Francozi z obema rokama zgrabili darilo Italijanov

Eurobasket 2022 14. Sep 202219:19 0 komentarjev
slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Francoski košarkarji so se skoraj čudežno izvlekli v podaljšek in za uvrstitev v polfinale EuroBasketa ugnali Italijo (93:85). Italijani so bili dobro polovico tekme povsem nerazpoloženi, nato je začelo leteti z vseh strani, a v končnici zapravili nemogoče. V petkovem polfinalu se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja Slovenija - Poljska (20.30).

Tretji četrtfinale so bolje odprli Francozi, ki so dolgo tudi vztrajali v vodstvu. Spredaj jih je držal predvsem odličen odstotek meta z razdalje, medtem ko so Italijani pobrali več odbitih žog, imeli manj izgubljenih, a dodatnih napadov niso znali vnovčiti. V prvem polčasu je Francija največ vodila za enajst točk, ob odmoru za sedem (38:31).

Napad zahodnih sosedov Slovenije se je končno prebudil sredi tretje četrtine. Sprava je bil razigran Nicolo Melli, nato se je začelo odpirati še ostalim. Marcu Spissu in Simonu Fontecchiu je stekel met za tri točke, izza črte bil v pravem trenutku nezgrešljiv tudi Luigi Datome in razliko stopil na vsega točko. Ko je po četrti trojki Datomeja žogo ukradel Nico Mannion in neovirano položil, je Italija minuto pred koncem tretjega dela prvič na tekmi povedla (57:56). Četrtino so zaključili z delnim izidom 10:0 za šest točk naskoka. Zgodba je močno spominjala na tisto iz osmine finala s tekme proti Srbiji.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Francozi so znova iz igre zadeli šele po dobrih treh minutah zadnje četrtine, ko je z malce sreče žoga skozi obroč vendarle šla Thomasu Heurtlu. Slednji je nato zadel novo trojko in Francijo približal na tri točke, a izza črte je znova udaril tudi Spissu. 2:11 pred koncem je svojo četrto trojko na tekmi zadel še Fontecchio in Italijo pripeljal na rob velike zmage.

Fontecchio zapravil zmago

A dvoboj še ni bil končan. Po neumnosti Spissa – tehnični napaki – so imeli Francozi prosti met, nato je Evan Fournier še položil in 1:21 pred koncem znižal na 73:75. Spissu je popravil napako in razliko vrnil na dve posesti (77:73). Italijani, kot bi se ustrašili zmage, so nadaljevali z nespretnimi potezami. Najprej so Terryju Tarpeyju dovolili skok v napadu, nato se je iz junaka v tragično figuro prelevil Fontecchio. Najprej je zgrešil oba prosta meta in Franciji omogočil, da je s hitrim košem Heurtla izenačila, nato je zgrešil še met za zmago. Tekma je šla v podaljšek (77:77).

V dodatnih petih minutah sta voz prebujene Francije vlekla Heurtel in Fournier, ki sta Italijane s prodori prebijala po globini. 2:06 pred koncem je italijanski selektor Gianmarco Pozzecco zaradi ugovarjanja prejel tehnično napako, a Heurtel tega ni kaznoval. Slabo minuto pred koncem je na +4 po skoku v napadu povišal Rudy Gobert, zmaga Francije je bila blizu, z zabijanjem jo je potrdil Timothe Luwawu-Cabarrot.

Prvi strelec Francozov je bil z 20 točkami Heurtel, 19 jih je dodal Gobert, 17 Fournier. Pri Italijanih je 21 točk vpisal nesrečni Fontecchio, enak izkupiček je uspel tudi Spissu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!