Praznični München: bratwurst, pivo in slovenski obračun

Košarka 2. Maj 202217:59 > 18:06 0 komentarjev
Mestni trg Marienplatz v Münchnu in v sredini Neues Rathaus. Foto: Uroš Skaza

Kaj imata skupnega praznik dela in košarkarski klub Bayern München? Letos prav nič, saj so Bavarci sredi evforije, kakršne vse od začetka tesnejšega sodelovanja z bolj znanim nogometnim klubom še niso doživeli. Zato so bili košarkarji na delu tudi na praznično nedeljo, ko jih je v dvorani Audi Dome, kjer sta bila tudi Žan Mark Šiško in Sašo Filipovski, obiskala ekipa Sportkluba.

Bayern München in z njim slovenski košarkar Žan Mark Šiško so pred priložnostjo, da se vpišejo v klubsko zgodovino. Že lani jih je od senzacionalnega prvega preboja na zaključni turnir Evrolige ločil vsega en napad, ko so nesrečno izgubili odločilno peto tekmo četrtfinala v Milanu.

Tokrat bodo poskušali presenetiti še večjega favorita – Barcelono. Prve nosilce končnice bodo napadli sredi katalonske prestolnice. Zadosten razlog, da smo se iz Slovenije podali na 400 kilometrov dolgo pot do Münchna in preverili utrip mesta, kjer sta se v nedeljo zvečer na tekmi nemške Bundeslige pomerila Žan Mark Šiško in trener Sašo Filipovski, ki sedi na klopi Würzburga.

Žan Mark Šiško je član Bayerna od konca leta 2019. Foto: Uroš Skaza

Bratwurst in pivo

Vonj po znamenitih bratwurstih, ogromne količine piva, kakšna presta in precej domačinov, oblečenih v tradicionalno bavarsko opravo. Tudi hladen oblačen dan po dežju jih ni odvrnil od kratkih hlač. Ni šlo za prizore izpred dvorane Audi Dome, kjer (trenutno še) prebiva Bayern. Ulice Münchna so bile seveda polne zaradi praznika dela. Odprte so bile le pivnice in restavracije, ki so v center mesta privabile veliko ljudi.

Poznani Hofbräuhaus München je bil nabito poln. Do mize si prišel le z nekaj sreče, ki je pospremila tudi nas. Za zabavo je ves čas z glasno glasbo skrbel ansambel. Ob naročanju nas je presenetil še jezik, kakršnega govorijo južno od slovenske meje. Ko je natakar slišal, da smo iz Slovenije, je hitro pozabil na nemščino. Tudi v Münchnu je močan pridih Balkana, kot smo hitro spoznali med kratkim obiskom.

Hofbräuhaus München. Foto: Uroš Skaza
Hofbräuhaus München. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Residenz München. Foto: RoKo
Dianatempel. Foto: Uroš Skaza
Operna hiša Bayerische Staatsoper. Foto: Uroš Skaza

Prvi maj v Nemčiji in na Bavarskem

Praznik dela v Nemčiji sicer praznujejo podobno kot na sončni strani Alp. Gre za dela prost dan, po vsej državi potekajo številni shodi in festivali. Poseben pomen ima 1. maj prav na Bavarskem, kjer je značilno postavljanje mlajev, kakršne poznamo tudi v Sloveniji. Tisti najbolj zagreti se pomerijo še v plezanju do vrha olupljenega debla, kjer jih za nagrado čaka kaj drugega kot bratwurst, a takšnega prizora tokrat nismo doživeli.

München je tudi mesto cerkva, ki se večinoma bohotijo v gotskem slogu. Nebu kraljuje Frauenkirche, ki je bila dokončana leta 1525 in jo krasita dva stolpa, s tako imenovanima “čebulnima” glavama, ki v višino merita 99 metrov. Najbolj popularen in poln obiskovalcev je bil mestni trg Marienplatz, z neogotsko mestno hišo Neues Rathaus s 85-metrskim stolpom.

Mestna hiša Neues Rathaus. Foto: Uroš Skaza

Nogomet številka ena, dve in tri

Pred enim od prestižnih hotelov smo opazili tudi pregrešno draga avtomobila, ki sodita med najredkejše na svetu. Bugatti Chiron je eden najdražjih, kar jih je kadarkoli prišlo v produkcijo in čigar osnovna cena znaša vrtoglavih 2,4 milijona evrov. Proizvedenih je bilo le 500.

Kot košarkarski klub Bayern poskuša slediti nogometnemu, je bil za modrim lepotcem še LaFerrari. Teh so v Maranellu izdelali natanko 499, cena pa je presegala en milijon evrov. Oba sta danes zaradi redkosti le še pridobila na vrednosti.

Bugatti Chiron. Foto: Uroš Skaza

Čeprav smo v centru Münchna preživeli večji del popoldneva, o košarkarskem klubu sicer ni bilo ne duha ne sluha. Opaziti je bilo le več trgovin nogometnega bavarskega ponosa. Kot nam je dejal eden od domačinov, “nogomet je tukaj številka ena, številka dve in številka tri. Šele nato se lahko morda pogovarjamo o košarki.”

