Še zadnji kamenček v slovenskem mozaiku za najvišji cilj

Košarka 7. Avg 20220:55 1 komentar
Slovenska reprezentanca proti EP 2022 v vlogi branilca naslova. Foto: Aleš Fevžer

Reprezentančni selektor Aleksander Sekulić je po prvih zmagah v pripravah na EuroBasket skrčil seznam kandidatov. Za dvanajst mest se zdaj poteguje šestnajsterica. Tudi Luka Dončić, katerega status in vodstveni položaj nista bila sporna. Zato selektor pred vstopom v tretji teden priprav izpostavlja predvsem vlogo tistega, ki je kot zadnji privolil v reprezentančni projekt. Goran Dragić je v njegovih očeh še zadnji kamenček v šampionskem mozaiku.

Luka Ščuka, Saša Ciani, Robert Jurković in Bine Prepelič, vsi rojeni po letu 2001, so se po sobotni zmagi nad Črno goro v celjskem Zlatorogu (70:52) poslovili od reprezentančnih soigralcev, v družbi katerih so se znojili v zadnjih slabih dveh tednih. Sprva v Kranjski Gori in nato v Celju. Selektor Aleksander Sekulić je tako dobre tri tedne pred EuroBasketom pričakovano oklestil svoj kader, v katerem ostaja šestnajsterica.

“Vsi, od prvega do zadnjega, garajo na treningih. Vzdušje je fantastično. Motivacija je na vrhuncu. Zato se ni preprosto odločiti in posloviti, a odločili smo se, da se poslovimo od novincev, ki pa so pokazali izjemen talent. Še več, na tekmi s Črno goro so bili tudi jeziček na tehtnici. Toda v nadaljevanju, tudi na avgustovskih kvalifikacijskih tekmah za SP 2023 in nato na EuroBasketu, bomo potrebovali izkušnje,” je dejal selektor, ki pri prvem rezu ni presenetil.

Pred večjo dilemo se bo zanesljivo znašel v prihodnje, ko bo moral pretehtati, ali doma pustiti kakšnega košarkarja z zajetnejšo kilometrino in posledično priložnost nameniti debitantu na velikih tekmovanjih. V tej vlogi se ”ponujata” Gregor Glas in predvsem Žiga Samar. Na Samarjevo nadarjenost, slog igre in tudi neustrašnost je hitro postal pozoren tudi zlati kapetan Goran Dragić ter se kar sam ponudil za mentorja mlademu Jeseničanu, ki bo v novi sezoni kot posojeni košarkar berlinske Albe igral za Hamburg.

“Takšne besede si seveda štejem v čast. To je velik privilegij. Vemo, kdo je Goran Dragić, ob Dončiću najboljši slovenski igralec. Trdo delam. Lepo je, da je to opazil. To je lepa motivacija za delo v prihodnje. Ostajam pa na realnih tleh. V prvi vrsti se moram dokazati in selektorja prepričati, da me uvrsti med dvanajsterico,” se je na ponujeno kapetanovo okrilje odzval Samar, eden od najboljših posameznikov na tekmi proti Črni gori. “Po prvem delu priprav je lepo vknjižiti dve zmagi. Dober začetek, gremo naprej,” je dejal donedavni član Fuenlabrade.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar in Mike Tobey.

Žiga Samar. Foto: Aleš Fevžer

Ne le na Samarja. Prisotnost Gorana Dragića ima izjemen vpliv tudi na vse ostale. Tudi za dinamiko treningov in motivacijski faktor. “Kaj za reprezentanco pomeni Gogi, smo videli že junija. On je vodja. Z besedami in kapetanskim trakom. Na igrišču in zunaj njega. On je glas izkušenj in nekdo, ki bo znal povezati ekipo. Vsekakor je on še zadnji kamenček v mozaiku, ki ga potrebuje za doseganje najboljših rezultatov,” je podaljšane roke na igrišču in v garderobi vesel selektor Sekulić, ki se je pomenljivo nasmehnil ob novinarskem vprašanju o vse večjem navijaškem apatitu.

“Sem opazil, da se apetiti večajo. Razumljivo, mar ne?! Ne moremo reči, da imamo slabo reprezentanco. V njej je trojica iz lige NBA, pa tudi odlična kemija. Upam, da bomo znali razdeliti vloge. Nikakor pa ne smemo podcenjevati drugih ekip. To bo zelo močno prvenstvo s fantastičnimi posamezniki,” pred vstopom v tretji pripravljalni cikel dodaja selektor.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Z njim se strinja tudi Goran Dragić, ki je tokrat predvsem opazoval. Že v začetku tedna bo povsem odločno zavihal rokave in se lotil nove vloge. Sam pravi, da ne bo Batman, saj ta vloga zdaj pripada Dončiću, temveč Robin. O ciljih pa je dejal: “Naša naloga je, da zgradimo kemijo. Vsekakor se nisem vrnil, da bi lovil peto mesto. Vseeno sem malce zadržan. Napovedujem polfinale, nato pa je možno vse. Bi pa opozoril, da bo to prvenstvo verjetno najmočnejše. Vse najboljše reprezentance prihajajo z zvezdniki iz lige NBA.”

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Vse domače tekme in kvalifikacijske za SP 2022 si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija