Čančar kandidat za odkritje olimpijskega turnirja

Košarka 22. Jul 20219:35 > 9:39
Čančar
Vlatko Čančar, foto: FIBA.

Vlatko Čančar je po vrnitvi v izbrano vrsto odigral pomembno vlogo pri uvrstitvi slovenske košarkarske reprezentance na olimpijske igre. Najboljši je bil, ko je bilo to najbolj potrebno, na odločilni tekmi proti Litvi. Zato ni presenetljivo, da ga FIBA na svoji spletni strani izpostavlja kot kandidata za odkritje olimpijskega turnirja.

Zagotovo se še dobro spomnite njegovega doprinosa ob zmagi proti Litvi, ko si je Slovenija prvič v zgodovini priborila vozovnico za največje športno tekmovanje na svetu.

V polfinalu je tekmo proti Venezueli zapustil predčasno, potem ko je nerodno doskočil in si zvil gleženj. Le 24 ur kasneje je bil eden najboljših na parketu, ko so mu tam družbo delali številni izjemni košarkarji.

Za Luko Dončićem je bil drugi strelec Slovenije, prispeval je 18 točk in dodal še pet skokov. Odlično se je boril pod obročem z visokimi Litovci, predvsem pa je točke dosegal v ključnih trenutkih tretje četrtine, ko se je Litva poskušala približati. Izza črte je zadel štiri od šestih poizkusov.

Vlatko Čančar, foto: FIBA.

“Sposoben velikih stvari”

“Je visok košarkar, ki zna zadeti z razdalje in žogo meče z visokega položaja, zanimivo je opazovati Vlatka Čančarja, ki je talent sposoben velikih stvari. V navezi z Dončićem je bil v Kaunasu neverjeten,” so zapisali na uradni spletni strani Fibe, kjer so 24-letnega Slovenca uvrstili med šest košarkarjev pripravljenih na eksplozijo.

Poleg Čančarja so izpostavljeni še peterico: Jock Landale (Avstralija), Guerschon Yabusele (Francija), Moritz Wagner (Nemčija), Gabe Vincent (Nigerija) in Luca Vildoza (Argentina).

Ob razlagi, zakaj bi lahko bil prav Vlatko eno od odkritij turnirja, so še zapisali: “Če bo Čančar na Japonskem ostal tarča Dončićevih podaj na zunanje položaje, bi se lahko znašel tudi v številnih pogovorih glede svoje prihodnosti v ligi NBA. V moderni košarki so krila, ki so dobri strelci, košarkarji z malo tveganja in veliko nagrado, to mu gre v prid.”

Čančar je čez lužo odigral dve sezoni. V prvi je zaigral na le 14 tekmah in v povprečju na parketu preživel le 3,2 minute na obračun. V drugi mu je trener Mike Malone že bolj zaupal, na 41 tekmah rednega dela je igral slabih sedem minut na dvoboj. Morda bi mu pot do večje vloge lahko odprle tudi dobre predstave na olimpijskih igrah.

Najboljšo tekmo čez lužo je odigral sredi maja, ko je proti Minnesoti vpisal 14 točk, tri skoke in dve podaji. Le dan kasneje je tekmo prvič začel v prvi peterki in proti Detroitu na parketu preživel 31 minut.

Tekme Slovenije na olimpijskih igrah:

Skupina C:
26. 7. ob 6.40: Slovenija — Argentina
29. 7. ob 6.40: Slovenija — Japonska
1. 8. ob 10.20: Slovenija — Španija

Komentari

Vaš komentar