Kaj počnejo Dončićevi nasledniki? Osvajajo turnirje

Košarka 27. Avg. 202110:36
Delite:
Reprezentanca fantov do 16 let, foto: Fiba.

Nekoliko v senci izjemnega poletja slovenske članske košarkarske reprezentance, ki se je na prvem nastopu na olimpijskih igrah prebila vse do tekme za bronasto medaljo, so ena za drugo velike uspehe nizale tudi mlajše, tako moške kot ženske reprezentančne selekcije. Te so v več različnih starostnih kategorijah košarkarskim navdušencem sporočile, da se za slovensko prihodnost ni bati.

Tudi Luka Dončić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in ostali člani izjemne generacije, ki si je preko Litve izborila prvo uvrstitev na največje tekmovanje na svetu in nato v Tokiu zasedla četrto mesto, so se nedolgo nazaj podili po košarkarskih parketih v nižjih selekcijah.

Takrat še njihova imena niso tako odmevala kot danes, ko veljajo za nosilce moštev Dallas Mavericks, Valencia in Cedevita Olimpija. Kot danes še ne odmevajo imena Gregor Glas, Saša Ciani in Jan Vide, a bi se to lahko že kmalu spremenilo.

Reprezentanca U20 zlata v Grčiji

Gregor Glas, uradno še vedno član beograjskega Dynamica, je bil najkoristnejši košarkar slovenske reprezentance do 20 let, ki je na FIBA evropskem prvenstvu, le-to je letos zaradi izrednih razmer namesto v klasični potekal v obliki challengerja, brez enega samega poraza osvojila zlato medaljo na turnirju v Grčiji.

Challengerji so potekali v več državah, Slovenija je igrala v skupini C in porazila vseh pet tekmecev – Izrael, Grčijo, Belgijo, Rusijo in Ukrajino.

MVP turnirja Gregor Glas, foto: Fiba.

Izstopajočih posameznikov je bilo kar precej. MVP turnirja v Heraklionu je bil Glas, ki je na petih tekmah v povprečju prispeval 18,4 točke, pet skokov in 2,6 asistence.

Za atraktivne poteze je v prvi vrsti skrbel Luka Ščuka. Njegova statistika je znašala 11 točk, 5,4 skoka in 1,8 blokade na dvoboj. V Cedeviti Olimpiji so ga podrobno spremljali in mu kljub komaj 19 letom v novi sezoni ponujajo priložnost za večjo vlogo, je pred dnevi dejal trener Jurica Golemac.

V vlogi organizatorja igre je blestel še en član slovenskih prvakov Dan Duščak, sin nekdanjega zmaja Slavka Duščaka. Na petih tekmah je vpisal kar 39 asistenc, od tega 14 na zadnjem obračunu proti Grčiji.

Reprezentanca fantov do 20 let:
Dan Duščak, Cedevita Olimpija, 189 cm, organizator Igre
Robert Jurković, Cedevita Olimpija, 206 cm, center
Luka Ščuka, Cedevita Olimpija, 210 cm, krilo
Rok Radovič, Cedevita Olimpija, 201 cm, krilo
Bine Prepelič, Helios Suns, 202 cm, krilni center
Uroš Šikanič, Helios Suns, 203 cm, center
Primož Kmetič, Litija, 193 cm, branilec
Jan Copot, Hopsi Polzela/Zlatorog Laško, 200 cm, krilo
Rok Nemanič, Šentjur, 194 cm, organizator igre
Andrej Stavrov, Triglav Kranj, 200 cm, branilec
Klemen Smrekar, Triglav Kranj, 206 cm, center
Gregor Glas, Dynamic Vip Pay, 198 cm, branilec

Selektor: Dejan Jakara

Reprezentanca U18 zlata v Turčiji

Enako uspešna in neporažena je bila tudi reprezentanca do 18 let, ki je to poletje nastopala na turnirju v Turčiji. Za najkoristnejšega igralca turnirja je bil izbran Saša Ciani, še en član Cedevite Olimpije, ki je Ljubljančane okrepil po koncu challengerja.

Slovenski košarkarji so bili boljši od Poljske, Latvije, Rusije, Turčije in Češke, skupno so bili na petih tekmah od tekmecev boljši za 78 točk.

Reprezentanca fantov do 18 let, foto: Fiba.

Ciani je polnil vse statistične prvine, na tekmo je prispeval 13 točk, 9,8 skoka, 3,8 asistence in dve ukradeni žogi. Skupaj s Tiborjem Mirtičem sta bila prva strelca ekipe.

Reprezentanca fantov do 18 let:
Jan Zemljič
, Domžale, 192 cm, organizator igre
Tibor Mirtič, Domžale, 204 cm, krilo
Jurij Višnikar, Ilirija, 188 cm, branilec
Arne Osojnik, Janče, 199 cm, branilec
Jaka Klobučar, Krka, 201 cm, krilo
Gašper Škorjanc, Podčetrtek, 190 cm, branilec
Jošt Flerin, Sežana, 200 cm, organizator igre
Lovro Urbiha, Triglav, 204 cm, center
Luka Rudovič, Triglav, 206 cm, krilni center
Matija Samar, Fuenlabrada, 194 cm, organizator igre
Saša Ciani, Dynamic Vip Pay, 207 cm, krilni center
Sergej Macura, Saski Baskonia Sad, 203 cm, krilo

Selektor: Peter Markovinovič

Reprezentanca U16 v Srbiji do vozovnice za SP

Morda največjega talenta skriva reprezentanca do 16 let. Izjemne predstave v Novem sadu je namreč prikazal Jan Vide, komaj 16-letni član Real Madrida.

Čeprav je prvo mesto na turnirju osvojila Srbija, je bil prav 195 centimetrov visok slovenski organizator igre izbran za najkoristnejšega košarkarja. Ob štirih zmagah in enem porazu Slovenije je prispeval 27 točk, 5,6 skoka in 4,2 asistence na tekmo.

Veliki slovenski up Jan Vide, foto: Fiba.

Največ točk, kar 38, je Vide vpisal prav proti Srbiji, ko je Slovenija utrpela edini poraz. Član belega baleta je že od 14. leta starosti, v minuli sezoni se je z njim veselil tudi naslova mladinske Evrolige.

Zanimivost: Kljub bleščeč in skoraj pravljični karieri, ki jo piše Dončić, slovenski superzvezdnik za mlajše selekcije Slovenije nikoli ni zaigral na uradni tekmi. Bil je del izbrane vrste do 16 let na prijateljskem turnirju v Szekesfehervarju, kjer je v povprečju na tekmo dajal kar 35,3 točke, a mu je nastop na evropskem prvenstvu istega leta preprečila poškodba kolena. Za izbrano vrsto je tako na uradni tekmi prvič zaigral šele v članski kategoriji.

Omeniti velja, da je bil eden zaslužnejših za uspeh Reala še en Slovenec, prav tako 16-letni Urban Klavžar, ki tudi igra na položaju organizatorja igre in je bil med nosilci šampionske ekipe podmladka madridskega velikana.

Po Dončićevih stopinjah torej stopata kar dva Slovenca. Tudi Luka se je z Realom v sezoni 2014/15 veselil naslova v mladinski Evroligi. Kako strm je bil njegov vzpon priča podatek, da je le tri leta pozneje že postal MVP finala članske Evrolige.

Če je Dončić prvič v zgodovini slovensko člansko izbrano vrsto popeljal na olimpijske igre, se lahko z zgodovinskim dosežkom pohvali tudi Vide.

Slovenija si je v Srbiji namreč prvič zagotovila vstopnico za svetovno prvenstvo v kategoriji U17, ki ga leta 2022 gosti Španija.

Glavni trener reprezentance U16 Dejan Gašparin, foto: Fiba.

