Kakšna je Dončićeva pot do Pariza?

Košarka 28. Jul 20226:00 > 8:32 6 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Tudi vnovičen naslov evropskega prvaka slovenski reprezentanci ne bi prinesel olimpijske vize. Pot do nastopa na olimpijskih igrah 2024 v Parizu pa si Luka Dončić in soigralci že utirajo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023.

Pred natančno enim letom je slovenska košarkarska reprezentanca na svojem krstnem olimpijskem nastopu kot poletni hit navduševala v Tokiu. Luka Dončić in soigralci so z izrazito napadalnim slogom košarke v nizu premagali Argentino, Japonsko, Španijo in Nemčijo. Četo selektorja Aleksandra Sekulića so od odličja ločili centimetri. Razočaranju po porazih v polfinalu in tekmi za tretje mesto je ob poudarjanju ponosa in zgodovinskega trenutka sledila zaobljuba o vrnitvi na največji športni dogodek. In kakšna pot vodi do iger, ki bodo čez natančno dve leti (26. 7. – 11. 8. 2024) potekale v francoski prestolnici?

Zahtevno kvalifikacijsko sito za vsega enajst razpoložljivih mest (na turnirju dvanajsterice ima nastop kot gostiteljica že zagotovljena Francija) predvideva dve različni smeri. Sedem olimpijskih vozovnic bo prihodnje leto podeljenih na svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in Indoneziji, pri čemer pa bo upoštevan kontinentalni ključ. To pomeni, da bodo s SP na OI potovale: po najboljši dve evropski in ameriški reprezentanci ter po ena najboljša iz Afrike, Azije in Oceanije. Zadnja štiri pariška mesta bodo zapolnile zmagovalke štirih kvalifikacijskih turnirjev leta 2024. Prav po zadnji poti se je lani do Tokia prebila Slovenija.

Aleksander Sekulić je lani Slovenijo vodil na OI. Jo bo tudi leta 2024? Foto: Aleš Fevžer

Novost v kvalifikacijskem sistemu je delno spremenjen koncept določanja reprezentanc (24) za omenjene štiri kvalifikacijske turnirje. Znova bo pomembno vlogo odigrala uvrstitev na svetovnem prvenstvu 2023, s katerega se bo v nadaljnje kvalifikacije selilo kar 19 reprezentanc (16 ekip, ki bodo sledile neposrednim potnicam na OI, nato pa še po naslednje najboljše iz Afrike, Amerike in Azije). Za razliko od minulega leta, ko je Fiba podeljevala posebna vabila, bodo zadnja mesta na kvalifikacijskih turnirjih zapolnile ekipe iz celinskih predkvalifikacij. Udeležile se jih bodo reprezentance, ki bodo obstale v kvalifikacijah za SP.

Olimpijske igre 2024

12 reprezentanc

Že uvrščeni: Francija

Uvrstitev preko SP 2023: Amerika (2 reprezentanci), Evropa (2), Afrika (1), Azija (1), Oceanija (1).

Dodatne kvalifikacije: 4 zmagovalke kvalifikacijskih turnirjev

Vnovična udeležba Slovenije na olimpijskih igrah bo tako v največji meri odvisna od uspešnost v kvalifikacijah za SP 2023 in nato na samem prvenstvu. Spomnimo, Sekulićeva četa se je po nedavnih zmagah nad Hrvaško in Švedsko prebila v drugi skupinski del. Vanj je prenesla štiri zmage in dva poraza, zdaj pa jo v treh Fibinih oknih čaka še šest tekem. Na svetovno prvenstvo vodijo prva tri mesta v šestčlanski skupini, pri čemer pa velja opozoriti, da na kar štirih od šestih tekem selektor ne bo imel na voljo košarkarjev iz Evrolige in lige NBA.

Foto: Aleš Fevžer

Razpored Slovenije v drugem delu kvalifikacij za SP 2023:

25. avgust 2022: Slovenija – Estonija

28. avgust 2022: Nemčija – Slovenija

10. november 2022: Izrael – Slovenija

13. november 2022: Slovenija – Nemčija

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Standings provided by SofaScore LiveScore

Na SP bodo potovale najboljše tri reprezentance iz skupine.

Vse tekme si boste lahko v živo pogledali ekskluzivno na programih Sportkluba.