Visoka precepljenost med košarkarji odziv na pretekle težave

Košarka 30. Okt 20216:30 > 9:56 1 komentar
Kapetan Cedevita Olimpije Jaka Blažič na dvoboju proti Krki.

Liga NBA se lahko pohvali s 95 odstotno precepljenostjo med košarkarji, Evroliga je klubom na temo virusa covid-19 odredila izobraževanje, kako pa je s tem v Sloveniji in kako klubom pomaga panožna zveza, v tem primeru Košarkarska zveza Slovenije? Za podatke smo se obrnili na prvoligaše.

Epidemija je vse od izbruha močno krojila tudi potek in razplet košarkarskih tekmovanj. Ljubitelji tega športa so tako v sezoni 2019/20 ostali brez zaključnih bojev in posledično končnih zmagovalcev v praktično vseh prvenstvih, ki zadevajo tudi slovenske deležnike košarke: Evroligi, EuroCupu, Ligi ABA in Ligi Nova KBM. Edina izjema je Pokal Spar, v katerem je bil zaključni turnir odigran že februarja 2020, torej pred pojavom koronavirusa v Sloveniji.

Zato morda ne preseneča, da je precepljenost med košarkarji slovenskih prvoligašev precej višja od nacionalnega povprečja, ki je v četrtek, 28. oktobra, znašala 53 odstotkov. Praktično vsi klubi so imeli namreč tudi v sezoni 2020/21 še nemalo težav povezanih z epidemijo.

Cedevito Olimpijo je v lanski sezoni od polfinala lige ABA in četrtfinala EuroCupa ločila le ena zmaga.

Širjenje virusa v garderobi Cedevite Olimpije je zmaje prisililo v kopico prestavljenih tekem. Ker je dni proti koncu sezone zmanjkovalo, so aprila odigrali osem tekem v le 17 dneh, davek pa plačali z rezultati in nesrečnim koncem v ligi ABA ter EuroCupu, kjer so bili na pragu izpolnitve visokih ciljev. Košarkarji domžalskega Heliosa so bili primorani v “mehurčke”, v katerih so odigrali tekme Lige ABA 2, potovati tudi z le sedmimi košarkarji. Takšnih in podobnih zgodb je še precej, ki se jim poskušajo v klubih izogniti tudi s cepljenjem.

Precepljenost visoko nad nacionalnim povprečjem

Pri Sportklubu smo se za informacije obrnili na klube in jih prosili za podatke o cepljenosti košarkarjev prvega moštva, hkrati smo jih vprašali še ali je bilo cepljenje za igralce obvezno, če so želeli ostati del moštva in kakšne usmeritve so prejeli s strani Košarkarske zveze Slovenije.

Od enajstih prvoligašev se je odzvalo deset klubov, odgovora nam niso posredovali le iz Podčetrtka, medtem ko so iz Šentjurja sporočili, da dosledno spoštujejo vladne ukrepe, a niso želeli deliti podatkov o precepljenosti moštva, “ker je cepljenje z eksperimentalnim zdravilom poseg v telo, je odločitev vsakega posameznika, kako se bo odločil, njegova osebna izbira. Zato zavračamo vsakršen model delitve med športniki na cepljene in necepljene in posledično stigmatizacijo prvih ali drugih v družbi.”

Kar sedem klubov ima precepljene več kot tri četrtine članske ekipe, od tega šest vsaj 80 odstotkov. Skupno povprečje devetih prvoligašev je tako 78,3 odstotka. Močno izstopa KK Nutrispoint Ilirija, ki ima precepljeno le tretjino moštva. Brez Ilirije bi povprečje lige poskočilo za 5,7 odstotne točke, na 84 odstotkov.

Če vključimo še prebolevnike, ki so zaščiteni in izpolnjujejo pogoj PCT, se povprečni odstotek cepljenih in prebolevnikov povzpne nad 82. Cedevita Olimpija in Helios Suns pa se lahko v tem primeru pohvalita s 100-odstotnim deležem.

Izstopajo klubi z mednarodno udeležbo

Močno se pozna tudi vpliv nastopanja v evropskih tekmovanjih. Najbolj so težave, povezane z epidemijo, občutili klubi, ki za tekme prečkajo slovensko državno mejo. Tako so med prvo peterico po odstotku cepljenih kar štirje, ki nastopajo tudi v Ligi ABA, ligi ABA 2 in EuroCupu.

