Po Evropi se širi dober glas o Cedeviti Olimpiji

Košarka 16. Avg 202212:00 > 12:03
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Za športnim direktorjem Cedevite Olimpije Sanijem Bečirovićem je najtežje poletje v dosedanji karieri prvega kadrovnika ljubljanskega kluba. Kako so se spopadli z izgubo kapetana Jake Blažiča, kako težko je bilo v podpis nove pogodbe pregovoriti Yogija Ferrella in kakšnega asa še skrivajo v rokavu slovenski prvaki?

Če je bil glavni trener Jurica Golemac v ciljih za novo sezono še nekoliko zadržan, je Sani Bečirović spregovoril precej bolj neposredno. “Želimo si vsaj ponoviti lanske uspehe, oziroma narediti še korak dalje v obeh tekmovanjih,” je dejal športni direktor Cedevita Olimpije.

Lanska sezona je bila za zmaje najuspešnejša v zadnjih desetih letih. Na domačem parketu so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo – prvenstvo, pokal in superpokal. V ligi ABA so se prebili do polfinala. Za pravo prebujenje ljubljanskih navijačev, ki so po več kot desetletju znova povsem napolnili Stožice, pa so poskrbeli v EuroCupu, kjer so izpadli v četrtfinalu. Prav slednje tekmovanje tudi v novi sezoni prinaša najbolj razburljive obračune.

Da bi dosegli zastavljene cilje, so v klubu še nekoliko razširili nabor igralcev. Minulo sezono je bila rotacija na pomembnih tekmah omejena na zgolj osem ali devet košarkarjev. Na srečo Ljubljančanov so imeli tudi razmeroma malo težav s poškodbami, kar je seveda tudi posledica dobrega kadrovanja in dela trenerja za telesno pripravo Filipa Ujakovića.

Člansko moštvo KK Cedevita Olimpija za sezono 2022/23:

Organizatorji igre: Yogi Ferrell, Lovro Gnjidić
Branilci: Josh Adams, Marko Jeremić
Nizka krila: Zoran Dragić, Rok Radović

Visoka krila: Edo Murić, Amar Alibegović, Jan Kosi, Marko Radovanović
Centri: Alen Omić, Karlo Matković

Odšli: Jaka Blažič, Dan Duščak, Jacob Pullen, Melvin Ejim, Alen Hodžić, Zach Auguste

Foto: KK Cedevita Olimpija

Od jedra “ušel” le Blažič

“Letošnja ekipa je sestavljena v okviru proračuna, ki mi je bil dan pred začetkom sezone. Zelo smo zadovoljni, saj sta nam uspeli dve ključni zadevi. Da smo zadržali jedro lanskoletne ekipe, odšel je le Jaka Blažič, prav tako pa smo dodali igralce iz regije, ki jih smatramo za domače, torej mlade, talentirane igralce, ki so željni dokazovanja in so že igrali na najvišjem nivoju ter bodo dodana vrednost,” je o ekipi za sezono 2022/23 dejal športni direktor Cedevite Olimpije.

Višine proračuna za člansko moštvo ni želel razkriti, sporočil je le, da ostaja približno enak tistemu iz lanske sezone. Po naših neuradnih informacijah naj bi imeli zmaji lani na voljo približno 3,5 milijona evrov.

Za potrebe sestave moštva sicer še niso potrošili vseh sredstev, temveč si želijo dodati še kakšnega slovenskega košarkarja za potrebe domače kvote. Prav tako bodo čakali na priložnost na trgu, če se jim ponudi še kakšen podpis z dodano vrednostjo, kot jim je denimo lani uspel z Yogijem Ferrellom.

“Absolutno še je nekaj prostora. To je ekipa, ki bo začela priprave, a smo še na trgu, iščemo, kako bi še lahko dodatno okrepili ekipo. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale in če bo sploh potrebno dodati igralca. Iščemo še enega zunanjega igralca, to je ideja,” je razkril Bečirović.

Nekdanji reprezentant in zlati deček Olimpije s preloma tisočletja je podrobneje spregovoril še o podpisovanju novih pogodb z nosilci iz lanske sezone, lovljenju Josha Adamsa, odhodu Jake Blažiča in ostalih podrobnostih zelo napornega kadrovanja, ki si ga ne želi več ponoviti.

Športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović. Foto: Aleš Fevžer

O napornem poletju:

Letošnje poletje je bilo najtežje do zdaj. Če ga primerjamo z začetkom, ko je bilo potrebno povsem na novo sestaviti ekipo in je bil projekt v povojih, je bilo težko, a ne tako kot letos. Vsi igralci so lani dokazali, da gre za vrhunske in temu primeren je bil za njih tudi trg. Zahvala gre celotni upravi, da smo lahko spremljali dogajanje na trgu in uspešno izpeljali pogajanja z domačimi igralci in vsemi, ki so potem še prišli. Zelo smo srečni s trenutno ekipo.

O prijemih, da se ne ponovi takšno poletje:

Prav zaradi tega je bilo težko poletje, ker so se pogodbe iztekle vsem igralcem. Letos nam je uspelo, kar smo si vsi srčno želeli, da smo se z vsemi igralci, ki so danes v ekipi, dogovorili za dvoletno sodelovanje. Naslednje poletje pričakujem, da bo malce manj stresa in lažje delo pri sestavi ekipe oziroma dodajanju koščkov.

