Nesterović: Dončić bi igral, Fiba pa nič

Košarka 7. Jun 20229:30 2 komentarja
Rašo Nesterović. Foto: Aleš Fevžer

Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Radoslav Nesterović se je javno obregnil ob Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba), ki še vedno ni sporočila, kakšna bodo letos na področju zavarovalnin pravile igre.

“V ekipi imamo enega največjih zvezdnikov svetovne košarke, ki je pripravljen žrtvovati svoje proste dni sredi poletja, od Fibe pa dobre tri tedne pred tekmo s Hrvaško v Ljubljani še nismo dobili informacij, kje, kako in do kdaj moramo prijaviti in zavarovati zvezdnike, kot sta na primer Luka Dončić in Goran Dragić,” je dan po uradni naznanitvi seznama slovenskih reprezentantov za prvo letošnjo poletno akcijo v pogovoru za STA poudaril prvi operativec KZS Rašo Nesterović.

Veseli ga dejstvo, da je trojica iz lige NBA (ob Dragiću in Dončiću še Vlatko Čančar) pripravljena zaigrati za Slovenijo, za nameček v rekordno hitro razprodanih Stožicah. Vseeno pa ve, da ga do tekme s Hrvaško (30. 6.) čaka še veliko dela. “O številkah ne morem govoriti, saj gre za povsem drugačen primer kot prehodni. In prav tu je glavna težava, saj iz Fibe nimamo nobenih informacij, kako sploh priti do te številke. Neuradno so nam celo dejali, naj se skušamo sami dogovoriti s klubom oziroma lastnikom Dallasa,” na vprašanje višine zavarovalnine, ki bi se lahko približala celo 100 tisoč dolarjem, odgovarja Nesterović. “Verjamem, da bomo našli rešitev, saj je v interesu vseh strani, da Luka Dončić zaigra za Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2023 in na evropskem prvenstvu v Nemčiji, zagotovo pa ni normalno, da na Fibi ni pravega sogovornika ali človeka s posluhom za take stvari,” poudarja generalni sekretar KZS.

Seznam reprezentance:

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško in Mike Tobey.

Foto: Aleš Fevžer

Seveda Nesterović ni mogel mimo vnovične združitve tandema Dragić-Dončić. “Imamo izjemno srečo, da smo lahko tako dolgo uživali v predstavah Gorana in da bomo lahko še nekaj let ob potezah Luke Dončića. To sta igralca, ki se ne rodita vsak dan. Tako Luka kot Goran imata to značilnost, da vse igralce okoli sebe naredita boljše. Gogi nas je tako pripeljal do naslova evropskega prvaka in bil hkrati MVP EuroBasketa, Luka pa je lani Slovenijo popeljal med štiri najboljše reprezentance na olimpijskih igrah, letos pa Dallas Mavericks med štiri najboljše v ligi NBA,” pripoveduje nekdanji reprezentant, ki je ob tem namignil, da Gogi ne bo zaigral le proti Hrvaški. “Čeprav je po evropskem prvenstvu 2017 končal reprezentančno kariero, se nam je zdelo prav, da ga skušamo prepričati, naj se poslovi pred domačo publiko. Škoda je le, da bo najprej tekma s Hrvaško in šele nato na Švedskem. Verjamem, da bo Goran odigral obe tekmi in pomagal Sloveniji na poti do svetovnega prvenstva,” je zaključil pogovor za STA.

Kaj čaka Slovenijo?

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo zbrala 15. junija. Po treningih v Ljubljani in Trstu jo deset dni pozneje čaka pripravljalna tekma z Italijo. Že 30. 6. se bo četa Aleksandra Sekulića v Stožicah v petem krogu kvalifikacij za nastop na SP 2023 pomerila s Hrvaško, 3. 7. pa nato v Stockholmu še s Švedsko. Obe tekmi si boste lahko ogledali na Sportklubu. Reprezentanti bodo nato deležni oddiha, nato pa se bodo začele priprave na EuroBasket (1. – 18. 9.). Še pred odhodom v Nemčijo slovensko reprezentanco, če bo napredovala v drugi krog, ob koncu avgusta čakata tekmi v četrtem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje