‘Luka Dončić ima v sebi nekaj čarobnega’

Košarka 3. Avg 20226:19 > 14:29 0 komentarjev
Aleksej Nikolić je eden od standardnih članov reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Eden od sedmih igralskih skupnih imenovalcev zlatega EuroBasketa 2017 in zgodovinskega preboja na olimpijske igre Aleksej Nikolić pred prvima pripravljalnima tekmama o novem reprezentančnem poletju, vplivu Luke Dončića in Gorana Dragića, pomembnosti kvalifikacij za SP 2023 …

Pred petimi leti, ko so v velikem finalu evropskega prvenstva Gorana Dragića zdelali krči, Luka Dončić pa je obsedel s poškodovanim gležnjem, je postal eden od nenadejanih junakov največjega uspeha v zgodovini slovenskega kolektivnega športa. Še danes se Aleksej Nikolić nasmehne trenutku, ko je 17. 9. 2017 v Carigradu po minuti odmora obsedel na klopi, misleč, da je njegovo delo končano. A je tedanji selektor Igor Kokokškov je še stavil nanj. Kot pozneje tudi Aleksander Sekulić. Z njim je bil lani tudi del zgodovinske dvanajsterice, ki se je prebila na olimpijske igre. Zdaj čuti, da bi lahko tudi letošnje poletje postreglo z novim poglavje zgodbe o uspehu, pa čeprav je v konkretnih napovedih zelo zadržan. S soigralci že postavlja temelje. Prvi preizkus trenutne uspešnosti pa ponujata že prvi pripravljani tekmi. Primorski organizator igre ju pričakuje še brez urejenega statusa. Po igranju za Burgos je namreč prost igralec.

Fibini strokovnjaki so ta teden z napovedjo, da je Slovenija trenutno celo prvi favorit EuroBasketa prilili nekaj dodatnega olja na reprezentančni ogenj. Kolajna torej ni prepovedana tema?

Nisem človek, ki bi pretirano rad napovedoval rezultate. Če me sprašujete o prihajajočih izzivih, najprej pomislim na kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 proti Nemčiji in Estoniji. Ko bo to poglavje zaprto, bom lahko govoril o evropskem prvenstvu. A tudi v tem primeru me bodo najprej zanimali tekmeci v skupinskem delu v Kölnu.

Zdi se, da se dobro zavedate pomembnosti kvalifikacij, ki neposredno vplivajo na reprezentančni poletji 2023 in 2024.

Seveda. O teh stvareh moramo govoriti. Vemo, da novembra in februarja, ko bosta na sporedu zadnji dve kvalifikacijski okni, reprezentanti iz Evrolige in lige NBA ne bodo razpoložljivi. Pomembno je, da po Hrvaški in Švedski premagamo še Estonijo in Nemčijo. Potem bomo lažje zadihali, a bomo vseeno morali biti pripravljeni na vse možne scenarije.

Z Dončićem ste že zaigrali na EuroBasketu in na olimpijskih igrah. Manjka svetovno prvenstvo …  

To je cilj. Motivacija za vse nas. Pa ne le preboj na SP. Tudi na tem odru želimo pokazati, kdo in kaj smo. A do tja je še dolga pot.

Ta pot vodi tudi skozi priprave. Kako potekajo?

Vzel sem si dva tedna počitka. V tretjem tednu pa sem že začel z uvajalnimi treningi, tudi z mislijo, da mišice na prvih reprezentančnih treningih ne bi pretirano trpele. Bil sem dokaj dobro pripravljen. Podobno velja za soigralce. Prvi teden skupnih treningov je vedno namenjen postavljanju temeljev. Gre za bazične priprave. Ob odhodu iz Kranjske Gore smo bili zato vsi kar pošteno utrujeni. A to je dober znak. Je dokaz dobrega dela. To nam bo v nadaljevanju priprav zanesljivo prišlo še kako prav.

Foto: Aleš Fevžer

Sledita tudi prvi pripravljalni tekmi. V četrtek Nizozemska, v soboto Črna gora. Pričakovanja?

Verjetno vam bo vsak košarkar povedal, da raje igra tekme kot trenira. A to ni edini razlog, da se veselimo tekem v Celju. Prepričan sem namreč, da so tekme tudi najboljši trening ali vsaj poligon za napredek.

Kako mirni ste ob vprašanju o dvanajsterici, ki bo potovala na EuroBasket? Čutite notranjo konkurenco?

Miren? Da, sem miren. Tako ali drugače. Je pa jasno, da se vsi v reprezentanci borimo za svoje minute. Tako je prav. Na ta način tudi vsi skupaj napredujemo. To je misel, ki me žene. Ne želim razmišljati o mestu v ekipi. Rad bi užival. To je vse.

V pogovoru z vami ne gre brez vprašanj o zdravstvenem stanju.

Vse težave, ki so me pestile so pozabljene oziroma pod nadzorom.

Kakšen pa je reprezentančni utrip? Ste ohranili pozitivno vzdušje, ki je zaznamovalo zadnje akcije?

Brez skrbi, pozitivno ozračje ostaja del nas. Nič se ni spremenilo. Še več, ko se je v ekipo vrnil Goran Dragić, je bila reprezentanca deležna novih dimenzij. Vem, zvenimo kot pokvarjene plošče, a resnično smo bili neizmerno veseli njegove vrnitve. Ta utrip, o katerem govoriva, je prav tako eden od temeljev uspeha. Moramo vzdrževati kemijo.

Foto: Uroš Skaza

Del te kemije je tudi Luka Dončić. Zanimivo je, da soigralci stalno govorite o skromnosti, ki ga zaznamuje v reprezentančnih vrstah.

On je v osnovi res preprost človek. Zato ga imamo radi. Nič ga ne ponese. Pa bi ga verjetno lahko. S svojim vedenjem ni nikoli nad ostalimi, nikoli pa tudi ne zaostaja. V sebi ima igrivost, s katero se človek zlahka poistoveti. Najbolj zanimivo pa je, da je sposoben prav z vsakim soigralcem poiskati neko skupno točko.

Kaj pa zdaj že kar oguljena fraza, da ste zaradi njega boljši in bolj samozavestni tudi vsi ostali?

On ima v sebi nekaj čarobnega. To ga dela boljšega in vse to prenaša na nas. Res je, vsem drugim vliva dodatno samozavest. Seveda je osnova priprava vsakega posameznika posebej. A ko nato prestopimo reprezentančni prag in je poleg tudi Luka, nas on kot vodja ponese naprej.

Nam lahko kaj novega poveste o vaši klubski prihodnosti?

Nič konkretnega. Nekaj zanimanja je bilo, a z nobenim klubom nisem bil tako daleč, da bi govorili o konkretnih pogojih. Morda bo drugače po prvih reprezentančnih tekmah.

Je zanimanje pokazala tudi Cedevita Olimpija?

Lahko rečem, da so se pojavila določena vprašanja. A to je premalo, da bi govoril o prav konkretnem zanimanju. S predstavniki ljubljanskega kluba nisem sedel na pravem sestanku. Ponavljam, bomo videli, kaj bo prineslo nadaljevanje poletja.

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Slovensko košarkarsko reprezentanco torej ta teden v Celju čakata prvi pripravljalni tekmi, in sicer v četrtek proti Nizozemski (20.15) in v soboto proti Črni gori (20.15). Obe si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!