Phoenix razkril vse slabosti Luke Dončića

Košarka 5. Maj. 20229:56 > 9:59
Delite:
Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY via Guliver

Po dveh tekmah drugega kroga končnice med Phoenixom in Dallasom postaja precej jasno, kakšen je načrt košarkarjev iz Arizone. Luko Dončića ves čas silijo v prevzemanje in ga posledično močno utrujajo na obrambni strani parketa, medtem ko v napadu že tako nosi daleč največje breme. Recept Montyja Williamsa za zdaj gre kot po maslu.

Če bo želel Dallas še kaj izvleči iz serije proti Phoenixu, se bo moral za naslednja dva obračuna, ki ju gosti na domačem parketu, močno prilagoditi. Čeprav poskuša Jason Kidd svojega prvega zvezdnika v obrambi “skriti” na košarkarjih, ki so manj nevarni za obroč, ga Sonca vedno znova v garanje v obrambi prisilijo s postavljanjem blokov.

Na drugem obračunu serije so ga na takšen način napadli kar 50-krat, kar je bila kar tretjina vseh pick and rollov Phoenixa. Iz teh položajev so v povprečju dosegli neverjetne 1,72 točke na posest! V 36 primerih je moral Luka Dončić tudi prevzeti košarkarja z žogo in odigrati obrambo mož na moža, je statistične sladkorčke po tekmi delil Haralabos Volugaris, nekdanji analitik Dallas Mavericks.

Za primerjavo, Luka je kot primarni obrambni košarkar tekmecem v rednem delu dovolil 1,11 točke na posest. Razlika je torej ogromna in močno izstopajoča. Luka v obrambi ni sposoben parirati iznajdljivim branilcem Phoenixa, predvsem Chrisu Paulu in Devinu Bookerju.

Pomankanje zaupanja

“Enostavno moramo igrati boljšo obrambo, to je to,” je Dončić na kratko, jedrnato in malce neprepričljivo odgovoril na vprašanje novinarja, kaj morajo storiti bolje v branjenju pick and rolla. Na podvprašanje, če potrebuje v obrambi več pomoči soigralcev, ali je večji del krivde na njemu, je dodal: “Večinoma je na meni, a moramo si bolje zaupati, kot smo to počeli proti Utahu. Seveda ne igramo proti istemu tekmecu, a smo si takrat bolj zaupali.”

Grozljivih številk slovenskega zvezdnika na obrambni strani parketa tukaj še ni konec. Paul je v 22 akcijah proti Dončiću v povprečju poskrbel za 1,91 točke svoje ekipe na posest, v zadnji četrtini kar 2,5 točke v osmih akcijah. Vsa ekipa z Dončićem na čelu bo morala v nadaljevanju močno popraviti obrambno učinkovitost.

Jason Kidd bo moral pred tretjo tekmo sestaviti nov načrt. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver.

Večino napada so skozi Luko domači košarkarji preusmerili predvsem v drugem polčasu. Tako so uspeli v nameri, da že tako utrujenega Dončića od ogromnega bremena v napadu – v prvem polčasu je vpisal kar 24 točk (iz igre: 9/14) in šest asistenc – povsem uničijo in zaustavijo tudi v napadu.

Takšno breme mora Luka v napadu nositi predvsem zaradi popolne odpovedi preostalih dveh organizatorjev igre, ki sta blestela protu Utah Jazz. Jalen Brunson, ki je proti Utahu v povprečju prispeval kar 28 točk na tekmo, je na dveh obračunih proti Phoenixu zbral vsega 22 točk, ob katastrofalnem metu iz igre 9/28. Spencer Dinwiddie 19 točk ob metu 6/18.

Na popolno nemoč Dončićevih soigralcev v napadu kaže tudi odstotek meta. Luka je na prvih dveh tekmah iz igre zadel 53,8 odstotka svojih metov. Vsi ostali skupaj le 42,9 odstotka.

“Luka je imel odlično tekmo, a se mu ni pridružil nihče. Ostali morajo bolje metati na koš, v tem delu sezone ne moremo zmagovati le z njim v napadu. Dinwiddieja in Brunsona moramo spraviti v ritem, jima priboriti nekaj odprtih metov,” je po tekmi dejal Kidd.

Pred koncem tretje četrtine je Luka nekoliko izgubil tudi živce zaradi navijača, ki ga je očitno s kričanjem nekoliko spravil iz tira, a ni želel razkriti besed: “Govoril je nekaj neprimernega, ne želim tega ponoviti. To si privoščijo številni navijači, ker vedo, da ne smemo ničesar storiti. Včasih si slabe volje, ljudje so nenavadni, rečejo kaj slabega in ti obrnejo glavo.”

Dončićeva jeza nad navijačem:

Brez močno izboljšane obrambe ne bo preobrata

Pod črto je Dallas na prvih dveh tekmah Phoenixu nasul 109 in 114 točk, glavna težava je torej v prvi vrsti obramba, ki Sonc še ni uspela zadržati pod 120 točkami.

Največ dela do tretje tekme bo tako imel strateg Dallasa in njegova vojska pomočnikov, a časa ni veliko, saj je naslednji dvoboj že v noči na soboto.

“Vzdušje je dobro. Številni igralci so prvič v takšnem položaju, a še naprej verjamemo. Zmagati je potrebno štirikrat, ni še konec. Vračamo se domov, kjer imamo izjemne navijače, verjeli bomo do konca,” je pred nadaljevanjem še dodal Dončić.

Če želijo Mavsi ostati v igri, morajo dobiti oba dvoboja na domačem parketu. Phoenixa niso premagali že vse od decembra 2019 oziroma 11 tekem zapored …

Komentari

Vaš komentar