Povprečna precepljenost v omenjeni četverici, ki jo sestavljajo Cedevita Olimpija, Krka, Rogaška in Helios Suns, je 87,7 odstotka. Od klubov, ki nastopajo le v slovenskih tekmovanjih, se lahko z najvišjim odstotkom pohvalijo na Polzeli, kjer ni cepljen zgolj en košarkar od dvanajstih (91,7 odstotna precepljenost).

V Domžalah so zaščiteni vsi košarkarji, 11 je cepljenih, en je prebolevnik. Foto: Uroš Skaza.

Odločen pristop lige NBA

Če za primerjavo vzamemo najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, Slovenija zaostaja za slabih 18 odstotnih točk. Po zadnjih znanih podatkih čez lužo je namreč cepljenih kar 96 odstotkov košarkarjev. “In ta številka bo na začetku sezone verjetno še narasla,” je 19. oktobra, na dan, ko se je začela nova sezona, dejal komisar lige Adam Silver, ki se je izkazal z odločnim pristopom.

“Imeti svoje mnenje glede cepljenja ni enako pravici, da lahko igraš v ligi NBA,” je bil jasen prvi mož lige NBA.

Da liga s cepljenjem misli resno, prikazujeta dva odmevna primera. Zvezdnik Kyrie Irving je bil v Brooklynu kot edini necepljeni košarkar odstranjen iz ekipe. Medtem ko je edini necepljeni član Golden State Warriors Andrew Wiggins zaprosil za versko izjemo, a bil s strani vodstva lige nemudoma zavrnjen. Nekaj dni kasneje se je odločil za cepljenje. “Imel sem dve možnosti. Ali se cepim ali ne igram v ligi NBA. To bo v mojih mislih še dolgo, saj si tega nisem želel, temveč sem bil v to prisiljen,” je novinarjem potožil 26-letni Američan.

V znak podpore Kyrieju Irvingu so se pred dvorano zbrali protestniki, ki se ne strinjajo z obveznim cepljenjem. Foto: AP Photo/John Minchillo

Na naše vprašanje ali je bilo cepljenje za košarkarje obvezno, če so želeli ostati del moštva, so vsi klubi odgovorili negativno, so pa iz vrst večine poudarili, da so jim ga močno svetovali.

“Cepljenje pri nas ni bilo obvezno, je bilo pa priporočljivo glede na lansko izkušnjo s covidom v ekipi, ko je zbolela velika večina igralcev, kar je močno vplivalo na nas rezultat,” so nam odvrnili iz Helios Suns. Medtem ko so iz Novega mesta, kjer se je cepilo 12 od 14 košarkarjev, sporočili, da morajo necepljeni sami morajo pokriti dodatne stroške testiranja.

Košarkarska zveza Slovenije cepljenju naklonjena

Iz klubov so nas še obvestili, da posebnih usmeritev Košarkarske zveze ni bilo, a so jih ves čas obveščali o ukrepih za zajezitev virusa, poleg tega so za vsak sprejet vladni odlok preko KZS prejemali še interpretacije resornega ministrstva (MIZŠ). Že maja je zveza, ki se je izkazala za naklonjeno cepljenju, klubom ponudila tudi pomoč pri cepljenju košarkarjev.

Več o precepljenosti

Za odgovore smo kontaktirali tudi Košarkarsko zvezo Slovenije: “Klubom smo pripravili dokument Higienska priporočila in protokoli. V njem smo zajeli vse usmeritve glede organizacije treningov in tekmovanj. Dokument se je sproti posodabljal, glede na spremembe veljavnih odlokov, tako da je bilo pripravljenih kar 20 različic dokumenta. Klubom smo prav tako posredovali vsa pojasnila veljavnih odlokov, ki so jih pripravljali na MIZŠ, Direktorat za šport.”

Prav tako so nam zatrdili, da so klube, potem ko je bil sklenjen dogovor med OKS in UKC LJ, k višji precepljenosti spodbujali s pozivom, da igralce in športne delavce, ki izpolnjujejo pogoje, prijavijo na prednostno cepljenje.

Preverjanje PCT pogoja sicer za vse udeležence športne prireditve organizirajo odgovorne osebe, ki organizirajo opravljanje dela oziroma izvajajo prireditev. Osebam, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, se ne dovoli udeležbe ali prisotnosti na prireditvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje