Sekulić se še bori za Dončića, Dragić že kmalu v dresu

Košarka 20. Jun 202217:09 > 17:14
Selektor Aleksander Sekulić. Foto: Uroš Skaza

Slovenska košarkarska reprezentanca se je po petih dneh priprav preselila v Trst, kjer se bo konec tedna na edini prijateljski tekmi pred tretjim kvalifikacijskih oknom za svetovno prvenstvo 2023 pomerila z Italijo. Selektor Aleksander Sekulić je spregovoril o trenutnem stanju moštva, možnostih, da bi Goran Dragić zaigral že v obmejnem italijanskem mestu in predstavil tudi boj za hitrejšo pridružitev prvega zvezdnika Luke Dončića.

Slovenski košarkarji so priprave začeli v sredo, 15. junija, v Ljubljani. V ponedeljek so se v popoldanskih urah zbrali pred sedežem košarkarske zveze in najprej odšli na trening, od koder sledi nato pot v Trst, kjer ostajajo do sobote, ko se bodo na Dan državnosti pomerili z italijansko izbrano vrsto.

Oba sektorja namenjena slovenskim navijačem v Allianz Dome Areni sta že razprodana, tudi za ostali del dvorane pa je bilo že pred tednom dni na voljo le še nekaj posameznih vstopnic, so sporočili s KZS. Kot kaže bo v dvorani sedem tisoč obiskovalcev, kolikor znaša kapaciteta, čeprav Luka Dončić še ni z reprezentanco.

Goran Dragić in Luka Dončić na premieri filma 2017. Kmalu bosta tudi skupaj na parketu. Foto: Aleš Fevžer

Boj za hitrejšo vključitev Dončića

Medtem ko je Košarkarska zveza Slovenije težavo z njegovo zavarovalnino že rešila, pri drugi želji še niso uspeli naleteti na plodna tla. “Na žalost je tako, upam, da se še spremeni. Vsi, tudi jaz, si želimo, da bi zaigral na tej tekmi, da se uigra, čeprav je že pokazal, da ga tudi kakšen trening manj ne zaustavi. Upam, da pride prej, a vse načrtujemo tako, da se bo pridružil 27. junija,” je na zboru pred odhodom sedmi sili razložil selektor Aleksander Sekulić in dodal, da Luka trenutno še nima dovoljenja trenirati z ekipo.

Poleg zvezdnika Dallasa bo manjkal le še Žan Mark Šiško, ki je šele v nedeljo sklenil klubsko sezono z Bayernom, svojim soigralcev pa se bo priključil v naslednjih dneh, o točnem datumu pa se mora s selektorjem še dogovoriti.

Drugačna je zgodba z Goranom Dragićem. Povratnik v reprezentanco je del 12 članske zasedbe, ki bo priprave nadaljevala v Trstu.

Bliža se dan, ko bo Goran Dragić na uradni tekmo znova nadel dres s slovenskim grbom. Foto Aleš Fevžer

“Gogi” bo zaigral že v Trstu

Kapetan z EuroBasketa 2017, ki je za tokratno akcijo prekinil petletni pokoj od dresa s slovenskim grbom, bo morda zaigral že proti Italiji, pove Sekulić: “Če bo pripravljen, kar mislim, da bo, seveda bo igral. Vsaj takšen je načrt, malce ste me zdaj presenetili, kot jaz vem, lahko igra. Tudi trenira z nami.”

Njegova vključitev seveda ne povzroča nikakršnih težav, prav nasprotno. “Ne le, da je Goran vrhunski košarkar, je tudi izkušen in dozorel. Konec koncev je vodil ekipo do evropskega naslova. Odlične igre je kazal tudi v ligi NBA, zato pri 36 letih še vedno zanima NBA moštva, kar veliko pove o tem. Zato ne bi rabil izgubljati besed, kaj prinese tej reprezentanci.”

Selektor Aleksander Sekulić. Foto: Uroš Skaza

V Trst sicer slovenska reprezentanca odhaja zaradi menjave okolja in predvsem, da “bodo malce več skupaj in odmaknjeni od Ljubljane ter vsega dogajanja, da se še malce bolj zbližamo,” je povedal slovenski selektor. Edino malo preglavico mu trenutno povzroča manjša poškodba Zorana Dragića, ki pa naj ne bi bila težje narave.

Vse podrejeno Hrvaški

Medtem ko Italiji, ki vendarle služi le za pripravo, ne posvečajo posebne pozornosti, povsem drugače velja za hrvaško izbrano vrsto, ki bo 30. junija nasprotnik Slovenije na spektaklu v Stožicah. Na njih se že “na polno” pripravljajo, razkrije Sekulić. “Spremljamo kaj delajo, imajo novega trenerja od zadnjega cikla. Nekaj o njih tako že vemo. Igrali bodo v drugi postavi kot februarja. Morali bomo predvidevati neke stvari, nekatere pa že lahko pričakujemo.”

Najpomembnejše je, da so vsi maksimalno motivirani in pripravljeni na ta cikel, je še zatrdil selektor slovenske košarkarske reprezentance, ki jo tudi letos čaka pestro poletje.

Slovenija se bo v tretjem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 najprej v Stožicah pomerila s Hrvaško (30. 6.), nato pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (3. 7.). Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar