Bel dim pri KZS: Omić prečrtan, Slovenci po OI z Američanom

Košarka 16. Jun. 202113:16 > 13:53
Delite:
Mike Tobey na prvem treningu s slovensko reprezentanco. Foto: KZS.

Košarkarji Slovenije bodo v prihodnje lahko računali tudi na 213 cm visokega ameriškega centra Mika Tobeyja, ki je danes prejel slovenske državljanstvo. Tobey se bo reprezentanci pridružil že danes na Reki.

Zelo sem navdušen nad priložnostjo, da bom lahko zaigral za slovensko reprezentanco. Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji in s kako bogato zgodovino se reprezentanca lahko pohvali. Na igrišču ter izven njega sem pripravljen dati vse od sebe ter ekipi pomagati na kakršenkoli način“, je ob prejemu slovenskega državljanstva in priključitvi reprezentanci povedal Mike Tobey.

Gre za košarkarja, ki enega člana reprezentance dobro pozna. Je namreč član Valencie, kjer si deli slačilnico s Klemnom Prepeličem.

Mike Tobey je prisegel Sloveniji. Foto: KZS.

V ponedeljek je selektor Aleksander Sekulić izrazil skrb, ali je do odhoda na olimpijski kvalifikacijski turnir v Kaunas, kamor potujejo 25. junija, sploh še dovolj časa, da uredijo vso birokracijo. Kot kaže je bila skrb odveč, vse je bilo urejeno zelo hitro, zato se je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec tudi zahvalil slovenski Vladi.

Iskreno se zahvaljujem Vladi Republike Slovenije, Ministrstvu za notranje zadeve, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Olimpijskemu komiteju Slovenije na čelu s predsednikom Bogdanom Gabrovcem ter vsem ostalim, ki so pripomogli, da je Mike Tobey po izredno hitrih postopkih prejel slovensko državljanstvo,” se je zahvaljeval predsednik zveze.

“Verjamem, da se bo hitro vklopil v izbrano vrsto in pripomogel k uspešnim igram slovenske reprezentance, saj gre za fanta z odličnimi značajskimi lastnostmi ter igralskimi sposobnostmi,” je dodal. Erjavec.

To pomeni, da je iz reprezentance odpadel Alen Omić, član JL Bourga v francoski ligi. V reprezentanci je prostor le za enega naturaliziranega košarkarja, kaj to pomeni za prihodnost bosanskega košarkarja s slovenskim potnim listom, še ni znano.

Kdo je Mike Tobey?

Gre za 26-letnega Američana, ki v višino meri 213 centimetrov in tehta 116 kilogramov. Velja za nepopustljivega košarkarja, ki dobro igra v obrambi, odlično skače in je močan adut tudi v napadu. Krasi ga namreč tudi mehka roka. Že tretjo sezono igra za Valencio, v minuli je v Evroligi v povprečju na tekmo prispeval 9,6 točke in 5 skokov. Je košarkar, ki se iz pick and roll igre dobro odvaja proti obroču in je s tem dobra tarča za podajo pod obroč.

Prav tako dobro zadene z razdalje. V Evroligi je minulo sezono za tri metal 39,6 odstotno, v španskem prvenstvu še bolje – 40,7 odstotka.

Leta 2016 se je prijavil tudi na nabor lige NBA ter se preizkusil v ekipah Utah Jazz ter Charlotte Hornets in s slednjimi tudi podpisal profesionalno pogodbo, a v ligi NBA ni nikoli zaigral. Košarkarska pot ga je še isto sezono vodila v Španijo, kjer je najprej leto dni igral za Tenerife.

Komentari

Vaš komentar