Tudi Hrvati za evropsko prvenstvo “podpisali” Američana

Košarka 23. Jul 20228:43 > 8:52 0 komentarjev
Foto: Euroleague basketball

Legendarni Dino Rađa je odšel, tujec prišel, bi lahko na kratko povzeli dogajanje v Hrvaški košarkarski zvezi (HKS) v minulem tednu. Dolgo je prav nekdanji izjemni košarkar in član Hiše slavnih ostro zavračal vsakršno možnost naturalizacije. Po nizu slabih izidov v zadnjem obdobju so Rađo razrešili s funkcije in le nekaj dni pozneje že pripeljali Američana, da zakrpa luknjo na položaju organizatorja igre.

Že leta imajo južni sosedje Slovenije obilo košarkarskega talenta, kar pa ne vodi v dobre rezultate članske reprezentance. Sodu je dno izbil debakel na zadnjih dveh tekmah prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko so Hrvaško najprej v Stožicah nadigrali Slovenci in nato tesno še Finci. Tako so Hrvati ostali brez napredovanja v drugi del in s tem tudi brez nastopa na naslednjem mundialu.

Podoživite spektakel v Stožicah:

Glavna težava selekcije, ki jo vodi Dušan Mulaomerović, je organizator igre. Na vseh ostalih položajih je ekipa dobro pokrita, a Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ante Žižić, Dario Šarić in Ivica Zubac, čeprav so posamezno odlični košarkarji, nimajo na igrišču igralca, ki bi jih povezal v celoto.

To bo na evropskem prvenstvu, ki se začne 1. septembra v Nemčiji, počel Američan Jaleen Smith, poročajo hrvaški mediji. “Vem, da je moj predhodnik Veljko Mršić spremljal nekatere igralce in da je imel Dino Rađa svoje razloge, zaradi katerih se nismo odločili za to pot. Zdaj smo spremenili odločitev, s Smithom sem opravil razgovor, zelo ga zanima ta priložnost in pravi, da se bo odzval vabilu. Verjamem, da smo naredili dober posel,” je odločitev zveze za 24sata komentiral Mulaomerović.

Damir Mulaomerović, foto: FIBA.

Naslednik Draperja

Rađa, ki je bil še nedavno na čelu strokovnega sveta Hrvaške košarkarske zveze (HKS), je dolgo glasno zatrjeval, da bodo za Hrvaško igrali le Hrvati. Po seriji katastrofalnih izidov članske izbrane vrste pa je legenda hrvaške košarke ostala brez funkcije. Zdaj je jasno, čemu takšna odločitev vodilnih. Z Rađo je padla še zadnja ovira za naturalizacijo.

Ne bo prvič, da bo igro Hraške vodil Američan. Tako je bilo nazadnje na EP 2013 v Sloveniji, kjer je na “enici” igral Dontaye Draper. Hrvaška gre tako znova po poti večine evropskih reprezentanc, predvidoma jih bo imelo kar 12, torej polovica vseh na turnirju, v svojih vrstah naturaliziranega Američana.

Smith je sicer 27-letni branilec berlinske Albe, torej bo v novi sezoni soigralec slovenskega reprezentanta Žige Samarja. Vso profesionalno kariero ta 193 centimetrov visoki Teksašan igra v Nemčiji, najprej je nosil dres Heidelberga, nato še Riesen Ludwigsburga, preden se je lani preselil v Berlin.

V predlanski sezoni je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca nemškega prvenstva. Lani še za MVP finala, ko je z Albo postal nemški prvak, v finalu so ugnali Bayern. V minuli sezoni je v Evroligi v povprečju prispeval 8,3 točke in 2,3 asistence v 21 minutah igre.

Foto: Euroleague basketball

“To je profil igralca, ki ga potrebujemo. Gre za dobrega fanta, sijajnega košarkarja, ki je bil letos MVP finala Bundeslige. Verjamemo, da bo reprezentanco dvignil na višjo raven in nam pomagal, da zaigramo precej bolje. Proces urejanja papirjev je v teku, verjamem, da bo do 3. avgusta vse urejeno,” je dodal hrvaški strateg.

Hrvati bodo na EP 2022 igrali v predtekmovalni skupini C, kjer jim družbo delajo še Grčija, Italija, Ukrajina, Velika Britanija in Estonija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!