Od velike trojice le on – Luka Dončić

Košarka 22. Jun 202212:58 0 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko naj bi se srbski zvezdnik Nikola Jokić in grški reprezentant Giannis Antetokounmpo izbranima vrstama svojih držav priključila pred septembrskim EuroBasketom 2022, pa bo Luka Dončić del zvezdniške ponudbe že v prvi poletni akciji.

Ne, to ni nov zapis o nenavadnem reprezentančnem kvalifikacijskem sistemu, ki kar kriči po spremembah ter dogovoru med Fibo, Evroligo in ligo NBA. Pa bi lahko bil, saj bo reprezentančna slika v naslednjem kvalifikacijskem oknu za SP 2023, tik pred evropskim prvenstvom, prav gotovo močno drugačna kot zdajšnja, torej junijska. Da o tem, kakšni bodo reprezentančni kadri novembra in februarja, ko se bo dokončno odločalo o potnikih na svetovno prvenstvo, niti ne govorimo.

A že tokrat izhodiščni položaj reprezentanc ne bo povsem enakovreden. Resda naj bi imeli vsi selektorji to pot, vsaj v teoriji, vendarle na voljo košarkarje iz Evrolige (v slovenskem primeru je to le Žan Mark Šiško), medtem ko pa se razpoložljivost igralcev iz severnoameriške poklicne lige NBA razlikuje od reprezentance do reprezentance. Mnoge bodo lahko računale na okrepitve iz najmočnejše lige na svetu. Tako bo, recimo, za Latvijo zaigral Davis Bertans, nemškemu selektorju bo na voljo Dennis Schröder, s Hrvati bosta v Stožice pripotovala Bojan Bogdanović in Ivica Zubac

Toda ko govorimo o zares največjih zvezdnikih, velja pogledati sezname srbske, grške in slovenske reprezentance. Svetislavu Pešiću bosta sicer na voljo Nemanja Bjelica in Boban Marjanović, ne pa tudi MVP lige NBA Nikola Jokić. Ta se bo rojakom priključil pred evropskim prvenstvom. V podobnem položaju je grški selektor Dimitris Itoudis. Na njegovem seznamu se je sicer znašel Antetokounmpo. A gre Kostasa. Njegov brat Giannis Antetokounmpo, Jokićev MVP predhodnik, naj bi se v izbrano vrsto prav tako vrnil šele sredi poletja. Tudi španska, francoska in litovska reprezentanca bodo avgusta in septembra precej močnejše. Ta mesec bodo namreč Ricky Rubio, Domantas Sabonis, Rudy Gobert in mnogi drugi počivali.

Giannis Antetokounmpo Foto: AP Photo/Jon Durr via Guliver

Ob navedenem so lahko slovenski navijači še toliko bolj veseli, da se je za priključitev reprezentanci že v junijski akciji sam večkrat javno zavzel Luka Dončić, tretji list evropske zvezdniške triperesne deteljice in za mnoge naslednji kandidat za MVP status. Ljubljančan te dni v prestolnici individualno trenira, reprezentančnim soigralcem, med katerimi je tudi Goran Dragić, pa se bo predvidoma priključil v ponedeljek, torej dva dni po pripravljani tekmi z Italijo v Trstu (prenos na SK).

“Ko bom zdrav, bom vedno na voljo reprezentanci,” se glasi znana Dončićeva izjava. Zdaj jo znova uresničuje. Tako je bilo tudi lani. Edina izjema je del kvalifikacij za SP 2019. Poleti leta 2018 sta tako tedanji selektor Rado Trifunović in generalni sekretar KZS Rašo Nesterović javno potožila, da Luka komunicira le preko SMS sporočil, ob tem pa pokazala razočaranje, da ni nastopil za izbrano vrsto. Vanjo se je, prvič po EuroBasketu 2017, vrnil lani. V velikem slogu. Preko kvalifikacij je soigralce popeljal na olimpijske igre, nato pa smo lahko med sezono s strani ostalih reprezentantov in vodstva KZS poslušali izjave o tem, da je Luka stalno v stiku z rojaki in v nizkem reprezentančnem štartu. Zdaj je to tudi potrdil.

Slovenija se bo v tretjem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 najprej v Stožicah pomerila s Hrvaško (30. 6.), nato pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (3. 7.). Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.