Osamljeni slovenski evroligaš, ki sanja o reprezentanci

Evroliga 8. Sep 202118:36 > 22:25
Žan Mark Šiško se je z Bayernom septembra na pripravljalni tekmi pomeril proti Cedeviti Olimpiji.

Žan Mark Šiško je ta trenutek edini slovenski košarkar v Evroligi. Dres Bayerna bo nosil že tretjo sezono, medtem ko bo svojo drugo na klopi Andrea Trinchieri, ki mu vse bolj zaupa. Pred dnevi je verjetno največji osmoljenec slovenske košarkarske reprezentance gostoval v Stožicah.

Ljubljanski organizator igre je član nemškega evroligaša od decembra 2019, ko je z Münchenčani podpisal pogodbo ob razpadanju Kopra Primorske. Znamenito klubsko ime je sicer precej bolj uveljavljeno na nogometni kot košarkarski sceni, a neizpodbitno dejstvo je, da Bayern tudi v košarki postaja evropski velikan.

“Definitivno si želimo narediti korak naprej. Vemo, da bo zelo težko ponoviti lansko sezono, imamo novo ekipo, potrebovali bomo veliko časa. Lani se nam je vse poklopilo, od prve tekme naprej smo igrali briljantno. Letos moramo biti potrpežljivi, moramo delati, s treninga do treninga popravljati napake in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,” po morda najboljšem letu v klubski zgodovini pove Žan Mark Šiško.

Žan Mark Šiško v dresu Bayerna. Foto: Markus Fischer

Čeprav v minuli sezoni Bayern ni osvojil državnega naslova, je dosegel največji uspeh v mednarodnih tekmovanjih od ustanovitve leta 1946. V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju so se uvrstili med osem najboljših. Proti Milanu, trikratnemu prvaku Evrolige, so bili le zmago oddaljeni od uvrstitve na zaključni turnir četverice.

Lani so v Evroligi nastopali trije slovenski košarkarji, a bo Klemen Prepelič z Valencio v novi sezoni nastopal v EuroCupu, gostoval bo tudi v Stožicah, medtem ko je Zoran Dragić z Baskonijo razdrl pogodbo. Tako je Žan Mark Šiško trenutno edini Slovenec v evroligaškem klubu.

Ujeli stalno članstvo

Za nameček je bavarski ponos letos poleti postal stalen član Evrolige, prejel je namreč A-licenco za nastopanje, ki jo ima le trinajst klubov. Neprekinjeno je Bayern sicer del najboljšega evropskega klubskega tekmovanja od sezone 2018/19.

Da bi letos posegli še višje, so se precej premešali kader. Novincev je kar osem: DeShaun Thomas, Corey Walden, Othello Hunter, Ognjen Jaramaz, Andreas Obst, Augustine Rubit, Darrun Hilliard in Gavin Schilling.

Žan Mark Šiško je z Bayernom lani osvojil nemški pokal, foto: Guliverimage.

Zato bo zato potreben čas za uigravanje, opozori Šiško: “Po imenih mislim, da smo dosti podobni kot lani, bomo videli čez tekme. Zelo sem zadovoljen z novimi fanti, imajo karakter, vsi si želijo zmag. Se še lovimo, iščemo eden drugega, a s treningi bomo vse to popravili.”

24-letni Slovenec bo znova rezervni organizator igre. V lanski sezoni je v Evroligi v povprečju na parketu preživel 17 minut in prispeval 4,3 točke in 3,3 podaje na tekmo. V novi sezoni, tudi zaradi dobrega odnosa s trenerjem, pričakuje podobno vlogo: “Z Andreo imava dober odnos. Vem, kaj pričakuje od mene in vem, kaj mu lahko dam. Mislim, da bi moral imeti letos še eno uspešno sezono.”

Šiško o tem, kaj mora popraviti v igri:

V ponedeljek je z Bayernom gostoval v Stožicah in izgubil proti Cedeviti Olimpiji, klubu, ki mu je pri komaj 16 letih namenil profesionalni debi.

Vpisal je tri točke in podajo, iz igre na koš vrgel pet žog in zadel eno trojko: “Tudi lani smo na pripravah zmagali le eno tekmo, zelo smo se lovili, potem smo se ugirali in je vse šlo kot po maslu. Upam, da bo letos enako.”

Prepona odnesla poletje z reprezentanco

V prvi vrsti si želi zdravja. Težave s prepono se vlečejo že dlje časa: “S to prepono imam že kar kronične težave. Ves čas moram delati na tem, vsake toliko spustim kakšen trening, a recimo, da je zaenkrat vse v redu, upam, da bo zdržala in bo čim manj problemov.”

Prav prepona mu je odnesla tudi sanje o olimpijskih igrah. Najverjetneje bi bil prva zamenjava Luki Dončiću, pričakovalo se je, da mu bo Aleksander Sekulić namenil pomembno vlogo, a se je poškodoval na prav zadnji tekmi nemškega finala, ki ga je Bayern naposled izgubil proti Albi Berlin.

Šiško o razočaranju, da je izpustil reprezentančno akcijo:

“Sekulić je postavil igro, da bi jo težko bolje. Prilagodil jo je vsem igralcem, vsi so bili vključeni, ne samo Dončić. Vse izhaja iz njega, ostali so dajali svoje, bili samozavestni v nalogah, Sekulić je res naredil veliko delo. Vem, da so imeli vrhunsko kemijo, da so uživali, kar se je videlo na parketu, vsa čast,” je o uspehu Slovenije, ki so vso poletje ljubitelje košarke razvajali z izjemnimi predstavami in rezultati, dejal Šiško. Naslednje reprezentančne akcije zato ne želi izpustiti.