Rokomet – šport, ki je lahko s skrbjo za zdravje vzor drugim

Rokomet 30. Okt 20216:30 > 9:55 3 komentarji

Koronavirus tudi v zaključku leta 2021 še kako kroji naša življenja. Za razliko od lanskega leta se k sreči nadaljujejo športna tekmovanja, tudi zato, ker se športniki v vse večji meri pred največjo tegobo zadnjih mesecev zaščitijo s cepljenjem. V rokometni ligi NLB so rezultati zares zavidljivi.

79 % vseh rokometašev v prvi slovenski rokometni ligi je ali cepljenih ali prebolevnikov. Rezultati, ki kažejo na to, da je slovenski rokomet zdravstveno krizo vzel zelo resno in da se klubi iskreno trudijo tekmovanja izpeljati kljub nezavidljivi zdravstveni situaciji.

“Rokometno prvo ligo vodi združenje klubov. Na skupnem sestanku smo se dogovorili, da poizkušajo klubi priporočiti svojim članom, še posebej igralcem, ki nastopajo v prvi ligi, da se v čim večjem številu cepijo. Po naših zadnjih informacijah je približno 80 % igralcev v ligi NLB cepljenih ali prebolevnikov. Zaenkrat vse zelo dobro poteka, videli pa bomo, kaj nas čaka zdaj, ko prihaja novo zahtevno obdobje,” nam skozi pogovor razloži generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić.

Goran Cvijić (na sliki desno) je zadovoljen s precepljenostjo športnikov v prvi rokometni ligi.

Odpovedi tekem je v rokometni ligi zelo malo. V tej sezoni se je šele v 8. krogu zgodilo, da je bila zaradi zdravstvenih razlogov prestavljena tekma med Slovanom in Trimom iz Trebnjega.

Že lani storili veliko za dvig zavedanja o pomembnosti cepljenja

Več o precepljenosti

Za več informacij o navodilih in smernicah za cepljenje v slovenskih rokometnih prvoligaših smo se obrnili na predsednika združenja rokometnih prvoligašev Sebastjana Gergeto. “V združenju rokometnih prvoligašev nismo želeli pritiskati na nikogar, saj smo se absolutno želeli izogniti debati o tem, da koga silimo v nekaj, česar ne želi. Pred sezono smo naredili popis precepljenosti, ki je bil že takrat precej soliden. Pri nekaterih klubih je bilo stanje boljše, pri drugih slabše in tistim smo še enkrat priporočili, da se naj pogovorijo s svojimi člani.”

Tudi športniki za udeležbo na tekmah danes seveda potrebujejo vseprisotni PCT. “Kdor želi igrati in ni cepljen ali prebolevnik, se mora testirati, to pa povzroči kup problemov. V rokometu smo lani kot prvi med ekipnimi športi uvedli obvezno testiranje pred tekmami. Kupili smo teste in uvedli protokole, ko niti država še ni podala pravih smernic. Verjetno smo že takrat dvignili zavedanje o pomembnosti zavarovanja pred virusom,” razloge za dobre rezultate v rokometni panogi navaja Sebastjan Gergeta.

Nihče s cepljenjem ni pogojeval položaja v ekipi

Klubi v prvi slovenski rokometni ligi skozi odgovore jasno izražajo svoje stališče, da z obveznim cepljenjem niso pogojevali mesta v ekipi. So pa se na športnike obračali s priporočili in usmeritvami, kako lahko čim bolje zaščitijo svoje zdravje. Klubi potrjujejo, da vodstvo tekmovanja nanje ni pritiskalo z obveznostjo cepljenja, da pa so spremljali priporočila in navodila ter se s skupnimi močmi trudijo, da sezona poteka čim bolj nemoteno.

V rokoometni prvi ligi vodijo Celjani, pred Trimom (tekma manj), Gorenjem in Ribnico.

Opazno je, da imajo klubi, ki so igrali vsaj v evropskih kvalifikacijah, visok odstotek precepljenih ali prebolelih članov prve ekipe oziroma tudi strokovnega štaba. Glede na nekatera oddaljena gostovanja, Gorenje je že odpotovalo v Španijo, Celje in Trimo na Dansko, Jeruzalem Ormož pa celo na Islandijo. Klubi priznavajo, da jim je precepljenost pomagala tudi pri izogibanju logističnim zapletom, ki bi bili povezani s številnimi testiranji, na Islandiji pa zgolj testiranim tako ali tako ne omogočajo vstopa v državo.

Naše ugotovitve kažejo, da je lahko rokomet na področju varovanja pred okužbo s koronavirusom v veliki meri vzor ostalim slovenskim športom.