Audi Dome se nahaja nekaj kilometrov zahodno od samega centra mesta, v parku, kjer so znotraj koščka narave skrita še nogometna in teniška igrišča. Dvorana, ki za košarkarske tekme sprejme 6.500 gledalcev, letos praznuje Abrahama in na določenih mestih že načel zob časa. Že prihodnjo leto se bodo košarkarji preselili v olimpijski park, kjer raste nova večnamenska dvorana s kapaciteto za 11.500 navijačev.

Kot razkrije že samo ime, gre za dvorano z obliko kupole, ki je znotraj povsem okrogle oblike, zato deluje zelo akustično, a so na določenih delih tribune precej daleč od parketa. Ozvočenje je sicer odlično, je vredno dodati, medtem ko se z obsojajočim pogledom ozremo proti dvorani Stožice, kjer nas ob predvajanju glasbe med minuto odmora največkrat kar malce zabolijo ušesa.

Foto: RoKo
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
sašo filipovski sašo filipovski
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

München drugi dom

Čeprav lahko tekmo med Bayernom in Würzburgom označimo za slovenski derbi, slika na parketu še zdaleč ni bila enakopravna. Povsem zdesetkana četa Filipovskega je štela le sedem košarkarjev, potem ko je moštvo razredčila kopica poškodb. A cilj je bil dosežen že pred več krogi, klub je zanesljivo že pred zaključkom rešil izpada.

Žan Mark Šiško je na parketu preživel le 11 minut in vpisal pet točk ter šest asistenc. Pohvali se lahko še z najboljšim +/- indeksom kar +25. Sodeloval je pri “pobegu” v prvem polčasu, nato ga je trener Andrea Trinchieri v igro poslal le še v samem zaključku, ko je bil dvoboj že dolgo odločen. Bavarci so naposled na tekmi, ki je za njih praktično služila le za ogrevanje pred torkovim gostovanjem v Barceloni, slavili z 92:57.

Tokrat se je zbralo 2.112 gledalcev, za košem je bila glasna tudi navijaška skupina, medtem ko je na dveh tekmah z Barcelono prejšnji teden dvorana pokala po šivih. Maske tipa FFP2 so obvezne le za vse ob parketu, sicer pa za vstop v dvorano niso pogoj, a so bile med prihodom in odhodom obiskovalcev kljub temu še na obrazu večine.

Košarka v Nemčiji iz leta v leto privabi več obiskovalcev. Foto: Uroš Skaza

Vzpon Bayern München Basketball

Šele pred 14 leti se je v Bayernu začelo načrtno delo s košarkarskim klubom, da ga vrne na pota stare slave. Leta 2008 je od zadnjega naslova nemškega prvaka minilo že kar 53 let. Pol stoletja je nato klub, ki letos praznuje že 76. obletnico delovanja, životaril po nižjih ligah. Suša je bila končana leta 2014, vse od takrat klub postaja stalnica na evropskem zemljevidu. Lani je Bayern dobil tudi trajno licenco za Evroligo, vizija vodstva je, da se začne uvrščati tudi na zaključne turnirje.

Omenili smo že balkanski pridih v mestu, tudi ob dvorani so v najbližji restavraciji na tabli pred vhodom reklamirali pleskavico in džuveč. Trener Andrea Trinchieri je Italijan, a tekoče govori srbsko. Ob sebi ima tudi v Sloveniji dobro poznana Emilia Kovačića in Slavena Rimca, Šišku z območja nekdanje skupne države na parketu družbo delajo še Ognjen Jaramaz, Vladimir Lučić in Nihad Đedović. Nič čudnega torej, da se 24-letni slovenski organizator igre v Münchnu počuti kot doma, nam je zaupal.

Tako Šiško kot Filipovski sta bila vesela slovenskega jezika, ko smo ju po dvoboju pocukali za rokav. Nekdanji strateg Olimpije je spregovoril o novi izkušnji, ki jo je začel v rojstnem mestu Dirka Nowitzkega in ga je z vizijo prepričala, da podpiše dolgoročno pogodbo.

Sašo Filipovski, glavni trener Würzburga. Foto: Uroš Skaza

Slovenski reprezentant, ki mu je nastop na lanskih olimpijskih igrah odnesla poškodba, je v intervju spregovoril o dveh letih in pol v Bayernu, (ne)povezanosti z nogometnim klubom, ciljih za prihodnost in tudi veliki želji, da se vrne v izbrano vrsto. Pogovora z obema boste lahko na naši spletni strani prebrali v naslednjih dneh.

Tekma sezone za Bayern

Bayern bo v Barceloni gostoval v torek ob 20. uri. Odločilno peto tekmo serije si boste lahko ogledali v živo na programu Sportklub 2.

Nemci so v petek na tekmi “za preživetje” slavili z 59:52. Šiško je v 23 minutah igre prispeval dve točki (1/6 iz igre), šest skokov, dve asistenci in dve ukradeni žogi, neprecenljiv je bil predvsem njegov prispevek na obrambni strani parketa, kjer so bili Nemci skoraj neprebojni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!