic v zasedbi Slovenije: “Da, malce zagotovo. Nismo vedele, kaj se dogaja, dolgo nismo imele nobenih informacij. Začele so se govorice, a nič ni bilo potrjenega. Igramo na domačih tleh, imamo dve leti do tega, kvalifikacije nam ne pomenijo nič, gre le za uigravanje. Za to potezo se je bilo treba odločiti v tem trenutku, kasneje bi bilo prepozno.”

Nova energija

Košarkarice so sicer dobro sprejele nov strokovni štab. “Vse dobro, samo pozitivno. Precej strokovnih zadev dela na malce drugačen način. Vesela sem, na treningih je vse v redu, a malce se še tipamo.”

“Težko je govoriti, kako smo se ujeli, a deluje vse dobro. Je neka nova energija, držati moramo dobro koncentracijo, verjamem, da je to dobra poteza. Po nekaj letih se navadiš nekega načina, prideš do cone udobja, ko se zgodi sprememba morda daješ več od sebe, ker se moraš znova dokazovati. S tega stališča se mi to zdi pozitivno,” je dodala članica USK Prage.

Glavni adut Slovenije Nika Barič, foto: Uroš Skaza.

“Želim si nadaljevati dobro delo Damirja. Vse igralke imajo z menjavanjem trenerjev že izkušnje, bodisi v klubu, bodisi v reprezentanci. So profesionalke, sprejele so nekaj novega, spremembo, tako je v življenju. Enako velja za trenerje, ko podpišeš pogodbo, se začne odštevanje do izgube službe (smeh, op.a.). To je naše življenje in to moraš sprejeti,” je o začetku sodelovanja spregovoril tudi Dikaioulakos.

Na naslednjih dveh tekmah bo fokus na uigravanju in spoznavanju njegovega načina dela: “Večino igralk sem že poznal. Igrale so na evropskem prvenstvu, proti njim se zdi, da igram že od nekdaj. Pomembno je, da spoznam karakteristike in predvsem njihovo psihologijo. Košarka je zelo psihološka igra, včasih se zdi, da je koš prevelik, drugič premajhen. Zato moram spoznati njihovo razmišljanje, kako se odzivajo. Ne glede na vse je pomembno zmagovati tekme. Glavni fokus bo na spoznavanju moje filozofije, predvsem v obrambi. Verjamem, da moraš za uspeh igrati obrambo, biti agresiven in hkrati pameten. Agresivnost ne pride vedno skupaj s pametjo, včasih si prisiljen izbirati.”

Seznam slovenske ženske reprezentance:

Nika Barič, Dynamo Kursk (Rus), 169 cm, organizatorka igre
Blaža Čeh, Cinkarna Celje (Slo), 181 cm, branilka
Elma Dautović, Sokol Hradec Kralove (Češ), 187 cm, krilo
Lea Debeljak, Cinkarna Celje (Slo), 176 cm, branilka
Zala Friškovec, Atomeromu Szekszárd (Mad), 179 cm, branilka
Teja Goršič, Polonia (Pol), 189 cm, center
Tina Jakovina, Bembibre (Špa), 182 cm, krilo
Mojca Jelenc, Cinkarna Celje (Slo), 197 cm, krilni center
Aleksandra Krošelj, Fribourg (Švi), 174 cm, organizatorka igre
Teja Oblak, Usk Praga (Češ), 172 cm, organizatorka igre
Eva Rupnik, Osnabruck (Nem), 176 cm, branilka
Maruša Seničar, Cinkarna Celje (Slo), 187 cm, krilo
Zala Šrot, Magnolia Campobasso (Ita), 184 cm, krilo

Kvalifikacije za EP za ženske 2023

1. krog, četrtek, 11. november:
18.00 Slovenija – Turčija

2. krog, nedelja, 14. november:
18.00 Albanija – Slovenija

Opomba: Slovenija je na evropsko prvenstvo kot sogostiteljica že uvrščena.