Slovenija močno oslabljena in z dvema novincema

Košarka 2. Nov 202210:241 komentar
Foto: FIBA

Selektor Aleksander Sekulić je objavil seznam 14 košarkarjev, na katere bo računal za prihajajoči tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Moštvo je v primerjavi z EuroBasketom močno oslabljeno, dodaten udarec je odsotnost Gregorja Hrovata in Alekseja Nikolića, medtem ko je od evroligašev z uslugo Sloveniji postregel le Partizan.

Pred slovensko izbrano vrsto je najverjetneje najzahtevnejša reprezentančna akcija v boju za SP 2023, ki ga bodo gostile Japonska, Indonezija in Filipini. Po zaslugi poškodb, Evrolige in ostalih dejavnikov je namreč nabor igralcev, med katerimi je lahko izbiral Aleksander Sekulić, močno zmanjšan.

Na seznamu tako najdemo dva debitanta, kar pet povratnikov, le sedem pa je takšnih, ki so bili del širšega spiska selektorja minulo poletje, ko je Slovenija pričela s pripravami na evropsko prvenstvo, od teh sta le dva zaigrala tudi na turnirju, Žiga Samar in Edo Murić.

Slovenci bodo 11. novembra gostovali v Izraelu in nato tri dni pozneje gostili še Nemce. Trenutno so na tretjem mestu lestvice, ki kot zadnje iz skupine še vodi na mundial in imajo dve zmagi prednosti pred Izraelom ter Švedsko, s tem da imajo slovenski košarkarji proti slednji tudi boljši medsebojni izkupiček. Z uspehom v Izraelu bi se močno približali vozovnici za svetovno prvenstvo.

Slovenska reprezentanca za tekmi z Izraelom in Nemčijo: Žiga Samar, Edo Murić, Gregor Glas, Jakob Čebašek, Jurij Macura, Robert Jurković in Bine Prepelič, Jan Špan, Miha Lapornik, Luka Lapornik, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Urban Klavžar in Leon Stergar.

Komentar selektorja Aleksandra Sekulića: “Pred nami je nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo in čakata nas dve izjemno zahtevni ter pomembni tekmi, ki že lahko prineseta vozovnico za nastop na prvenstvu. V primerjavi s poletjem se bomo zbrali v precej spremenjeni zasedbi, kar nam sicer nekoliko otežuje kontinuiteto dela. A ne glede na to, večina igralcev je bila v zadnjem obdobju že del te reprezentance in pozna sam sistem, tako da s prilagajanjem ne bi smeli imeti težav. Hkrati verjamem, da bodo tudi novinci vlili dodatno energijo. Upam, da bodo igralci dobro klubsko formo prenesli tudi v reprezentančni dres.”

Žiga Samar. Foto: Eibner-Pressefoto / Marcus Foerster via Guliver

Luknje krpajo povratniki in novinca

Velike težave so predvsem na vseh treh zunanjih položajih. Mesto glavnega organizatorja igre bo ob odsotnosti Luke Dončića in Gorana Dragića pripadlo 21-letnemu Samarju, ki se je letos odlično znašel v Hamburgu. Za njim je nastala velika praznina, saj sta zaradi klubskih obveznosti odsotna tudi Aleksej Nikolić in Žan Mark Šiško, medtem ko je Luka Rupnik še brez kluba in zato tokrat ni konkuriral za vpoklic. V reprezentanco se tako vrača Jan Špan, eden od dveh debitantov je novopečeni član Murcie Urban Klavžar, ki bo z 18 leti najmlajši od 14 košarkarjev.

Na položaju branilca strelca in nizkega krila je moral biti Sekulić najbolj iznajdljiv. Na njegovo nesrečo je ostal brez Klemna Prepeliča, ki je član Valencie in letos nastopa v Evroligi, ki se za potrebe Fibinih kvalifikacij ne zaustavlja. Se je pa z lepo gesto izkazal Partizan, ki je spustil Gregorja Glasa in tudi številne reprezentante Srbije ter denimo Izraelca Yama Madarja. Na “dvojki in trojki” se v reprezentanco vračajo Miha Lapornik, Luka Lapornik in Blaž Mahkovic, medtem ko je prvič s člani košarkar Krke Leon Stergar.

Mesto naturaliziranega košarkarja, ki ga je zadnji dve poletji okupiral Mike Tobey, bo tokrat zavzel Jordan Morgan, ki letos odlično nastopa za turški Konyaspor.

Za tokratno akcijo bi Sloveniji še kako prav prišel Gregor Hrovat, ki pa po črtanju s seznama za EuroBasket pet pred dvanajsto še ni na voljo za izbor. Veseli informacija, da je 28-letni član Dijona “opravil pogovor s selektorjem in bo reprezentanci na voljo v naslednjih aktivnostih,” so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

11. november 2022: Izrael – Slovenija (13.00, prenos na SK)

14. november 2022: Slovenija – Nemčija (18.00, prenos na SK)

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Lestvico zagotavlja Sofascore

Komentari

Vaš komentar