Tujci? Najprej Štajerci, nato vse ostalo

Košarka 27. Sep 202214:24 0 komentarjev
Hopsi: cilj je obstanek v 1. SKL. Foto: Aleš Fevžer

S proračunom 250 tisoč evrov in izključno slovenskim kadrom so si pri Hopsih s Polzele za osnovni cilj nove sezone zastavili obstanek v prvi ligi. Novi trener Matjaž Čuješ pa ob tem obljublja, da bodo do zajetne minutaže prišli mladi košarkarji.

Nekoč Veljko Petranović, Goran Jagodnik, Beno in Samo UdrihPrimož Kobale, Matjaž Cizej, Roman Horvat … Ob glasni podpori navijaške skupine Hmelj boys. In danes? Hopsi, ki praznujejo 50 let delovanja, v novo sezono državnega košarkarskega prvenstva vstopajo močno pomlajeni. Predvsem pa z izključno slovensko ekipo. Ne le to, poudarek je bil na povsem lokalnem okolju. “Najprej Štajerska, nato ostali deli Slovenije,” pravi novi glavni trener tradicionalnega savinjskega prvoligaša Matjaž Čuješ.

“Jasno, temu primeren je tudi proračun. Kolikor denarja je na voljo, takšna je tudi ekipa. Obenem pa v klubu menimo, da je napočil čas za mlade. Kdor je kadetski ali mladinski reprezentant, se preprosto mora preizkusiti tudi na članski ravni. Od fantov pa je odvisno, ali bodo ponujeno priložnost izkoristili,” poudarja trener moštva s Polzele in dodaja: “V Sloveniji je dovolj mladih košarkarjev. Večje pa je vprašanje zaupanja vanje. Osebno nisem zagovornik uvažanja tujih košarkarjev, zato smo v klubu hitro našli skupen jezik.”

Matjaž Čuješ. Foto: osebni arhiv

S približno 250 tisoč evri Hopsi razpolagajo z enim najbolj skromnih proračunov v ligi Nova KBM. “Če se zavestno lotiš takšnega projekta, to ni težko,” pravi Čuješ, ki kot temeljni cilj navaja obstanek v prvoligaški konkurenci. “Proračun in igralski kader nam to nalagata. Fantom na ramena težko naložim težje breme,” dodaja. Ob tem ponosno poudarja, da bosta do vidne vloge prišla reprezentanta do 17 let Vid Borišek in Teodor Regoršek, poleg njiju še Ožbej Glavan, Iztok Goltnik, Jaka Pešak, kot izkušeno jedro pa mu bodo na voljo še Marko Vranjkovič, Jure Pelkom in Jure Besedić.

Hopsi, nekoč KK Kovinotehna Savinjska Polzela, zdaj iščejo novo nišo. Tudi s slavno zgodovino. Gre za trikratne finaliste državnega prvenstva in celo zmagovalce pokala. A vse to še pred rojstvom večjega dela aktualnega igralskega kadra. “Ta zgodovina ni breme. Je celo olajševalna okoliščina. Ljudje namreč zaradi nje poznajo klub, poznajo košarko. Delati moramo pošteno in ljudje, ki že več kot 30 le spremljajo klub, nas bodo znali nagraditi in podpreti. Verjamem, da imajo raje trud mladih domačih fantov kot pa igranje slabih tujih košarkarjev,” pravi trener rumeno-modrih.

Iztok Goltnik. Foto: Aleš Fevžer

Kaj pa Cedevita Olimpija?

Hopsi bodo sezono odprli v petek, in sicer z gostovanjem pri podprvakih iz Domžal. Da pa bi se v tej sezoni srečali tudi s prvaki, torej Cedevito Olimpijo, bi se morali zavihteti v četrtfinale. Trener Čuješ meni, da je takšna ureditev ustrezna. “Seveda bi bilo dobro, če bi Olimpija gostovala v manjših krajih. Morda v pokalnem tekmovanju. Sicer pa podpiram celotno usmeritev, ki Ljubljančanom omogoča igranje na evropski in jadranski ravni, zaradi česar se v slovensko tekmovanje vključijo šele v končnici. Slovenska košarka potrebuje močno Olimpijo. To je vodilo, to je luč. V končni fazi … Tudi mi delamo za Olimpijo. Če bo kakšen od naših fantov zelo napredoval, bo njegov logični korak prestop v Olimpijo. Kot nekoč,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!