Slovenski junak Zagreba: V Draženov dom vrnil lovoriki

Košarka 10. Jun 202221:04 > 11. Jun 2022 0:58 0 komentarjev
Gašper Okorn. Foto: MaPa

Zagrebška Cibona je v peti tekmi finala hrvaškega košarkarskega prvenstva še tretjič premagala Zadar (56:51). Trener Gašper Okorn je tako v dvorano Dražena Petrovića vrnil dvojno krono.

V torek je minilo 29 let od tragične smrti hrvaškega virtuoza Dražena Petrovića, po katerem je, med drugim, poimenovana tudi dvorana zagrebške Cibone, v kateri je po prihodu iz domačega Šibenika in pred selitvijo v Madrid ter nato ligo NBA košarkarski Mozart pustil neizbrisen pečat. Da je neizmerna čast voditi klub s tovrstno zgodovino, pa čeprav je sedanjost veliko bolj bleda in predvsem evropsko povsem nekonkurenčna, nam je slovenski trener na klopi zagrebškega kluba Gašper Okorn dejal že kmalu po ustoličenju. Prav zaradi tega je bil neizmerno vesel pokalne letošnje lovorike, prve Cibonine po kar devetletni suši. A ni se ustavil. Zdaj je klubu iz prestolnice prinesel še naslov državnega prvaka, po zmagi s 3:2 v seriji proti Zadru.

Foto: MaPa

Odločitev o hrvaškem prvaku je še devetič doslej padla v odločilni finalni tekmi po izenačenju, petič sta v njej odločala Cibona in Zadar. Dalmatincem je najprej uspel ”break” v hrvaški prestolnici (77:70), sledili sta dve zaporedni zmagi Volkov (77:73, 76:62), ki so nato v Zadru, kjer je dvorana na Višnjiku poimenovana po še eni košarkarski legendi – Krešimirju Ćosiću, zapravili prvo zaključno žogo (59:61). Drugo so izkoristili. Pred 5.000 gledalci v domači dvorani. “Izjemni občutki. Od srca se mi je odvalil velik kamen. Imamo neizkušeno ekipo. Ne premoremo dodatne kakovosti, ki bi odločala tekmo. Toda fantje so danes maturirali,” je po tekmi za SK dejal trener Okorn.

Dvorana Dražena Petrovića je bila v peti finalni tekmi hrvaškega prvenstva razprodana. Foto: MaPa

O izjemni izenačenosti obeh finalistov, ki sta pred tem, tako kot tudi Split, ostala v ligi ABA, priča tudi podatek, da je bil pred petkovo odločilno tekmo skupni rezultat izenačen (273:273). Podobno je bilo peto dejanje. Zadar je sicer v trenutek resnice vstopil veliko bolj odločno. Moštvo Srđana Helbicha je namreč povedlo z rezultatom 8:0 in vodilo s 13:3. A sledil je srdit in dolgotrajen odgovor Cibone z delnim rezultatom 23:3, po katerem so gostitelji v 14. minuti vodili z rezultatom 26:16 in nato na osrednji odmor odšli s prednostjo trinajstih točk (38:25). V večjem delu tretje četrtine je Okornova četa držala prednost. Še osem minut pred koncem je vodila z rezultatom 49:37. A sledil je dalmatinski Tornado – 11:0. Vsega slabe tri minute pred konce je bil rezultat 49:48. Izjemni Toni Nakić, sicer tudi MVP finala, je nato le preprečil popoln preobrat (56:51) in tako poskrbel za navijaški izbruh čustev, kakršnega v zagrebški košarki že dolgo ni bilo.

Pet lovorik … v Sloveniji

Cibona je tako prišla že do jubilejnega dvajsetega naslova hrvaškega državnega prvaka, prvega po letu 2019. Zadar ostaja pri treh. Mimogrede, pet zaporednih naslovov hrvaškega prvaka je osvojila tudi zagrebška Cedevita (2014-2018), ki se je medtem po združitvi z Olimpijo preselila v Ljubljano in zdaj pravzaprav osvaja slovenske lovorike. Pred dnevi je osvojila drugo zaporedno, jasno – kot Cedevita Olimpija.

In medtem ko je bila dvorana Dražena Petrovića tokrat polna, tekmo pa je spremljalo izjemno navijaško vzdušje, ki je predramilo tudi Zagrebčane, se je pri dobrih poznavalcih hrvaške košarke pojavljal grenak priokus. Pravijo namreč, da še zdaleč ni izključen tudi najbolj črn scenarij Cibone, torej da je šlo za neke vrste sedmino. Visoki dolgovi nekdanjega dvakratnega prvaka Evrope so namreč že lep čas dejstvo. A če se je še pred meseci govorilo o skrivnostnem indijskem vlagatelju, ki bi klubu pomagal na zeleno vejo, se dan rešitve vse bolj odmika. Rešitve (še) ni na vidiku. Če je kmalu ne bo, čaka Zagrebčane nadaljnje umiranje na obroke ali celo stečaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!