Edo Murić na radarju Dallasa

Košarka 26. Sep 20228:28 2 komentarja
Edo Murić in Luka Dončić: skupaj v reprezentanci, v klubu pa ... Foto: Aleš Fevžer

Neuspeh na EuroBasketu ga še vedno peče. Ob vrnitvi v Ljubljano ga je pričakal kapetanski trak Cedevite Olimpije, s katero je pretekli teden osvojil prvo lovoriko v novi sezoni. Edo Murić pa je ob tem za Sportklub potrdil, da je bil poleti tudi v resnih pogovorih s predstavniki Dallas Mavericks.

Mnogi reprezentančni treningi so se v iztekajočem se poletju zaključevali na podoben način. Luka Dončić je kot po pravilu izzval Eda Murića. Ali obratno. Igra ena na ena, metanje trojk, prerivanje za žogo … Verjeli ali ne, a ni manjkalo prav veliko, pa bi se tovrstno zbadanje preselilo tudi v ZDA. Ko so namreč v Dallasu pogledovali proti slovenski reprezentanci, svojevrstnem simbolu Dončićevega okolja, se na radarju nekdanjih prvakov nista znašla le Marko Milić, ki je pretekli teden tudi uradno postal član širšega trenerskega štaba, in pa Goran Dragić, za katerega kljub pogajanjem trener Jason Kidd v svojih načrtih ni našel prave minutaže, tako da je zlati kapetan naposled odšel v Chicago. Ponudbo teksaškega kluba je imel, presenetljivo, namreč na svoji mizi tudi Murić, ki doslej v karieri ni bil v izraziti povezavi z ligo NBA, zadnjo tekmo v evroligi pa je odigral pred petimi leti.

“Preseneča me, da je ta novica prišla do vas, a lahko potrdim, da je bila možnost kar resna,” nam je pogovore z Dallasom potrdil 30-letni ljubljanski krilni košarkar. Ponujena mu je bila tako imenovana “two-way” pogodba. Gre za enega od kadrovskih manevrov, s katerim lahko klubi najmočnejše lige na svetu v okvirih strogo določenih pravil za dva košarkarja povečajo igralske sezname. Pogodba bi Muriću pred obdavčitvijo navrgla dobrih 510 tisoč evrov, v praksi pa bi to bržčas pomenilo, da bi nihal med prvo ekipo in razvojnim moštvom. S takšnim pogodbenim statusom je nato član Dallasa postal grški reprezentant Tyler Dorsey.

Čeprav dolgoletni slovenski reprezentant ob možnosti, da postane naslednji Slovenec na seznamu enega od klubov lige NBA, ni ostal ravnodušen, pa je na koncu vendarle sprejel odločitev, da ostane v Ljubljani. “Kljub lepi priložnosti sem ostal. Vesel sem, da kariero nadaljujem v Olimpiji. Zanjo rad igram. Nisem želel sprememb. Z družino tukaj uživam. Poleg tega gre za klub, ki napreduje iz leta v leto. Odločitev sem sprejel po pogovoru z družino. Zdaj so moje misli povsem pri Olimpiji. Z njo želim storiti korak naprej,” pojasnjuje Murić, košarkar z najdaljšim stažem pri Cedeviti Olimpiji, saj je del zgodbe vse od združitve klubov leta 2019, pred tem pa je nosil dres zagrebške Cedevite.

Kot kapetan Cedevte Olimpije se je minuli petek veselil superpokala. Foto: Aleš Fevžer

In kakšna je oziroma bo Cedevita Olimpija 2022/23? “Ohranili smo lanskoletno okostje. Posledično smo se hitreje ujeli. V tem trenutku smo videti bolje kot pred enim letom. Seveda morajo še vsi novinci osvojiti sistem in se docela spoznati z okoljem. Tudi jaz še malce zaostajam. Veseli pa me velika angažiranost. Zato verjamem, da smo na dobri poti,” odgovarja ljubljanski kapetan. V tej vlogi je v petek v Škofji Loki v zrak dvignil tudi superpokalno lovoriko. “Lep občutek. Upam, da bom kot kapetan dvignil še kakšen pokal. Prvi ima veliko težo. Predvsem daje ekipi pozitivno noto na začetku sezone. Prav zaradi tega smo se tekme s Helios Suns lotili spoštljivo in maksimalno resno. Bili smo obrambno čvrsti in napadalno samozavestni. Bili smo tudi zelo ‘vroči’. Met nam je namreč res dobro stekel. Upam, da bo tako tudi v prihodnje,” dodaja.

A dober klubski začetek sezone je za Murića premajhen obliž za reprezentančne rane. Berlinski poraz proti Poljski v četrtfinalu EuroBaketa in razblinjene sanje o kolajni še danes zvenijo kot nočna mora. “Prav zaradi tega sem se kmalu po vrnitvi v Ljubljano zglasil v klubu. Prost sem bil le en dan. Enostavno, stalno sem razmišljal o tej boleči izkušnji. Šele ko sem se na treningu zamotil, so mi misli odtavale drugam. Sicer pa … Da, boli. Še vedno boli. A to je del športa. So dobre in so slabe izkušnje. Če bi se stalno le veselili, ne bi bilo zanimivo,” s kislim nasmehom ugotavlja reprezentant, ki se bo sicer v izbrano vrsto, tedaj znova kot kapetan, vrnil že čez mesec in pol. Slovenijo namreč takrat s pomembnima tekmama proti Nemčiji iz Izraelu čaka nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje