Razočarani Luka Dončić je trčil v kalifornijski zid

Košarka 19. Maj 20225:26 > 5:41 0 komentarjev
Foto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports via Guliver

Golden State je v prvi tekmi finala zahodne konference lige NBA, v kateri bodo za napredovanje potrebne štiri zmage, omrtvičil igro Dallasa in igraje prišel do prve zmage (112:87). Brez pravih rešitev je bil tudi Luka Dončić (20 točk, 7 skokov, 4 asistence), ki bo jezo po porazu poskušal pretvoriti v zagon za ustrezen odgovor v sobotnem drugem dejanju.

Luka Dončić tako daleč še ni bil. Če je v svojem krstnem letu v ligi NBA ostal pred mejo končnice, se je njegovemu Dallasu v nadaljnjih dveh sezonah zataknilo v prvem krogu. Letos je zasedba iz Teksasa sprva ugnala Utah, nato pa v dramatičnem konferenčnem polfinalu v predajo prisilila še z naskokom najboljšo ekipo rednega dela, to (bil) je Phoenix Suns. A LD77 se s tem ne namerava zadovoljiti. Zato pogled na njegov obraz po prvi tekmi finala zahodne konference ni mogel skriti razočaranja (Golden State Warriors so Dallas Mavericks ugnali z rezultatom 112:87), kot tudi ne odločnosti, da v drugem dejanju, ki bo na sporedu v noči na soboto, pokaže drugače obraz.

Dončić je tekmo po slabih 35 minutah igre končal z 20 točkami (met iz igre 6:18, za 3 točke 3:10, prosti meti 5:8), sedmimi skoki in štirimi asistencami. Da je bil s tem prvi strelec, skakalec in podajalec Dallasa je bila slaba tolažba. Predvsem ob skromni podpori soigralcev (Spencer Dinwiddie 18, Jalen Brunson 14), toliko bolj pa ob prevladi tekmeca. Ta je prepričljivo dobil skok (59:45), nastavil učinkovite obrambne zanke in imel neprimerno več napadalnega kapitala. Kar sedem domačih košarkarjev je preseglo dvomestno število točk, izstopal pa je razpoloženi Steph Curry, ki je 21 točkam dodal še 12 skokov in štiri asistence.

Dallas je na prvi tekmi v Chase Centru v San Franciscu vodil le v dveh kratkih odsekih prve četrtine (nikoli več kot za 2 točki). Na drugi strani je Golden State, ki je hitro uveljavil premoč v skoku in napadalno aktiviral svoja najmočnejša orožja, že v prvi četrtini vodil z desetimi točkami naskoka. Za nameček je zasedba šestkratnih prvakov, ki jo vodi Steve Kerr, kapital iz prvega polčasa v uvodnih minutah tretje četrtine nadgradila z delnim rezultatom 10:0. Ob vodstvu z rezultatom 64:47 so gostitelji nakazali na razmerje sil in dodobra omrtvičili teksaške namere.

Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports via Guliver

Golden State je večinoma spretno uveljavljal svoj tekmovalni načrt. V obrambi je tretja ekipa Zahoda Dončiću učinkovito zožila manevrski prostor, predvsem pa ga je prisilila v individualne rešitve. Z agresivno obrambo je preprečila obstreljevanje z razdalje, tekmeca silila v izgubljene žoge, zagospodarila je v raketi, napadalni kapital pa gradila na hitri tranziciji, po kateri je navduševala z gibanjem in raznolikimi zaključki. Dallas kljub sistemskim prilagoditvam pravega odgovora ni našel, tako da je že rezultat po treh četrtinah tekme (88:69) nakazoval na končni razplet, po nadaljnjih 10:0 na začetku zadnje četrtine pa je dvoboj dokončno izgubil pravi tekmovalni naboj. GS Warriors so vodili tudi s 30 točkami naskoka, tekmo pa končali s +25.

Druga tekma konferenčnega finala bo na sporedu v noči na soboto. Tudi v tem primeru v Kaliforniji, preden se bo serija v začetku prihodnjega tedna preselila v Teksas. Še pred tem pa bo na Floridu v noči na petek na sporedu drugo dejanje vzhodnega finala. Spomnimo, Miami je prvo tekmo proti Bostonu dobil z rezultatom 118:107 in tako nakazal jasno namero, da se po koronski sezoni 2019/20 vrne v veliki finale severnoameriške poklicne lige NBA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!