Ko jim je nazadnje uspelo, je zanje igral tudi Vlatko Čančar

Košarka 21. Apr 202211:49 > 12:10
Škofja Loka znova v prvi ligi. Foto: klubski arhiv

Medtem ko Šenčur nekoliko presenetljivo vodi v ligi za prvaka, kranjski Triglav pa je v ligi za obstanek prikovan na dno, je za novo gorenjsko košarkarsko zgodbo o uspehu poskrbela Škofja Loka. Z zmago nad Troti si je namreč zagotovila vrnitev v ligo Nova KBM. Tam bodo Gorenjci, kot poudarja predsednik kluba Anže Kalan, vztrajali pri delu z domačim kadrom.

V soboto je škofjeloški LTH Castings v domačem Podnu z 91:73 ugnal Trote, svoje delo pa zaključil na sredini drugi tekmi (85:81) v novomeški Livadi. Varovanci izkušenega trenerja Igorja Dolenca so na ta način nadgradili uspešno sezono, v kateri so dobili kar 25 tekem, izgubili pa vsega štiri. V končnici so sprva z 2:0 odpravili Sežano, proti Litiji so potrebovali tri tekme (2:1), dvome o prvaku 2. SKL pa v finalu razblinili v dveh korakih.

Škofjeloški klub, katerega korenine segajo v leto 1954, se bo tako z novo sezono vrnil na prvoligaško sceno. “To je bil že lep čas naš cilj. Izpolniti pa smo ga želeli z domačimi igralci. Tudi s fanti, ki so bili pred leti prvaki v U-13 konkurenci, predvsem pa z zelo obetavno mladinsko vrsto. Obrestovalo se nam je večletno delo z mladimi,” po prespani noči zadovoljno ugotavlja predsednik kluba Anže Kalan, ki ne dvomi o tem, da bo klub tudi v praksi izkoristil na parketu priborjeno tekmovalno pravico ter se preselil na višjo tekmovalko raven.

Prvi strelec Škofje Loke v pravkar končani sezoni je bil sicer Anže Zdolšek, ki je na 28 tekmah v povprečju dosegal 12,7 točke, sledila pa sta mu Luka Grum (12,3) in Tim Lotrič (10,9).

Anže Kalan. Foto: Aleš Fevžer

Škofja Loka še zdaleč ne bo novinec na prvoligaški sceni. V Podnu se je namreč vrsto let igrala prvoligaška košarka. Klub je nekajkrat zanihal med prvo in drugo ligo. Zanimivo, nazadnje se je podobnega preboja veselil leta 2015. Takrat je ekipo vodil Gašper Potočnik, v igralskem kadru pa je bil med drugimi celo Vlatko Čančar.

Ob tokratni vrnitvi med elito v klubu vztrajajo pri oklepanju domačega jedra. ”V 2. SKL smo sledili trendom sodobne košarke. Tega se bomo držali tudi v prihodnje. V kratkem se bo vodstvo kluba sestalo s pokrovitelji, med katerimi sta od zdaj poleg LTH Castings tudi Domel in Polycom, in predstavilo projekt prve lige. Takrat bo znano več. A gremo po začrtani poti, na kateri zelo premišljeno porabljamo razpoložljiva sredstva,” pripoveduje predsednik Kalan, ki je zadovoljen tudi z delom v zaledju. Ne le pri mlajših kategorijah, kjer so krepko povečali število igralcev, temveč tudi na ravni povezovanja z bližnjimi sosedi v Gorenji vasi, Poljanah in Železnikih. Ideja je svojevrstna regijska košarkarska piramida. Velike ambicije pa imajo tudi v ženski košarki.