Reprezentanca fantov do 16 let:
Jan Vide
, Real Madrid, 195 cm, organizator igre
Peter Bandelj, Slovan, 193 cm, krilo
Nejc Dizdarević, Janče, 192 cm, branilec
Lon Ličan, Cedevita Olimpija, 193 cm, branilec
Luka Šmitran, Cedevita Olimpija, 189 cm, organizator igre
Rok Popovič, Cedevita Olimpija, 202 cm, krilni center
Alej Kump, Cedevita Olimpija, 202 cm, krilni center
Jure Rener, Helios Suns, 192 cm, krilo
Filip Pirš, Zlatorog Laško, 190 cm, organizator igre
Blaž Tratar, Zlatorog Laško, 200 cm, center
Jernej Bolčina, Ajdovščina, 193 cm, krilni center
Teo Flis, Slovan, 188 cm, organizator igre

Selektor: Dejan Gašparin

Dekleta U18 zlata v Bolgariji

Navduševali niso le fantje, temveč tudi dekleta. Tako je reprezentanca do 18 let suvereno opravila svoje delo v B diviziji in se prepričljivo uvrstila v najmočnejšo divizijo te starostne kategorije.

Najbolja posameznica je bila Zala Šrot, ki je za MVP naziv v povprečju prispevala 11 točk, 11,8 skoka, dve asistenci in 2,6 blokade. Slovenke so izgubile le zadnjo od petih tekem, ko so si že zagotovile prvo mesto.

Reprezentanca deklet do 18 let:
Ana Nuša Anžič
, Cinkarna Celje, 180 cm, krilo
Blaža Čeh, Cinkarna Celje, 181 cm, organizatorka igre
Ana Vita Mičunović, Ilirija, 173 cm, branilka
Hana Sambolić, Ilirija, 176 cm, krilo
Sara Sambolić, Ilirija, 172 cm, organizatorka igre
Tara Pulević, Ilirija, 171 cm, branilka
Zoja Vilfan, Ledita, 179 cm, krilni center
Tiana Meglič Šteharnik, Maribor, 184 cm, krilo
Tina Tomšič, Maribor, 175 cm, branilka
Mia Žeks, Pomurje, 180 cm, krilni center
Alina Kvrgić, Triglav, 168 cm, organizatorka igre
Zala Šrot, Magnolia Basket Campobasso, 185 cm, krilni center

Selektor: Ernest Novak

Reprezentanca deklet do 18 let, foto: Fiba.

Dekleta U16 na Portugalskem do vozovnice na SP

Še bolj prepričljiva so bila dekleta do 16. leta starosti, ki so s petimi zmagami na petih tekmah sklenile turnir v Matosinhosu in se prebile na svetovno prvenstvo.

Tudi na Portugalskem je bila najkoristnejša posameznica seveda iz vrst slovenske reprezentance, to je postala Ajša Sivka, ki je prispevala 12,6 točke, 8,8 skoka in tri ukradene žoge na tekmo. Njene predstave niso ostale neopaženo. Nadarjeno najstnico iz Slovenskih Konjic je namreč na svojo akademijo povabil Tony Parker.

Reprezentanca deklet do 16 let:
Alina Žitek, Akson Ilirija, 180 cm, branilka
Zoja Štirn, Cinkarna Celje, 176 cm, branilka
Lana Iseinoski, Janina, 172 cm, branilka
Ajša Sivka, Pro-Bit Konjice, 190 cm, brilo
Špela Brecelj, Vipava, 185 cm, center
Kim Žibert, Cinkarna Celje, 174 cm, branilka
Elena Lazarević, Ježica, 178 cm, krilni center
Manca Marolt, Ježica, 179 cm, branilka
Tanja Valančič, Akson Ilirija, 183 cm, krilo
Živa Windisch Mišjak, Krka Novo mesto, 176 cm, branilka
Hana Ovčina, Pro-Bit Konjice, 183 cm, krilni center
Ula Krenk, Dravograd, 186 cm, center

Selektor: Robert Matevžič

Reprezentanca deklet do 16 let, foto: Fiba.

Uspešni tudi reprezentanci U14

Omeniti velja še moško in žensko reprezentanco do 14 let, Slovenija je namreč že petnajstič gostila turnir Slovenia ball.

V Slovenj Gradcu so bili fantje najboljši med vsemi in v finalu z 62:60 porazili Izrael. MVP turnirja je bil Luka Šmitran, ki je bil tudi prvi podajalec tekmovanja.

Izkazala so se tudi dekleta, ki so osvojila tretje mesto, Lea Bartelme pa je bila izbrana v najboljšo peterko tekmovanja.

Komentari

Vaš komentar