Giannis zgrešil zmenek z zgodovino, Dončić ga še lovi

Eurobasket 2022 14. Sep 202211:00 0 komentarjev
grčija nemčija četrtfinale prenos Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo. Foto: FIBA

Ali ste vedeli, da je v vsej zgodovini evropskih prvenstev v košarki le trem igralcem uspelo v statistiko vpisati t.i. trojnega dvojčka? Kot prvi je pred 29 leti led prebil Hrvat Stojko Vranković, skoraj pa bi ta elitni klub v torek razširil Grk Giannis Antetokounmpo, a naposled ostal brez dosežka. Med favoriti, da postane četrti, je Luka Donćić, ki mu je dvakrat v karieri to že uspelo v dresu s slovenskim grbom, a ne na EuroBasketu.

Ljubitelji košarke so se v zadnjih letih po zaslugi visokih rezultatov v ligi NBA ter vzponu vse več vsestranskih košarkarjev precej razvadili trojnih dvojčkov. Statistični dosežek, ko košarkar v vsaj treh od petih glavnih statističnih prvinah (točke, skoki, asistence, ukradene žoge in blokade) na eni tekmi vpiše dvomestno število, je pred 60 leti “patentiral” legendarni Oscar Robertson. Danes ga v najmočnejši košarkarski ligi na svetu redno dosega kopica igralcev, med njimi tudi Luka Dončić.

Še več, trenutno je na večni lestvici lige NBA po številu trojnih dvojčkov med prvo deseterico kar pet še vedno aktivnih igralcev. Čeprav je v ligi šele štiri leta, je na visokem desetem mestu s 46. tovrstnimi dosežki slovenski superzvezdnik. Na vrhu je Russell Westbrook (194) pred kratkim prehitel Robertsona (181).

Opomba: Košarkarji, ki so še aktivni, imajo ob imenu zvezdico (*).

Evropska redkost

V Evropi oziroma Fibini košarki je trojni dvojček precej večja redkost. Če za primer vzamemo Dončića, je v rednem delu lige NBA odigral 264 tekem in torej vpisal 46 trojnih dvojčkov, kar znaša 17,4 odstotka vseh tekem. Slovenski dres si je nadel na 29 tekmah in se pod omenjeni dosežek podpisal dvakrat, kar je manj kot sedem odstotkov, a še to je v Evropi bolj anomalija kot ne. Obakrat mu je uspelo lani, prvič v finalu kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre proti Litvi, drugič v Tokiu proti Franciji.

Še redkejši je ta izmuzljivi individualni statistični presežek na evropskih prvenstvih. Letošnje je že 41. po vrsti, a so se pod njega podpisali zgolj trije košarkarji! Toni Kukoč, Stojko Vranković in Andrei Mandache.

V torek zvečer je bil na poti, da postane še četrti v zgodovini, izjemni grški član Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo. V četrtfinalu proti Nemčiji je že do polčasa vpisal 19 točk, 5 skokov in 8 asistenc. Do konca tekme se je sicer zaustavil pri 31 točkah, a dodal zgolje še dva skoka in tako ostal daleč pod mejo.

Stojko Vranković na EP 1993. Foto: Guliverimage

Prvi je bil Stojko Vranković

Kot prvi se je sicer pod trojnega dvojčka leta 1993 na EuroBasketu v Nemčiji podpisal hrvaški center Stojko Vranković. V tekmi za tretje mesto je Grčiji nasul 12 točk, 13 skokov in kar 10 blokad.

Le dve leti pozneje, na EP 1995 v Grčiji, je dosežek kolega ponovil legendarni Toni Kukoč. Proti finski je vpisal 15 točk, 12 skokov in 11 asistenc.

Kot zadnjemu se je do trojnega dvojčka precej senzacionalno uspelo dokopati še romunskemu krilnemu košarkarju Andreu Mandacheju. Kdaj? Na za Slovenijo zlatem EuroBasketu 2017. Ob petem porazu na peti tekmi, po kateri so Romuni odpotovali domov, je proti Črni gori dosegel 14 točk, 10 skokov in 12 asistenc.

Od vseh trenutno aktivnih košarkarjev je morda prav Luka Dončić tisti, ki bi se lahko pridružil klubu, katerih člane lahko preštejemo na prste ene roke. Če ne letos, prvič že danes proti Poljski, bo imel še veliko priložnosti v prihodnjih letih. Naslednji EuroBasket bodo sicer leta 2025 gostili Latvija, Ciper in Finska.

Trojni dvojčki na EuroBasketu

EP 1993: Stojko Vranković (Hrvaška) – 12 točk, 13 skokov, 10 blokad

EP 1995: Toni Kukoč (Hrvaška) – 15 točk, 12 skokov, 11 asistenc

EP 2017: Andrei Mandache (Romunija) – 14 točk, 10 skokov, 12 asistenc

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!