Spopad super zvezdnikov, ki ga Srbi enostavno morajo dobiti

Košarka 25. Avg 202213:34
Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić Foto: AP Photo/Aaron Gash via Guliverimage

Stark Arena v Beogradu bo nocoj ob 20.00 prizorišče velikega košarkarskega spektakla. Na kvalifikacijski tekmi za svetovno vrsto bosta na nasprotnih straneh parketa namreč stala Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo, dvoboj super zvezdnikov pa bo pravzaprav precej pomembnejši za srbskega "Jokerja", saj bi morebiten poraz domači reprezentanci dodobra zaprl pot na zbor najboljših reprezentanc sveta.

Spektakel iz Beograda si boste lahko od 20.00 v živo ogledali na Sportklubu 2.

Dva poraza z Belgijo in poraz z Latvijo v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo so srbski reprezentanci močno otežili delo pri preboju na svetovno prvenstvo, ki ga prihodnje leto gostijo Filipini, Japonska in Indonezija. Trener Svetislav Pešić se je znašel pod hudim pritiskom, še dodatno pa je srbsko javnost vznemiril s tem, ko je s seznama reprezentantov prečrtal dolgoletnega kapetana Miloša Teodosića.

Vzdušje v taboru srbske reprezentance je tako precej napeto. Pešić je pred tekmo poudaril, da Grčija še nikoli ni imela močnejše reprezentance, naše novinarske kolege pa je presenetil tudi s tem, ko v pogovoru za Sportklub ni želel v angleščini obračuna napovedati za grške medije.

A še pred tem je izkušeni strateg priznal, da njegovo reprezentanco nocoj zanima samo zmaga. “Ko igra Srbija v Beogradu, je favorit. Dvorana bo polna, pričakujemo izjemno podporo. Publika je tista, ki nas lahko dvigne, četudi še nismo popolnoma uigrani. Njihova podpora bo še posebej pomembna, da prebrodimo krizne minute, saj pričakujem tekmo z vzponi in padci.”

Svetislav Pešić. Foto: FIBA

Giannis proti Jokiću

Da se obeta res pravi košarkarski spektakel, odločno govori tudi dejstvo, da se bosta nocoj pomerila košarkarja, ki v zadnjih letih močno zaznamujeta tudi dogajanje v ligi NBA. Nenazadnje sta Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo v zadnjih štirih letih vsak po dvakrat postala MVP-ja sezone v najmočnejši ligi na svetu in s tem prekinila dvanajstletno prevlado domačih košarkarjev.

Če je Srbija po zaslugi izjemnega Jokića v zadnjem tednu ugnala Italijo in Nemčijo ter dobila pripravljalni turnir v Hamburgu, so Grki zaradi ugodnejšega položaja v skupini lahko pred srečanjem precej bolj sproščeni. V obračun namreč vstopajo z razmerjem zmag 3-1 in so na vrhu kvalifikacijske skupine poravnani z Latvijo. Srbija je z razmerjem 1-3 skupaj z Veliko Britanijo na samem dnu.

Srbske zaušnice v domači košarkarski javnosti še zdaleč niso pozabljene … Foto: Gulvierimages

Poraz Srbije bi tako pomenil še dodatno stopnjevanje pritiska pred Eurobasketom, na katerem so Pešićevi varovanci poleg Slovenije in Grčije glavni favoriti za odličja. V gostujočem taboru se zavedajo, da bi z današnjo zmago še dodatno razrahljali homogenost srbske reprezentance, zato Antetokounmpu in soigralcem motiva prav gotovo ne bo manjkalo …

Komentari

Vaš komentar