Goran Dragić ni prišel po poslovilni aplavz

Košarka 24. Jun 202210:12 1 komentar
Goran Dragić odšteva ure do vrnitve. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav vztraja, da ne bo podlegel pritiskom, ki ga napeljujejo na podaljšanje reprezentančne kariere vse do septembrskega EuroBasketa, pa daje Goran Dragić na treningih pred prijateljsko tekmo v Trstu ter kvalifikacijskima obračunoma s Hrvaško in Švedsko (vse tekme v prenosu na Sportklubu) jasno vedeti, da se želi posloviti v polnem tekmovalne ritmu.

Ko smo pred skoraj enim mesecem namignili, da se Goran Dragić vrača v slovensko reprezentanco, so to mnogi videli v luči skorajda folklornega prepričevanja k vnovičnem igranju za izbrano vrsto. To se vleče še od pravljičnega septembra 2017, ko je Gogi s pokalom za naslov evropskega prvaka, zlato kolajno EuroBasketa in priznanjem za najkoristnejšega igralca zatrdil, da je njegova reprezentančna kariera končana. Zdaj je svojo besedo snedel. Že deseti dan je na voljo selektorju Aleksandru Sekuliću, ki izbrano vrsto, del katere je od včeraj tudi Luka Dončić, pripravlja na tretje kvalifikacijsko okno za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 – na tekmi s Hrvaško v Stožicah (30. 6.) in Švedsko v Stockholmu (3. 7.).

Pred dnevi je 36-letni Ljubljančan odločno zavrnil namigovanja, da bo nato z reprezentanco ostal tudi do evropskega prvenstva in branjenja zlata v Nemčiji. Držal se bo osnovnega dogovora, ta pa vključuje nastop na obeh omenjenih kvalifikacijskih tekmah. In generalko, v soboto (20.30) proti Italiji v Trstu (prenos na SK). Selektor Sekulić streljaj od meje, kjer se trenutno nahaja izbrana vrsta, ne skriva navdušenja nad Dragićevo energijo, delovno vnemo in tudi vplivom na preostali del reprezentance. Jasno sporoča, da Gogi ni prišel po šopek rož, uokvirjen dres in aplavz na odprti sceni.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

“O tem sva se pogovarjala že pred začetkom priprav. Da, gre za slovo od reprezentance. A Goran mi je jasno povedal, da bo vse tekme odigral na vso moč. Na polno. Dejal mi je, da ne pozna polovičarstva. Že takoj po prihodu je pokazal, da je zelo motiviran. Želi igrati. Slovenski reprezentanci hoče pomagati do dveh pomembnih zmag v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2023,” po dobrem tednu druženja z zlatim kapetanom pripoveduje Sekulić, ki bo lahko šele kot drugi selektor (prvi je bil Igor Kokoškov) v peterko postavil Dončića in Dragića.

No, bržčas ne le enega Dragića. Da bo lahko prvič skupaj zaigral tako z bratom kot tudi z Dončićem, s katerim sta uspešno sodelovala na olimpijskih igrah, se namreč odkrito veseli Zoran Dragić. “Pravzaprav niti ne najdem pravih besed. Že tako si štejem v izjemno čast, da sem del te skupine. Zdaj pa še ta položaj. Užival bom v vsakem trenutku,” pravi mlajši brat vnovičnega kapetana izbrane vrste. “Kapetan? Ni dvoma. Ko je v reprezentanci, je to pač Gogi,” poudarja Edo Murić, sicer kapetan v zadnjem obdobju. Tudi on čuti posebno vznemirjenje, ki te dni vlada okrog košarkarske reprezentance, obenem pa ve, da ta dobiva novo dimenzijo.

Umik v Trst je tudi Sekulić označil kot svojevrstno izolacijo pred tekmami. “To je zelo dobrodošlo. Malce smo razbili monotonijo. Umaknili smo se tudi od motečih faktorjev. S tem, roko na srce, ni bilo težav niti v Ljubljani. A tu smo še bolj osredotočeni,” pripoveduje dirigent izbrane vrste, navdušen nad dejstvom, da je že štiri dni pred načrtovanim prihodom ekipo okrepil LD 77. “Olajšal nam je delo. Poleg igralske kakovosti, ki ni seveda sporna, v ekipo prinaša mnogo več. On je vodja,” pravi in dodaja: “Vem, malce se ponavljam. Toda vzdušje v reprezentanci je enkratno. Fantje so zelo motivirani. Malce jih je treba celo brzdati. Vtis je torej dober. Toda že tekma z Italijo prinaša prve odgovore. Videli bomo, kako bo vse skupaj videti na parketu. To tekmo moramo res dobro izkoristiti, da se uigramo in dodelimo vloge.”

Tudi Zoran Dragić bolj kot o zdesetkani italijanski četi in dobrem vzdušju, ki ga pričakuje v soboto zvečer, razmišlja o idealni tekmovalni pripravi na kvalifikacijski tekmi. “Lahko smo veseli, da imamo skoraj popolno zasedbo. Vemo, da smo si februarja privoščili dva spodrsljaja. Zdaj moramo to popraviti. Veseli, da je z nami tudi Luka. On ne potrebuje prav veliko, da se uigra. Je pa v neizmerno pomoč,” pripoveduje dosedanji član Olimpije, ki še ne ve, kje bo nadaljeval kariero. “Ne morem sedeti na dveh stolih. Zdaj sem v reprezentanci. O klubu bom razmišljal po tem,” je pogovor o igralski tržnici v kali zatrl Zoki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje