INTERVJU: ‘Trinchieri šaljivec, a hkrati velik strokovnjak’

Evroliga 17. Maj 202115:40 > 16:37 0 komentarjev
Tobias Hase/picture-alliance/dpa/AP Images

Ob prvem večjem uspehu v dresu Bayerna smo se pogovarjali s slovenskim košarkarskim reprezentantom, Žanom Markom Šiškom.

POVEZANO

Ljubljančan je v dresu bavarskega kluba včeraj dosegel 7 točk, 6 skokov in dodal še štiri asistence ter s tem dosegel prvo lovoriko tekoče sezone. V nemškem prvenstvu je Bayern prvi favorit za naslov prvaka, potem ko se jim je uvrstitev na zaključni turnir četverice v evroligi izmuznila. V prvem krogu končnice jih čaka ekipa Crailsheim Merlins.

Žan, lep pozdrav v Nemčijo! Osvojili ste pokalno krono. Kako ste videli zmago? Imate vse resnejšo vlogo, statistične stolpce polnite kot za stavo.

Hvala. Vsekakor smo imeli vsaj na začetku tekme velik pritisk na plečih, da moramo tekmo dobiti, bili smo namreč domačini zaključnega turnirja. Dan pred tem smo imeli težko tekmo z dvema podaljškoma proti Ulmu, Alba je imela tekmo dve uri za nami, pa vseeno opravila nalogo brez težav, tako da so bili bolj sveži. To se je na začetku tudi poznalo, saj so povedli za 15 točk. Z obrambo, ki nas odlikuje že celo sezono, smo zadeve postavili na svoje mesto. Ko enkrat pridemo v tako situacijo, dobimo samozavest in vsaj jaz sem čutil, da te tekme nikakor ne moremo izgubiti.

Ste v Bayernu zadovoljni z minutažo? Kakšen odnos imate s Trinchierijem?

Definitivno me spoštuje. Že takoj poleti, ko je podpisal pogodbo, me je poklical po telefonu in mi dal vedeti, da računa name in vidi v meni potencial ter da mu je moj slog igre všeč. To mi je kazal tudi od prvega dneva priprav, na treningih, tekmah. Dobival sem vse večjo minutažo, v zaključkih najbolj pomembnih srečanj sem bil vselej na parketu, tako da sem z vlogo več kot zadovoljen. No, pa tudi s svojim napredkom.

Lahko torej zaključimo, da se v klubu vidite na dolgi rok?

Da, vsekakor, pogodbo imam še za naslednjo sezono. Odnos s Trinchierijem je pa specifičen. Igralcem govori, da nas ves čas – v prenesenem pomenu – drži za vrat, da smo skupaj v vojni. Vse seveda z namenom, da iz posameznika izvleče najboljše. Prej se tega začneš zavedati, boljše zate. Gre za izjemnega košarkarskega strokovnjaka, ima znanje, karizmo ter občutek za košarko. O njem lahko rečem samo najboljše.

Glede na to, da ima korenine iz naše regije, sklepam, da s komuniciranjem nimata težav, kajne?

Obvlada jezik, govoriva izključno v srbščini.

Imata morda kakšno interno šalo, izraz, ki oba nasmeje?

Seveda obstaja, a saj veste…to so zadeve, ki niso ravno primerne za v javnost. Trener mi je znal podeliti že kar nekaj zanimivih in smešnih vzdevkov.

Se vam je kateri posebej vtisnil v spomin?

Je, za njega sem včasih ‘Rainman’. To je trener pač pobral iz nekega filma.

(smeh) Pa veste, da ta film govori o avtizmu? 

Ima že svoje razloge za to, me je pa tako klical bolj na začetku sezone. Zdaj trdi, da sem se izboljšal …

Če bi bil na vašem mestu, bi ga vprašal, če vzdevek ‘Rainman’ uporablja zato, ker iz vaše roke kar dežujejo trojke.

Haha, saj enkrat sem mu na eno tako ‘foro’ odgovoril z vprašanjem in je odlično sprejel. Veste, on je velik šaljivec. Izven igrišča je neverjetno zabaven človek.

Je naslednje leto odkrit cilj Final 4, ali bi bila to pretirana misija?

Ne. O tem ni nobene debate, ni presije. Tudi letos smo šli v sezono evrolige s ciljem, da pač na vsaki tekmi damo vse od sebe in vidimo, kaj nam to prinese, brez pritiska. Na koncu se je poklopilo vse! Za Final 4 turnir moraš imeti neko dodano vrednost, ekstra kakovost, tudi individualno.

 Vpoklicani ste v reprezentanco za olimpijske kvalifikacije. Kakšno vlogo pričakujete?

Par dni nazaj sva se slišala s selektorjem Aleksandrom Sekulićem. Prav veliko o vlogi nisva govorila, dejal mi je le, da resno računa name. Sicer pa se poznava že od prej, vem kaj zahteva od mene, tako kot on na drugi strani ve, kaj lahko jaz dam.

S katerim fantom iz reprezentance boste ‘cimer’ v Kaunasu? S kom se od teh fantov, ki so na spisku, najbolje razumete?

Z Vlatkom Čančarjem sva isti letnik rojstva, skupaj sva igrala pri Olimpiji in v mlajših reprezentančnih selekcijah.

Aha, potem se verjetno slišita na dnevni bazi in vam pove, da ste s svojim slogom igre morda tudi vi godni za igranje v ligi NBA? 

Hehe, o tem ravno nisva debatirala, to je zelo široka tema.

Dobro, povejte nam samo še to, za koga boste stiskali pesti v končnici lige NBA?

Vsekakor za Denver in Dallas ter Miami, pa čeprav je jasno, kaj reprezentanci prinaša uspeh zlasti prvih dveh ekip. Vseeno po pravici povem, da Luki in Vlatku privoščim osebni športni uspeh.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!