Slovenke so lahko še vedno prve, lahko pa tudi izpadejo

Košarka 19. Jun 202118:40 > 18:43 0 komentarjev
(Foto: AP/Darko Vojinovic/Guliver Images)

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo v nedeljo ob 12. uri v Strasbourgu odigrala še zadnjo tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva. Igralke selektorja Damirja Grgića, ki so uvodoma prepričljivo odpravile Turčijo, dan kasneje pa vpisale visok poraz proti Belgiji, se bodo ob 12. uri pomerile z Bosno in Hercegovino. 

Kljub lekciji, ki so jim jo v petek odčitale Belgijke, slovenske košarkarice pred zaključkom skupinskega dela evropskega prvenstva ostajajo v igri za izločilne boje. V njihovi skupini C prvo mesto z dvema zmagama presenetljivo zaseda reprezentanca Bosne in Hercegovine, Belgija in Slovenija sta vknjižili po zmago in poraz, četrta Turčija pa je po dveh obračunih še brez uspeha.

Kljub temu imajo možnost za napredovanje še prav vse ekipe. V četrtfinale se bo neposredno uvrstila prvouvrščena reprezentanca, medtem ko bosta drugo in tretjeuvrščena ekipa v tej skupini v ponedeljek igrali dodatne kvalifikacije za napredovanje med najboljših osem ekip prvenstva.

Slovenke bi si sicer z jutrišnjo zmago proti Bosni in Hercegovini že zagotovile najmanj tretje mesto v skupini, ob ugodnem razpletu na tekmi med Turčijo in Belgijo pa celo vrh lestvice. Po drugi strani bi ob vnovičnem slabem dnevu in porazu lahko prvenstvo tudi predčasno zaključile.

“Poraz z Belgijo je bil velik spodrsljaj, a zdaj moramo na to pozabiti. Naše glave morajo biti usmerjene le proti vsaki naslednji tekmi. Preteklosti ne moreš spreminjati, lahko pa veliko naredimo za naprej. Biti moramo zbrane in igrati tako, kot znamo. Tu ni neke velike filozofije. Držati se moramo dogovorov, zaupati ena drugi, štabu in verjeti vase, potem verjamem, da nam bo uspelo,” je prepričana slovenska reprezentantka Zala Friškovec.

Slovenske košarkarice so doslej z Bosno in Hercegovino odigrale dve medsebojni tekmi in so še brez zmage. Zadnjič sta se tekmici pomerili leta 1995 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, na katerem so visoko zmago slavile reprezentantke Bosne in Hercegovine.

Standings provided by SofaScore LiveScore