Pred 30 leti začetek bogate zgodovine slovenske košarke

Košarka 20. Maj 202212:24
Delite:
Foto: KZS & Zavod za šport Slovenske Konjice

20. maja 1992 je slovenska košarkarska reprezentanca odigrala prvo meddržavno tekmo. Tekma proti Hrvaški v Slovenskih Konjicah se je končala z zmago gostov s 93:74.

Prvo neuradno tekmo so slovenski košarkarji sicer odigrali 8. maja v Tolminu proti Univerzi Michigan, a za prvo uradno velja tista izpred 30 let.

Selektor Zmago Sagadin je takrat vpoklical naslednjo zasedbo: Teoman Alibegović, Peter Vilfan, Slavko Kotnik, Žarko Đurišić, Roman Horvat, Dušan Hauptman, Boris Gorenc, Jaka Daneu, Vlado Mičunovič, Primož Bačar, Zoran Golc, Bojan Brodnik in Darko Mirt.

S 16 točkami je bil Teoman Alibegović najučinkovitejši košarkar Slovencev, Peter Vilfan je dodal 14 točk. Pri Hrvatih je Dražen Petrović dosegel 18 točk in je bil prvi strelec srečanja.

“Spomini na tekmo v Slovenskih Konjicah so vedno izjemno prijetni in čustveni. Prvič obleči dres z državnim grbom in poslušati himno naše mlade države je bilo res nekaj posebnega. Predvsem smo čutili in še danes čutimo izjemen ponos. Vsi skupaj smo komaj čakali, da stopimo na igrišče. Ponosni smo, da smo spisali reprezentančno košarkarsko zgodovino, ki je z naslovom evropskih prvakov leta 2017 dosegla enega izmed vrhuncev,” je ob obletnici spomine obujal takratni reprezentant Roman Horvat.

Komentari

Vaš komentar