O tem, kako težko je bilo zadržati Yogija Ferrella:

Uf … Izredno težko, predvsem zato, ker je malce poseben v komunikaciji. Potrebna je bila pot v ZDA z Jurico, kjer smo mu predstavili celoten program letošnje sezone, dokazali, da nanj računamo kot nosilca, to je bilo ključno, da smo našli skupni jezik.

O podaljšanju pogodb Edu Muriću, Alenu Omiću in Zoranu Dragiću:

Imeli so dobre ponudbe na mizi, tudi NBA ponudbe, a smo zelo dobro izpeljali celotno poletje in se nam je uspelo dogovoriti z vsemi tremi. Tako smo držali obljubo, ki smo jo dali navijačem, da bomo zadržali jedro ekipe.

Edo Murić in Alen Omić. Foto: Jure Banfi

O veliki okrepitvi Joshu Adamsu:

Josh je tip igralca, ki je na našem seznamu že vsa leta, odkar delujem v klubu. Vsako leto je bil izziv finančne narave, prihajale so ponudbe, ki so bile precej močnejše od naše.

Največja potrditev delovanja kluba je prav to, da so se začele širiti govorice o naši organizaciji, o naši dvorani in navijačih. Sedaj tudi Američani razumejo, da gre za klub, v katerem se lahko vrneš na nivo Evrolige, ali v primeru mlajših igralcev, da se izstreliš v elito evropske košarke.

Tako je bilo tudi pri Adamsu. Po končani sezoni v Avstraliji se je poigraval z idejo, da se vrne v Avstralijo ali Evropo. Na koncu je na našo stran tehtnico prevesil prav ta dober glas, ki se širi po Evropi.

O odhodu Jake Blažiča:

Ni bilo težko, ker ne glede na ves trud in napor, je dobil ponudbo, ki se je ne odbija. Smo srečni zanj, v treh letih je bil eden ključnih članov naše ekipe, dokazal, da gre za izvenserijskega igralca, dobil je ponudbo, ki si jo je zaslužil, želim mu srečo v novem okolju. Vrata v Cedevita Olimpiji pa so mu vedno odprta.

V Cedevita Olimpiji so mu vedno odprta vrata. Foto: Aleš Fevžer

O odhodu Jacoba Pullna:

Bil je nekako prvi na seznamu želja. Njegovi zastopniki so izrazili željo, ki se ji nismo mogli približati, zato so bila pogajanja z njim hitro končana.

O prihodnosti mladih igralcev in kakšna vloga jih čaka v naslednji sezoni:

Rok Radović je nazaj v Ljubljani in bo z našo prvo ekipo. Luka Ščuka in Saša Ciani bosta odšla na posojo. Luka v Mornar Bar, sam je izrazil željo, mi smo bili podobnega mnenja, da po dveh letih, ko je zelo napredoval in prišel na raven igralca, ki si ga želimo v naših vrstah, a mu je potrebno omogočiti minute, delanje napak na igrišču, z Mornarjem smo hitro našli skupen jezik. Sestavljajo mlado ekipo, ki ne bo igrala za najvišja mesta v regionalni ligi.

Saša gre v Zagreb, v Cedevito Junior, kjer bo imel možnost zelo dobrega individualnega dela. Tam je tudi selektor hrvaške reprezentance Damir Mulaomerović. Tako bo imel na voljo veliko minutažo. Upamo, da se po enem letu oba vrneta v našo prvo ekipo.

V Sloveniji ostaja sodelovanje z Ilirijo. Če se vse odvije, kot si želimo, bodo prejeli najmanj dva igralca iz mladinske oz. mlade ekipe. O tem bomo še govorili kasneje.

O iskanju Slovencev za prvo ekipo:

Na tem delamo. Dejstvo je, da primanjkuje slovenskih igralcev, ki bi nam dali širino, ki si jo želimo. Bodisi za trening, bodisi za igrišče. Skozi poletje smo se pogovarjali z nekaterimi reprezentanti. Eni so nam dali jasno vedeti, da jih Cedevita Olimpija ne zanima, z drugimi se nismo našli iz takšnega ali drugačnega razloga. Ideja je, da dodamo še enega ali dva Slovenca.

O možnosti prihoda Alekseja Nikolića:

Z njim nismo bili v kontaktu, ker je lani izrecno dejal, da ga Cedevita Olimpija ne zanima in želi kariero nadaljevati v tujini.

O ciljih za novo sezono:

Kot vsako leto so cilji visoki. Vemo, da ne bo lahko, predvsem v regionalnem tekmovanju vidimo, da se oba evroligaša krepita in sestavljata izredno močni zasedbi. Tudi Budućnost s podpisi kaže, da gre za resen projekt.

V Evropi pa je pomembno, da smo vajeni in poznamo sistem tekmovanja, letos pa imamo ekipo in širino, ki bi nam lahko omogočila ta korak, ki si ga tako želimo.

Komentari

Vaš komentar