Slovenke prispele v Niš in že preizkusile dvorano Čair

Reprezentance 25. Jun 201919:15 > 19:28
KZS

Slovenske košarkarice so srečno prispele na prizorišče evropskega prvenstva. Ob sedmi uri zjutraj so zapustile Laško ter z ljubljanskega letališča ob desetih poletele v Beograd.

Po nadaljnjih treh urah vožnje z avtobusom so ob pol štirih popoldan prispele v Niš, se namestile v uradnem hotelu ter tako čisto zares postale del letošnje evropske ženske košarkarske elite. 

Če uvodni dan mineva v spoznavanju utripa evropskega prvenstva, pa bo sreda že povsem v znamenju EuroBasketa. Kapetanko Niko Barič in soigralke še pred dopoldanskim treningom čaka uradno snemanje in fotografiranje za potrebe organizatorjev prvenstva, popoldanskemu treningu pa bo seveda sledil še sestanek in temeljita priprava na uvodni dvoboj proti Madžarski. Slednjega bodo Slovenke odigrale v četrtek, ob 16. uri.

Tako kot vse dni od začetka priprav, je v ekipi tudi med potjo v Niš vladala dobra volja. Odhod na prvenstvo so se še posebej nestrpno pričakovale debitantke na velikem tekmovanju. Teh je v slovenski ekipi kar šest. Eva Rupnik, Zala Friškovec, Aleksandra Krošelj, Maruša Seničar, Teja Goršič in Merisa Dautović so namreč pred dvema letoma še stiskale pesti za zdajšnje soigralke, ki so prvenstvo v Pragi končale na 14. mestu. Veliko razlogov za zadovoljstvo pa ima v teh dneh Shante Evans. Še pred začetkom EuroBasketa je namreč rešila klubski status v novi sezoni. Iz Francije se seli na Poljsko, in sicer v ambiciozen klub Artego Bydgoszcz. Tako so v slovenskem dresu trenutno brez delodajalca še Nika Barič in Teja Goršič ter Eva Rupnik in Tina Jakovina, ki sta v minuli sezoni igrali v Nemčiji.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“V uvodu bi se rad zahvalil Košarkarski zvezi Slovenije za res izvrstno organizirane priprave in pogoje, ki smo jih imeli v dobrem mesecu našega druženja. Pohvala štabu in igralkam za vrhunsko vzdušje, ki nas krasi na vsakem koraku. Dekleta so vse dni zadržale maksimalno zbranost za kar si zaslužijo še posebne pohvale. Mislim, da smo naredili dober posel, kar so pokazale tudi pripravljalne tekme. Ulovili smo dobro formo in to svežino moramo sedaj zadržati tudi v prihodnjih dneh ter biti povsem osredotočeni le na uvodno tekmo proti Madžarski. Kar se želja na prvenstvu tiče imam le eno. To je, da damo svoj maksimum na vsaki tekmi. Z nekimi cilji nismo obremenjeni. Prepričan sem, da znamo igrati turnirski sistem tekmovanja, kar smo s temi igralkami dokazali že v mlajših kategorijah. Nenazadnje tudi v Pragi nismo odigrali slabega turnirja, morda smo tam imeli malce smole. Vsako tekmo bomo seveda igrali na zmago. Prepričan sem, da nas bo vzpodbujalo veliko število navijačev. Še enkrat bi jih lepo povabil, da pridejo navijat v čim večjem številu in, da v Nišu skupaj pripravimo pravo slovensko veselico.”

Nika Barič, kapetanka reprezentance:
”Menim, da je ekipa v dobrem stanju. Sedaj gre zares in s soigralkami že komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Neobremenjene bomo šle iz tekmo v tekmo in ob glasni podpori navijačev, upam prikazale dobre predstave. Kot sem rekla že pred začetkom priprav, bi zame osebno že preboj v izločilni del prvenstva pomenil neke vrste medaljo. Recimo, da si želim napredovanja iz skupine, nato pa je v tekmah na izpadanje možno prav vse.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
”Skupaj smo več kot mesec dni in čeprav se morda res sliši veliko moram priznati, da je vse skupaj hitro minilo. Začele smo se zavedati, da je prvenstvo pred vrati in komaj čakamo, da se začnejo tekme. Igrale bomo neobremenjeno, šle korak po koraku in želim si, da prikažemo igre, ki nas krasijo v zadnjem obdobju. Ob glasni podpori navijačev upam, da se nam uspe prebiti iz skupine. Za nami so uspešne priprave in smo dobro pripravljene na vse napore, ki nas čakajo.”