Od težav do sladkih skrbi za Aleksandra Sekulića

Košarka 8. Dec 202118:38 > 23:37
Mike Tobey je vso poletje navduševal v dresu slovenske reprezentance.

Če smo se še pred mesecem dni pogovarjali, da ima slovenski selektor Aleksander Sekulić težave z rotacijo na centrskem položaju, zdaj temu ni več tako. Mike Tobey in Žiga Dimec, kakor tudi nekaj ostalih mladih talentov je dokaz, kako hitro se v športu obrnejo stvari.

Priljubljeni Miha, kot so slovenski košarkarji med poletno reprezentančno akcijo poimenovali naturaliziranega Američana Mika Tobeyja, se je po treh mesecih odsotnosti zaradi težav v medeničnem obroču, v začetku novembra je prestal tudi operacijo, vrnil na parket.

In to zelo uspešno. V Evropskem pokalu je z Valencio gostil Benečane, svoj prvi dvoboj po 18. septembru je začel v začetni peterki in bil s 16 točkami ob zmagi Špancev drugi strelec moštva. Več jih je zbral le Klemen Prepelič (17), njun izkupiček pa je je zagotovo razveselil Aleksandra Sekulića.

Tobey se je v kvalifikacijah za olimpijske igre in na turnirju pod petimi krogi v Tokiu, izkazal za nezamenljivega. Z Luko Dončićem sta bila morda najboljša naveza iger in Slovenijo popeljala ne le do prve uvrstitve, temveč nato še do zgodovinskega četrtega mesta.

Na Poljsko po večjo vlogo

Ne le Tobey, tudi prvi nastop Žige Dimca v novem klubu lahko slovenskega selektorja navdaja z optimizmom. V Cedeviti Olimpiji je igral obrobno vlogo, na 15 tekmah v ligi ABA in EuroCupu je dobil priložnost za igro na le devetih dvobojih, na parketu pa v povprečju preživel slabih 10 minut. Ob debiju za Anwil Wloclawek v poljski ligi, je ob zmagi na gostovanju v Gliwicah odigral 17 minut ter prispeval 10 točk in tri skoke.

Žiga Dimec je bil poleti drugi center slovenske reprezentance za Mikom Tobeyjem; foto: FIBA.

Razveseljujoče so še predstave nekaterih mlajših slovenskih visokoraslih košarkarjev. Tako je 21-letni član Krke Jurij Macura, ki je zaigral tudi na obeh kvalifikacijskih tekmah Slovenije za SP 2023 konec novembra, v torek v slovenskem prvenstvu Polzelanom nasul 21 točk, z desetimi pobranimi odbitimi žogami pa poskrbel še za dvojnega dvojčka.

Napredek kaže tudi Blaž Habot, ki bo 21. rojstni dan praznoval v ponedeljek. Odlično se je namreč znašel v Iliriji, kamor je pred sezono Cedevita Olimpija posodila štiri mlade košarkarje. V Mariboru rojeni in 206 centimetrov visoki center to sezono v slovenski ligi v povprečju prispeva 10,7 točke in 4,9 skoka na tekmo. Po odhodu Žige Dimeca iz Ljubljane bo sicer Habot več z matičnim klubom, a bo še naprej v slovenskem prvenstvu igral tudi za Ilirijo.

Če bo omenjenim košarkarjem vendarle služilo zdravje in bodo nadaljevali z napredkom, ki ga kažejo v zadnjem obdobju, bo imel Sekulić ob naslednji reprezentančni akciji, ta je na sporedu konec februarja, namesto preglavic sladke skrbi pri izbiri pod obročem, s pravo kombinacijo izkušenj in mladosti.

Komentari

Vaš komentar