Unikatno sporočilo Dončiću

Košarka 29. Nov. 202110:26 > 11:344 komentarji
Delite:
Luka Dončić, foto: Guliverimage.

Medtem ko Luka Dončić blesti v ligi NBA, pa so njegovi reprezentančni soigralci v Zagrebu in Kopru z zmagama nad Hrvaško in Švedsko opravili pomembno delo v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, kjer bi bil prva zvezda prav – Luka Dončić. "Želimo igrati z njim," v imenu reprezentance poudarja junak nedeljske zmage nad Švedsko Klemen Prepelič.

Junija so slovenski košarkarji oblikovali posebno skupino v aplikaciji WhatsApp. Pretekli teden je bilo v njej znova nadvse živahno. Oglasili so se tudi Luka Dončić, Mike Tobey, Vlatko Čančar in Zoran Dragić. Vsak na svojem koncu sveta, vsi s čestitkami tistim, ki so proti Hrvaški v Zagrebu in Švedski v Kopru branili slovenske barve, vknjižili dve zmagi in tako brez prask začeli nepredvidljiv kvalifikacijski boj za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

“Jasno, fantje nas spremljajo. Navijajo za nas. Tudi oni želijo zaigrati na svetovnem prvenstvu. V mislih so z nami,” je po zmagi dejal Jaka Blažič, proti Dončiću pa se je z unikatnim sporočilom ozrl tudi Klemen Prepelič: “S fanti smo si zabičali, da ne bomo izpustili novega velikega tekmovanja. Imamo zlata vredno generacijo, na čelu katere je prav Luka. Vsi želimo igrati z njim. To je naša glavna motivacija. Začeli smo dobro.”

“Pričakovali smo težko delo. Videti je, da lahko igramo le tedaj, ko imamo pravo energijo in ekipni duh. Ta je odločilen. Je pa lepo, da smo po daljšem času zaigrali tudi pred večjim številom navijačev. To pogrešamo. Zato smo še toliko bolj uživali. Kot selektor pa sem ponosen tako na navijače kot na fante, ki so prišli do pomembne zmage. Druge zaporedne,” pa je ob slovesu od Bonifike dejal selektor Aleksander Sekulič.

Slovenija je doslej nastopila na treh svetovnih prvenstvih. V nizu je igrala na SP 2006 (Japonska), 2010 (Turčija) in 2014 (Španija). SP 2019 na Kitajskem je bilo nedosegljivo. Prvenstvo leta 2023 pa bodo med 25,. avgustom in 10. septembrom skupaj gostili Japonska, Filipini in Indonezija.

Selektor bi sicer zlahka našel pomanjkljivosti v slovenski igri. Tako proti Hrvaški kot proti Švedski je Slovenija stežka uveljavila kakovost. A v obeh primerih so v pravem trenutku v ospredje izstopili udarni aduti, v prvi vrsti Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Aleksej Nikolić in Edo Murić. Evropski prvaki in četrti z olimpijskih iger so tako brez prask preživeli prvo Fibino okno in vodijo v skupini C. To trenutno šteje precej več kot ocene za lepotni vtis.

Prve štiri točke na slovenskem računu; foto: Fiba

“V zelo kratkem času se moramo pripraviti na tekme. Fantje pridejo z vseh vetrov. Nimamo lahkih tekem, kjer bi preizkušali različne stvari. Vsekakor pa bomo analizirali obe tekmi in našli razloge za slabša obdobja. Obenem pa moramo biti tudi realni in priznati kakovost nasprotniku. Tudi Švedom. Imajo kar nekaj igralcev z dobrimi klubskimi sezonami. Na koncu torej štejeta dve zmagi, ki ju nosimo naprej,” pravi Sekulić.

“Enkrat izstopa eden, drugič izstopa drugi. Na žalost z nami ni Dončića. On bi pač potegnil, mi pa bi mu pomagali. Zdaj pa … Na srečo imamo dovolj širok kader, da nekdo izstopi,” je pred vrnitvijo v Španijo dejal Prepelič in skromno priznal, da je bil v nedeljo ‘vroč’ prav on. Dosegel je kar 30 točk, ob tem dodal še osem asistenc. “Tekme nismo želeli pripeljati v tesno končnico. Imamo dovolj kakovosti, da o zmagovalcu odločimo že pred tem. Je pa dejstvo, da v košarki ni slabih nasprotnikov,” pravi ‘Prle’.

V nedeljo je Sekulić najbolj vročega moža našel v Klemnu Prepeliču; foto; Fiba

V slovenskem taboru ob tem poudarjajo, da se čuti tudi izjemna motiviranost vseh tekmecev. “Mi imamo po tem, ko smo na zadnjih treh velikih tekmovanjih kar trikrat posegli proti vrhu, enkrat celo zmagali, na hrbtu prav osebno tarčo. Vsi želijo naš skalp. Mi se seveda branimo naš položaj. To je vedno težo,” pravi Prepelič. “Proti Sloveniji igrajo vsi z ognjem v očeh. Zato je še toliko bolj pomembno, da pokažemo naš značaj,” ga je dopolnil kapetan Murić.

“Vknjižili smo dve pomembno zmagi. Februarja nas čaka nova zgodba. Moda tudi nova neznanka. Upam, da nam bo na voljo še kdo, ki zdaj ni bil del ekipe. Nadaljevati moramo tam, kjer smo ostali zdaj. Dejstvo je tudi, da smo se v kvalifikacijah za SP 2019 in EuroBasket 2022 marsikaj naučili. Takrat smo izgubili kar nekaj tekem, na katerih bi moral biti pristop drugačen. Zdaj si tega ne dovolimo več. Pristop je vedno stoodstoten,” pa je črto pod zadnjo reprezentančno akcijo v letu 2021 potegnil Blažič.

Kako na svetovno prvenstvo?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021 (slovenski zmagi nad hrvaško in Švedsko)

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

VIDEO: Klemen Prepelič in Aleksander Sekulić po tekmi v Kopru:

Komentari

Vaš komentar