Slovenija stopila na poljsko mino in ostaja brez kolajne

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Opozorila ob izpadu mnogih favoritov in tudi svarila ob slovenskih težavah na predhodnih tekmah niso zalegla. Slovenska košarkarska reprezentanca se po porazu proti Poljski (90:87) od boja za kolajne na EuroBasketu 2022 poslavlja že v četrtfinalu.

Katastrofalen slovenski prvi polčas, sanjska tretja četrtina in zaključek brez prave energije. To je scenarij, ki je Slovenijo izločil iz boja za kolajne na 41. evropskem prvenstvu v košarki. Usodna je bila Poljska. A tudi Slovenija, saj se je ta premagala sama. Žarek upanja, da bi se Sekulićeva zasedba rešila, je posijal na prehodu v zadnjo četrtino. Na koncu pa so se udejanjile zle slutnje s samega začetka. V zadnjem napadu je sicer Klemen Prepelič z velike oddaljenosti poskušal zadeti za tri točke ali pa vsaj izsiliti osebno napako. Sodniška piščalka se ni oglasila. Se je pa zaključna sirena. In poljski navijači, ki so slavili svoje igralce. Med njimi je izstopal izjemni Mateusz Ponitka, ki je tekmo končal s trojnim dvojčkom – 26 točk, 16 skokov in 10 asistenc.

“Tekmo smo izgubili v prvem polčasu. Poljska je bila predvsem v prvem polčasu odlična. Borili so se, zadevali so … Naš napad je bil slab, tudi obramba. Vse je šlo v napačno smer. Priigrali so si lepo prednost. Čestitke fantom za borbenost v tretji četrtini. Vrnili smo se. Nato smo storili nekaj napak. Poljaki so znova zadevali,” je bil prvi komentar slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića.

V polčasu iz nočne more je Slovenija postregla z eno najbolj neprepričljivih obrambnih predstav v celotni reprezentančni zgodovini. Kar 58 točk, kolikor so jih zadnjim prvakom natresli izbranci selektorja Igorja Miličića, ni bila le posledica razigrane poljske zasedbe, v kateri sta izstopala kapetan Mateusz Ponitka in Mikal Sokolowski, temveč tudi ali kar predvsem obrambno povsem izgubljene slovenske reprezentance. Poljaki so si namreč z največ tremi podajami ustvarjali prostor za mete z razdalje ali pa so spretno podajali v raketo, kjer pravega obrambnega odgovora prav tako ni bilo.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

In če je imelo videno v prvi četrtini prizvok zaspanega odprtja, je bilo za približno 500 slovenskih navijačev v dvorani še bolj mučno nadaljevanje. Ko žoga kar nekajkrat po vrtinčenju na obroču ni želela spolzeti skozi poljsko mrežico, se je zdelo, kot bi se Slovencem zameril koš. A tudi če bi to držalo, pravega odziva na drugi strani igrišča ni bilo. Kot tudi ne s klopi. Po delnem rezultatu 12:0 je Sokolovski v 15. minuti četrtfinalistom zadnjega SP priboril velikih 15 točk (44:29) naskoka. Pa še ni bilo dovolj. Ob še naprej skromni obrambi in zgolj enem razigranem košarkarju v napadu (Vlatko Čančar) je sedmi slovenski tekmec na tem prvenstvu vodil že s 23 točkami naskoka (54:31).

Trojka Luke Dončića je takoj na začetku tretje četrtine nakazala preobrat. Nadaljevanje pa je zgolj burilo domišljijo o tem, kaj se je v osrednjem odmoru dogajalo v slovenski slačilnici. Goran Dragić in soigralci so namreč zaigrali kot prerojeni. Garali, tudi z nekaj grobimi udarci, so v obrambi, se dopolnjevali, komunicirali … In povsem omrtvičili poljsko igro. Posledično je steklo tudi v napadu. Začelo se je z delnim rezultatom 13:2, nadaljevalo pa prav tako po slovenskih notah. Poljaki so v tretji četrtini doseli vsega 6 točk. Slovenija kar 24. In tako je lahko kapetan Dragić v 31. minuti prvič po uvodnih minutah Slovenijo popeljal v vodstvo (65:64).

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

A kot se nato v košarki to rado primeri, je Slovencem po dolgotrajnem lovu in izpolnjenem etapnem cilju znova začela popuščati koncentracija. Energetska raven se je vidno spustila, tekmeci pa so ob tem zajeli sapo in se tudi strelsko znova sprostili. Za nameček se je Dončić, ki se je spogledoval s trojnim dvojčkom (14 točk, 11 skokov in 7 asistenc), znašel v težavah z osebnimi napakami. V kratkem obdobju je prejel kar tri, tako da je tri minute pred koncem s petimi napakami odkorakal na klop. Poljaki so takrat vodili s štirimi točkami (80:76). Pravega vlečnega konja ni bilo več. Do zadnjih sekund. Delni rezultat 7:1 v zadnji minuti je namreč Slovenijo vrnil v igro. Klemen Prepelič je z metom za tri točke skušal izsiliti podaljšek ali osebno napako. A brez uspeha. Poljska napreduje v polfinale.

“Nisem bil stoodstoten.  Prejel sem injekcijo. A to ni izgovor. Bil sem slab. Razočaral sem. To nisem bil jaz. A čestitke gredo Poljski, ki je od prve do zadnje minute odigrala odlično tekmo. To je zanje velik uspeh. Vrnili smo se. A oni so se borili,” razočaranja po izpadu pred polfinalom ni skrival Luka Dončić.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Že pred Poljsko so si nastop v polfinalu evropskega prvenstva, ki ga bo osrednja berlinska dvorana gostila v petek, zagotovile reprezentance Španije, Nemčije in Francije.

Slovenija : Poljska 90:87

Dvorana Mercedes-Benz, gledalcev 7800, sodniki: Conde (Španija), Horozov (Bolgarija), Baki (Turčija).
Slovenija: G. Dragić 17 (2:4), Prepelič 9 (4:7), Murić 5, Tobey 8, Blažič 13, Čančar 21 (5:5), Dončić 14 (1:4).
Poljska: Zyskowski 14 (3:4), Balcerowski 11 (4:6), Sokolowski 16 (6:8), Cel 4, Slaughter 16 (2:3), Ponitka 26 (5:6), Dziewa 3 (1:2).
Prosti meti: Slovenija 12:20, Poljska 21:31.
Met za dve točki: Slovenija 21:38, Poljska 15:31.
Met za tri točke: Slovenija 11:38 (Dončić 3, Blažič 3, Čančar 2, Murić, Prepelič, G. Dragić), Poljska 13:38 (Ponitka 5, Zyskowski 3, Sokolowski 2, Slaughter 2, Balcerowski).
Skoki: Slovenija 45 (31 + 14), Poljska 43 (35 + 8).
Osebne napake: Slovenija 24, Poljska 20.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje