Nastop Bosne in Hercegovine pod vse večjim vprašajem

Košarka 8. Avg 202218:54 0 komentarjev
Jusuf Nurkić je z naskokom največji zvezdnik reprezentance Bosne in Hercegovine. Foto: FIBA

Nadaljujejo se finančne težave Košarkarske zveze Bosne in Hercegovine, ki jih povzročajo drage priprave reprezentanc in udeležba na velikih tekmovanjih, so zapisali v uradnem zapisu za javnost. Nadaljuje se krčevito iskanje pomoči.

Sredi julija je iz Bosne in Hercegovine udarila vest, da se je krovna košarkarska zveza znašla v veliki finančni stiski in so pod vprašajem celo prihodnji nastopi na svetovnih in evropskih prvenstvih.

S strani pristojnih v Svetu ministrov BiH je nato konec julija prišla obljuba, da bo denar na račun zveze vplačan v prvem tednu avgusta.

“To se doslej še ni zgodilo, zato je trenutno odhod moške članske reprezentance Bosne in Hercegovine na turnir v Estonijo, ki naj bi predstavljal pomemben del priprav na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. Kar zadeva nastop na Eurobasketu, je pod velikim vprašajem,” so z zveze sporočili v izjavi za javnost.

S strani Ministrstva za kulturo in šport kantona Sarajevo je prišla vsaj pomoč mlajšim selekcijam. Občina Novi Grad Sarajevo je za potrebe reprezentance vplačala 2.500 evrov, Občina Travnik pa je napovedala izplačilo 1.000 evrov.

Iztekajo se roki za poravnavo obveznosti

Medtem se nadaljuje iskanje pomoči. Kot so še zapisali na spletni strani zveze, pošiljajo pisma in prošnje, a za zdaj ni bilo odziva. Prihodnje obveznosti članske reprezentance tako ostajajo uganka.

“V tem tednu se iztečejo zadnji roki za poravnavo obveznosti, ponovno pozivamo pristojne, da nam pomagajo. V nasprotnem primeru ni izključen niti najslabši scenarij,” so dodali.

Nastop Bosne in Hercegovine na EP 2022, ki se začne 1. septembra, tako ostaja pod velikim vprašajem. S tem je v zraku tudi tekma Slovenije, saj bi se morala v skupini B, ki jo gosti Köln, 4. septembra pomeriti prav z Bosno. V supini so še Francija, Litva, Nemčija in Madžarska.