Ljubljanski zmaj kot Goljat nad Davida

Košarka 21. Sep 202211:08 1 komentar
Cedevita Olimpija
Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Pred vrati je nova sezona slovenske klubske košarke. Tradicionalno jo bosta s superpokalnim obračunom odprla Cedevita Olimpija in Helios Suns, najboljša kluba preteklega leta. Dvoboj bo v petek ob 20.15, tudi v živo na Sportklubu. Preverili smo, kako sta kadrovala in zakaj bo tudi letos boj Ljubljančanov na domačih tleh boj Goljata proti Davidom, začenši z Domžalčani.

Zmaji so v zadnjem letu postali nesporni vladarji v slovenskem prostoru, za njimi pa je najverjetneje tudi najuspešnejša sezona na mednarodnem prizorišču v zadnjih desetih letih. V Sloveniji so pobrali vso smetano, pred sezono so dvignili superpokal, februarja pokal Spar in konec maja še lovoriko za zmago v državnem prvenstvu.

Ekipa, ki jo z roba parketa še naprej vodi Jurica Golemac, je morda to sezono še močnejša od lanske, zagotovo pa ima precej daljšo klop. Čeprav so se pogodbe iztekle praktično vsem nosilcem, so z izjemo Jake Blažiča ostali vsi ključni člani.

Izjemno velika poteza je predvsem podaljšanje z izvrstnim organizatorjem igre Yogijem Ferrellom. Čeprav se bo odhod kapetana močno poznal, so Ljubljančani z Joshom Adamsom zakrpali vrzel v napadu. Po poškodbi Zorana Dragića pa so se odzvali ekspresno in angažirali še enega kvalitetnega Američana z NBA izkušnjami Aarona Harrisona.

Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Velika širina na visokih položajih

Večja moč je tudi pod obročem. Odšel je Zach Auguste, a je Karlo Matković vsaj enakovredna zamenjava, hkrati pri 21 letih premore tudi še veliko prostora za napredek, kar so nenazadnje junija prepoznali tudi v ZDA, ko so ga na naboru lige NBA izbrali New Orleans Pelicans. Za dodatno širino in raznovrstnost bo skrbel nekdanji član Virtusa iz Bologne Amar Alibegović. Od lani sta ostala Edo Murić in Alen Omić.

Košarkarji Cedevite Olimpije so pripravljalni del zaključili s tremi zaporednimi zmagami. Kot zadnja je v torek v Stožicah padla Cibona (79:63). Zaigral je tudi Murić, ki se je po koncu reprezentančne akcije pripravam pridružil z zamudo, kakor tudi zadnji prišlek Harrison.

Člansko moštvo KK Cedevita Olimpija za sezono 2022/23:

Organizatorji igre: Yogi Ferrell, Lovro Gnjidić
Branilci: Josh Adams, Aaron Harrison, Marko Jeremić
Nizka krila: Edo Murić, Zoran Dragić, Rok Radović
Visoka krila: Amar Alibegović, Marko Radovanović, Jan Kosi
Centri: Alen Omić, Karlo Matković, Blaž Habot

Odšli: Jaka Blažič, Dan Duščak, Jacob Pullen, Melvin Ejim, Alen Hodžić, Zach Auguste

Sani Bečirović je sestavil zavidanja vredno moštvo. Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Helios Suns prvi izzivalci

Vitaminski zmaji bodo v sezoni 2022/23 edini predstavnik Slovenije v EuroCupu in ligi ABA. V ligi ABA 2 pa bodo nastopali trije slovenski klubi. Po izpadi iz višjega ranga se bo za preboj med elito borila Krka, od lani so tukaj Helios Suns, ki so bili v sezoni 2021/22 v resnem boju za uvrstitev v prvo ligo, mesto Rogaške pa je prevzel Šenčur.

Prav Domžalčani so bili v sezoni 2021/22 najboljši med vsemi zasledovalci Ljubljančanov. V državnem prvenstvu so se še četrtič v zgodovini kluba uvrstili v finale, kjer pa pričakovano niso mogli parirati precej kvalitetnejšemu tekmecu. Dodaten dokaz, da so bili lani preprosto boljši od Krke, Rogaške, Šenčurja in preostalih tekmecev je uvrstitev v finale pokala Spar, v katerem so prav tako padli proti zmajem.

Blaž Mahkovic je eden od le treh košarkarjev Heliosa starejših od 25 let. Foto: Helios Suns

Tudi Domžalčani seveda niso imeli razloga za menjavo strokovnega štaba, Dejan Jakara tako na klopi ostaja še peto sezono, junija je tudi podaljšal pogodbo za dodatni dve leti. “Doseženi in preseženi vsi športni cilji, všečna igra, trdo delo in dobra kemija,” so ob novici zadovoljno sporočili iz kluba.

Več sprememb je v moštvu. Od nosilcev so ostali Tadej Ferme, Tibor Mirtić, Urban Oman in Blaž Mahkovic. Še naprej sta del kadra tudi Jan Zemljić in Lenart Sirc. Novincev je pet: Austin Luke, Jan Babič, Lovro Buljević, Dennis Tunstall in Niko Bačvić.

Tudi Sunsi se na superpokal odpravljajo z zmagovito popotnico, potem ko so v nedeljo v Zagrebu z 78:75 ugnali mlado hrvaško podružnico Olimpije Cedevito Junior.

Člansko moštvo KK Helios Suns za sezono 2022/23:

Organizatorji igre: Austin Luke, Niko Bačvić
Branilci: Tadej Ferme, Jan Zemljić, Jan Babič
Nizka krila: Blaž Mahkovic, Urban Oman
Visoka krila: Tibor Mirtić, Lenart Sirc
Centri: Dennis Tunstall, Lovro Buljević

Odšli: Tim Šuljica, Aljaž Bratec, Miroslav Pašajlić, Carlbe Ervin, Venkatesha Jois, Bine Prepelič in Leon Šantelj.

Ekipa Helios Suns za novo sezono, foto: Helios Suns

Superpokal 2022, Škofja Loka:

Petek, 23. september

20.15 Cedevita Olimpija – Helios Suns (v živo na Sportklubu)

Število naslovov po klubih:

10 x Cedevita Olimpija (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2013, 2017, 2020, 2021)
5 x Krka (2010, 2011, 2012, 2014, 2016)
2 x Koper Primorska (2018, 2019)
1 x Šentjur (2015)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje