Po bratih Gasol odšel še tretji član zlate generacije

Košarka 25. Avg 202118:39 > 18:40
Sergio Rodriguez in Pau Gasol, foto: Guliverimage.

Španska košarkarska reprezentanca bo v prihodnje videti precej drugače. Potem ko sta se od nje poslovila dva, ki sodita med najboljše španske košarkarje v zgodovinin - Pau in Marc Gasol - se jima je pri slovesu od furije pridružil tudi Sergio Rodriguez.

“Po dneh počitka in refleksije in po številnih letih v reprezentanci, je prišel čas za slovo. Ni lahko, a čas je pravi. Sem privilegiran, da sem lahko prispeval k uspehom Španije,” je na družbenem omrežju sporočil Sergio Rodriguez.

Danes 35-letni organizator igre je bil del španske izbrane vrste dolgih 16 let in z njo osvojil kar sedem medalj na največjih tekmovanjih. Prvo na svetovnem prvenstvu 2005 in zadnjo pred štirimi leti na EuroBasketu v Turčiji, ko je Špance v polfinalu na poti do naslova izločila Slovenija.

Medalje s špansko reprezentanco:

Olimpijske igre:
Srebro – OI 2012 v Londonu
Bron – OI 2016 v Riu de Janeiru

Svetovno prvenstvo:
Zlato – SP 2006 na Japonskem

EuroBasket:
Zlato – EP 2015 v Franciji
Srebro – EP 2007 v Španiji
Bron – EP 2013 v Sloveniji in 2017 v Turčiji

Ne le z reprezentanco, tudi s klubi je Rodriguez pridno pobiral lovorike. Po debiju v Estudiantesu ga je na naboru kot 27. po vrsti izbral Portland, kjer je preživel tri sezone in nato pred vrnitvijo v Evropo v ligi NBA zaigral še za Sacramento in New York.

Dvakratni prvak Evrolige

Od leta 2010 do 2016 je nosil dres Reala in z njim trikrat postal španski državni in štirikrat pokalni prvak, v sezoni 2015/16 je prvič osvojil tudi Evroligo.

Po vnovičnem skoku čez lužo, ko je oblekel še dres Philadelphie, je zaigral še za CSKA Moskvo in z Rusi leta 2019 še drugič osvojil Evroligo ter se nato preselil v Milano, kjer igra še danes.

Španija ob naslovu svetovnih prvakov leta 2006, foto: Guliverimage.

Zadnjič je dres Španije oblekel v Tokiu, ko jih je v četrtfinalu izločila reprezentanca ZDA. Rodriguez je v povprečju prispeval devet točk in tri podaje na dvoboj.

V članski reprezentanci je debitiral leta 2005, medtem ko je leto prej reprezentanco do 18 let popeljal do zlate medalje na EP 2004.