Sixt Primorska močnejša za evropskega prvaka

Slovenija DP 11. Jan 201810:26 > 10:29
KK Sixt Primorska

Slovenski košarkarski prvoligaš Sixt Primorska pred nadaljevanjem sezone krepi svoje vrste. Primorcem se bo do konca sezone pridružil Matic Rebec, ki je sezono začel v Rusiji, minulo poletje pa s slovensko reprezentanco postal evropski prvak.

Mladi košarkar iz Postojne bo na položaju organizatorja igre dodatno okrepil zasedbo Sixta Primorske in postal desna roka glavnega trenerja Jurice Golemca na igrišču. Primorsko moštvo ima po 25 tekmah sezone kar 18 zmag, devet v Drugi diviziji Lige ABA in devet v Ligi Nova KBM.

Sezono 2017/18 je Matic Rebec začel v ruskem Eniseju iz Krasnojarskega, kjer je prvič v karieri zaigral v tujini. Rebec je v FIBA Ligi prvakov nastopil na devetih tekmah in v 18,7 minute na tekmo dosegal 7,0 točk ter 3,1 podaje na tekmo. V Ligi VTB je na parket stopil sedemkrat, dosegal pa 5,0 točk in 1,4 podaje na tekmo.

Rebec je profesionalno kariero začel pri Helios Suns leta 2011, leta 2015 pa se je preselil v Rogaško. Pot ga je vodila tudi v Novo mesto, kjer je s Krko leta 2016 postal prvak Pokala Spar. Postojnčan je bil minulo poletje del slovenske reprezentance, ki se je na EuroBasketu 2017 povzpela na evropski košarkarski prestol. Zaigral je na štirih tekmah, beležil pa po 1,0 točko, 1,0 skok ter 0,8 podaje na tekmo.

V minulem letu je Rebec nastopil tudi na obeh tekmah slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Na igrišču je preživel 11 minut na tekmo, v statistiko pa vpisal 4,0 točke, 2,5 skoke in 0,5 podaje na tekmo. V svoji reprezentančni karieri je zaigral tudi na treh evropskih prvenstvih za mlajše kategorije, na zadnjem, leta 2014, je za reprezentanco U20 beležil 14,2 točke, 9,0 podaj, 5,3 skoke in 1,8 pridobljene žoge na tekmo.

Izjemno sem vesel, da sem po odločitvi, da sporazumno prekinem pogodbo v Rusiji, dobil ponudbo kluba Sixt Primorska. Kljub temu, da sem imel še nekaj ponudb iz tujine, sem se odločil, da se vrnem v domovino, kjer za zdaj še nisem osvojil naslova državnega prvaka med člani in članske lovorike v mednarodnem tekmovanju. Obojega si s primorskim prvoligašem izjemno želim, hkrati pa se veselim sodelovanja z odličnim strokovnim štabom na čelu z glavnim trenerjem Jurico Golemcem in dejstva, da se je klub že v času pogajanj in urejanja vseh zadev, povezanih z mojo selitvijo nazaj v Slovenijo, izkazal za zelo profesionalnega in odlično organiziranega. Pred nami je veliko izzivov, a to me le še dodatno motivira h kakovostnemu in trdemu delu, s katerim želim upravičiti zaupanje novih delodajalcev ter jim po najboljših močeh pomagati k doseganju zastavljenih ciljev. Upam, da nas bodo podprli tudi gledalci!” je po sklenitvi dogovora s Primorsko dejal Rebec, medtem ko je direktor Matej Avanzo dodal: “V Sixtu Primorski je že ob koncu minulega leta padla odločitev o tem, da se za drugi del sezone okrepi z dodatnim košarkarjem. Strokovni štab je kot igralno mesto, na katerem bi bil novinec potreben, ocenil pozicijo organizatorja igre in tako smo se podali v lov za najboljšo možno izbiro. V minulem tednu smo dobili informacijo o tem, da je Matic Rebec prekinil pogodbo v Eniseju iz Krasnojarska, ter začeli pogovore o podpisu pogodbe. Nazadnje smo se dogovorili za podpis do konca te sezone, morebitno podaljšanje pa bo kasneje odvisno od več dejavnikov, primarno pa predvsem od dejstva, v katerih tekmovanjih bo naš klub tekmoval v prihodnji sezoni. Zelo me veseli, da v naš klub prihaja aktualni evropski prvak, za nameček doma iz bližnje Postojne.”