Kapetan si želi dvoboja proti Goljatu, a šele v finalu

Košarka 11. Jul 202111:00 > 11:14
Kapetan Edo Murić je bil ob začetku misije Tokio odlično razpoložen.

"Gremo na Japonsko. Ne na izlet, temveč narediti odmeven izid," so odločne besede kapetana slovenske košarkarske reprezentance Eda Murića ob nadaljevanju priprav na olimpijske igre. Slovenci so povsem osredotočeni na prvega tekmeca v Tokiu, a misli vendarle malce bežijo tudi na morebiten dvoboj z Američani, ki si ga želijo številni slovenski navijači.

Slovenija se je z reprezentanco ZDA že pomerila. Septembra 2014 na svetovnem prvenstvu so Američani Slovence porazili s 119:76. Iz takratne zasedbe je danes v izbrani vrsti pet košarkarjev Slovenije – Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Zoran Dragić. Medtem ko imajo Američani povsem novo dvanajsterico.

Edo Murić je pred sedmimi leti dosegel zadnji koš na tekmi med Slovenijo in ZDA. Foto: Guliverimage.

Končni izid je pred sedmimi leti postavil prav zdajšnji kapetan Murić, ki se dvoboja dobro spominja: “Takrat sem komaj čakal, prvič sem igral proti košarkarjem, ki sem jih sicer gledal samo na kakšnih posnetkih. To je bilo kakšne tri ali štiri nivoje nad nami, kar se tiče fizične moči. So tekli, skakali, ljudje so jih gledali kot, da so na steroidih. Tudi v Tokiu upam na ta dvoboj, a šele v finalu.”

Nje je tudi pohvalo ameriškega selektorja, legendarnega Gregga Popovicha, ki je na novinarski konferenci o igri Slovenije in Luki Dončiću govoril z izbranimi besedami.

“Sem uspel prebrati ta citat. To je vse res. Če ima ekipa takšnega vodjo, kot ga imamo mi, se morajo ostali podrediti. Ne smejo iskati priložnosti temveč delati za uspeh ekipe. Vemo kdo je glavni in kako mu pomagati. To je dober recept za uspeh slovenske košarke,” je odvrnil Murić.

Slovenija se lahko z Američani na olimpijskih igrah sreča šele v izločilnih bojih. Dvoboj z njimi bi tako bil velika nagrada ob novem uspehu slovenske košarke.

Vrhunci dvoboja na SP 2014 med Slovenijo in ZDA

Prvi cilj: preboj iz skupine

Slovenija lahko v Tokiu poseže tudi po medalji, a do tja je še daleč. Trenutno so osredotočeni na prvi dvoboj na turnirju, ko se bodo 26. julija ob 6.40 pomerili z Argentino.

“Igramo lepo košarko, s fanti se dobro poznamo. Prvo nam je cilj, da pridemo iz skupine, ki je kar težka. Osredotočeni moramo biti na prvo tekmo proti Argentini,” je dejal Murić in nekaj več povedal tudi o gavčih.

“Argentinci so vsako leto močnejši in močnejši. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so skoraj šli do konca. Izjemno težka skupina. Japonska je neznanka, a glede na to, da igrajo doma, bodo iskali priložnosti,” pravi kapetan.

Poudaril je, da bodo izjemno nevarni tudi Španci, aktualni svetovni prvaki: “To bo slovo generacije. Nato bodo verjetno trije ali štirje igralci končali reprezentančno pot, zato bodo zagotovo od sebe dali vse.”

Edo je kapetansko na prvo mesto znova postavil ekipo. Njegove besede potrjuje tudi statistika. Čeprav je kapetan reprezentance v igro redno vstopa s klopi in pridno izpoljuje naloge, ki mu jih zada selektor.

Murić, košarka, slovenija
Edo Murić v Kaunasu na tekmi proti Angoli, foto: FIBA.

Na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu je v povprečju na parketu preživel 17 minut na tekmo in v tem času prispeval šest točk, 2,8 skoka in 2,3 podaje. Najboljši je bil v drugem polčasu proti Litvi, torej v najbolj pomembnem trenutku na poti Slovenije na olimpijske igre. Odlično je nadomestil Mika Tobeyja, ki je imel težave z osebnimi napakami.

“Pokazali smo, da imamo veliko srce, da nismo sebični. Če komu ne gre v napadu, daje vse od sebe v obrambi. To dela ekipo. Vsi vlečemo v eno stran, to je najbolj pomembno. Smo mlada ekipa, uživam vsako sekundo z njimi, upam, da bomo uživali še v kakšnem uspehu,” je povedal član Cedevite Olimpije.

Ne gredo na izlet

Kot edino slabo stvar na olimpijskih igrah je omenil stroga pravila. Reprezentanca bo zaprta v olimpijski vasi, a tudi v tem je našel pozitivno lastnost: “Po drugi strani morda še ena stvar več, ki nas bo držala osredotočene.”

Luka Dončić in Aleksander Sekulić, glavna akterja tokratne reprezentance, foto: FIBA.

V Tokio seveda gredo po rezultat: “Kar smo delali do zdaj se je dobro odneslo, ni razloga, da ne bi tako delali še naprej. Gremo na Japonsko, ne na izlet temveč narediti odmeven izid.”

Velik del zaslug za fantastično igro Slovenije, ki se je prvič uvrstila na olimpijske igre, je pripisal selektorju Aleksandru Sekuliću. Premalo se ga izpostavlja, meni kapetan: “Od Sekulića sem pričakoval dobro delo in mislim, da je res pokazal, da je dober trener. Vsi smo zadovoljni z njim, je profesionalec, ima avtoriteto, a je hkrati naš prijatelj. Opravlja odlično delo in mislim, da bi ga morali bolj izpostaviti. Je eden glavnih krivcev za ta uspeh. Smo veseli, da ga imamo in upam, da bo čim dlje z nami.”

Slovenci na Japonsko potujejo v petek. Najprej bodo nastanjeni v košarkarskem kampu v mestu Fukui, 22. julija sledi selitev v Tokio.

Komentari

Vaš komentar