Nikolić: To ni delo, gre za užitek

Košarka 12. Jul 202113:20 > 14:25
Aleksej Nikolić, foto: Guliverimage.

Slovenski košarkarji odštevajo dneve do odhoda na Japonsko, kjer bodo prvič igrali na olimpijskih igrah. Do poti v deželo vzhajajočega sonca jih čakajo še štirje dnevi priprav na domačih tleh. Kamenček v mozaiku izjemne Slovenije predstavlja tudi Aleksej Nikolić.

Že vrsto let je stalen član reprezentance. Slovenski dres je nosil tudi leta 2014 na svetovnem prvenstvu, ko mu je takratni selektor Jure Zdovc na obračunu z Američani namenil slabih pet minut igre. Star je bil komaj 19 let.

Z borbeno igro, tudi na obrambni strani parketa, je hvaležen član moštva. Igral je tudi v finalu EuroBasketa 2017, ko je Slovenija zasedla vrh Evrope.

Aleksej Nikolić in Vlatko Čančar po zmagi na EP 2017, foto: Guliverimage.

V Kaunasu je bil na parketu ob vseh štirih zmagah, ki so slovensko izbrano vrsto ponesle do Tokia. Igra na položaju organizatorja igre, kjer ima Slovenija prvega zvezdnika Luko Dončića. Zato je njegova vloga rezervna, a vendarle je v povprečju v Litvi na parketu preživel dobrih 13 minut na dvoboj in v tem času 4,5 točke in 2,3 podaje.

Misija Tokio

“Težko je opisati vse skupaj, premalo je časa, da bi vse skupaj dojeli. Dobra stvar je, da se nadaljuje, da lahko vsi skupaj v družbi, treniranju in igranju uživamo še naprej,” pove 26-letni član francoskega Gravelinesa.

Izpostavil je, da igranje za reprezentanco ni delo, temveč zabava: “To ni delo, ne bi rekel. Če ne niti ne bi bili tukaj. Gre za užitek, da zastopamo svojo državo, kar je vedno nekaj posebnega. Vsi smo tukaj z enim in edinim ciljem, da zmagamo. To nas dela to, kar smo.”

Celoten pogovor Alekseja Nikolića z mediji

Skozi kariero ga ves čas krasi igra v obrambi. Ko je Slovenija proti Litvi v prvem polčasu prejela kar 52 točk, ga je selektor Aleksander Sekulić na začetku drugega polčasa uvrstil v prvo peterko. Da so naši košarkarji v tretji četrtini zlomili Litvo, je delež prispeval tudi on.

“To je zato, ker si želimo zmagovati. Drugih ciljev ni, obramba na koncu daje tisti končni rezultat. Napad vse odpira, z dobro obrambo lahko marsikaj tudi popraviš,” pove nasmejani Nikolić.

Aleksej Nikolić je pomagal zaustaviti litovske strelce, foto: FIBA.

Verjame, da lahko odlično formo zadržijo tudi na Japonskem: “Zmagali smo vse, verjetno nekaj dobro delamo. Vsi se ponavljamo, vendar uživamo v igri, vsak naredi svoje delo in naloge opravi z užitkom. To želimo še nadgraditi. Verjamemo v to, kar delamo, kar je najbolj pomembno. Ko imaš enkrat takšno kemijo, potem rezultati pridejo sami.”

Slovenci na Japonsko potujejo v petek. Najprej bodo nastanjeni v košarkarskem kampu v mestu Fukui, 22. julija sledi selitev v Tokio.

Tekme Slovenije v skupini C:
26. 7. ob 6.40: Slovenija — Argentina
29. 7. ob 6.40: Slovenija — Japonska
1. 8. ob 10.20: Slovenija — Španija

Komentari

Vaš komentar