Slovenci zmleli še Nemčijo in gredo v boj za medalje!

Košarka 3. Avg 20212:45 > 5:51 0 komentarjev
Veselje Slovenije po uvrstitvi v polfinale, foto: Guliverimage.

Slovenski košarkarji so upravičili vlogo favorita in se na premiernem nastopu na olimpijskih igrah uvrstili že v polfinale ter s tem v boj za medalje! Tudi Nemci so se z agresivno in na trenutke grobo igro lotili Luke Dončića, ki sta mu kljub temu do trojnega dvojčka zmanjkala vsega dva skoka. Slovenija se bo v polfinalu pomerila s Francijo ali Italijo.

Nadaljujejo se izvrstne predstave slovenskih košarkarjev, ki so po Argentini, Japonski in Španiji porazili še Nemčijo in se uvrstili med štiri najboljše reprezentance na svetu!

Kot je pred tekmo napovedal selektor Slovenije Aleksander Sekulić, so bili Nemci zelo agresivni v skoku in obrambi. Skozi celotno srečanje so dihali za ovratnik Luki Dončiću, nekajkrat so ga poizkušali tudi sprovocirati, a se zvezdnik Dallasa in slovenske reprezentance ni pustil zmesti.

Zoran Dragić je bil prvi strelec tekme, foto: Guliverimage.

Razen ene izjeme sredi druge četrtine je Slovenija vodila od prve do zadnje minute. Večinoma se je razlika gibala okoli desetih točk, v zadnji četrtini pa so Slovenci s serijo trojk dvoboj dokončno prelomili v svoj prid. Izvrsten je bil tokrat v napadu Zoran Dragić, ki je s prodori odpiral obrambo Nemčije in dvoboj sklenil s 27 točkami.

Kljub agresivni obrambi je bil Luka blizu trojnega dvojčka, vpisal je 20 točk, 8 skokov in 11 podaj (met iz igre 8/18). Slovenija je z njim v postavi še vedno neporažena, razmerje zmag in porazov je zdaj že pri 17:0.

V zadnji četrtini je kar tri trojke zadel Klemen Prepelič, ki bi ga lahko glede na odlične igre predvsem v zaključkih tekem poimenovali kar gospod četrta četrtina. Slovenija je znova prikazala odlično ekipno predstavo, vsak je prispeval svoj delež. Izpostaviti velja še Mika Tobeyja s 13 točkami in 11 skoki, svoje je znova dodal Vlatko Čančar, v obrambi in s hitrimi prodori je blestel Jaka Blažič, ki je dvoboj končal s poškodbo na obrazu, ki priča o njegovem razdajanju na parketu.

To je bil sicer 15. medsebojni dvoboj Slovenije in Nemčije. Naši košarkarji so dobili deveti obračun, Nemci ostajajo pri šestih zmagah. Od zadnjega dvoboja, ko je Slovenija v Karlsruheju s 74:62 slavila na pripravljalni tekmi, do četrtfinalnega v Tokiu, je minilo skoraj 12 let.

Zmagovalca v polfinalu čaka boljši iz dvoboja med Francijo in Italijo. Polfinala sta v četrtek, tekmi za medalje še dva dni kasneje.

Slovenski košarkarji so je še korak od velikega finala največjega tekmovanja na svetu, foto: FIBA.
Slovenski košarkarji pred tekmo, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Jaka Blažič, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Zoran Dragić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Selektor Aleksander Sekulić, foto: Guliverimage
Jaka Blažič, foto: FIBA.
Mike Tobey, foto: Guliverimage
Luka Dončić, foto: FIBA.
Zoran Dragić, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Zoran Dragić, foto: Guliverimage.
Veselje Slovenije po uvrstitvi v polfinale, foto: Guliverimage.
Veselje Slovenije po uvrstitvi v polfinale, foto: Guliverimage.

Slovenija – Nemčija 94:70 (25:14, 19:23, 22:17, 28:16)

Prva četrtina – 25:14
Slovenski košarkarji so dobro odprli tekmo z dvem hitrima košema. Prvega je dosegel Donči in naslednjega po silovitem zabijanju po protinapadu še Blažič. S tem so Slovenci postavili ritem svoji igri, ki je sicer v prvih desetih minutah odlično delovala na obrambni strani parketa.

Nemci so bili na trenutke brez rešitve, medtem ko so bili na drugi strani razigrani Dragić, Čančar, Blažič in Dončić. Po trojki Čančarja so naši košarkarji prvič povedli z dvomestnim številom točk (23:12). Četrtino je s košem zaključil Dragić, ki je v tem delu igre vpisal devet točk.

Druga četrtina – 19:23
Slovenci so na začetku četrtine povedli že za 13, ko je pod osebno napako zadel Žiga Dimec, a sledil je močan odgovor Nemčije, ki je z delnim izidom 18:4 celo prevzela vodstvo, potem ko je trojko zadel Maodo Lo. Sledila je minuta odmora na zahtevo Aleksandra Sekulića. Po trojki Mika Tobeyja so naši znova povedli in si do odmora priigrali sedem točk prednosti.

V prvem polčasu je bil prvi strelec Zoran z 12 točkami, Luka Dončić ni bil razpoložen pri metu iz igre, zadel je le trikrat iz desetih poizkusov in v statistiko vpisal še šest točk, dva skoka in šest podaj.

Luka Dončić, foto: FIBA.

Tretja četrtina – 22:17
Po dveh prostih metih Blažiča je Slovenija znova povedla za več kot 10 točk. Nekajkrat je Jaka izvrstno posredoval tudi v obrambi in z agresivno igro izsilil dve osebni napaki v napadu. Po težkem košu Dončića sredi četrtine je Slovenija ohranila varno prednost, sicer pa je bil Luka podvržen vse več grobosti s strani nervoznih Nemcev.

Tretja četrtina je tako ponudila malo čiste igre, ogromno je bilo prekinitev, Nemci so nad Dončićem postajali vse agresivnejši, dvakrat je prejel tudi udarec v glavo, zato je na parketu košarkarjem nekajkrat zavrela tudi kri. Slovenija je prejela tudi dve tehnični napaki.

Četrta četrtina – 28:16
V zadnjih 10 minutah so Slovenci leteli po parketu in povsem nadigrali Nemčijo. Ogrel se je še Prepelič, ki je v tem delu dosegel tri trojke. Še naprej je blestel Dragić, ki je z novo uspešno akcijo povišal na +16. Naši košarkarji so bili v zadnjih petih minutah, ko je Sekulić ob vodstvu za več kot 20 točk, Dončića poslal na predčasen počitek.

Razlika je do konca narasla vse do +24, Nemci so razigrane Slovence lahko le nemočno opazovali. Slovenije se je na prvem nastopu na olimpijskih igrah uvrstila v polfinale!

Postava Slovenije:
Začetna peterka: Luka Dončić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Mike Tobey.
Na klopi: Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Gregor Hrovat, Jakob Čebašek, Edo Murić, Žiga Dimec.

Postava Nemčije:
Začetna peterka: Isaac Bonga, Andreas Obst, Niels Giffey, Johannes Thiemann, Johannes Voigtmann.
Na klopi: Jan Niklas Wimberg, Lukas Wank, Joshiko Saibou, Danilo Barthel, Moriz Wagner, Robin Benzing, Maodo Lo.

Četrtfinale, torek, 3. avgusta:

Slovenija – Nemčija 94:70 (25:14, 19:23, 22:17, 28:16)
ZDA – Španija (ob 6.40)
Francija – Italija (ob 10.20)
Avstralija – Argentina (ob 14.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!