Tarča na slovenskem hrbtu: Hrvati navijali za nas, zdaj pa …

Košarka 22. Nov. 202120:48 > 23. Nov. 2021 12:361 komentar
Delite:
Aleksander Sekulić. Foto: MaPa

Natančno 107 dni po porazu proti Avstraliji, ki je v dvorani Saitama v Tokiu dokončno razblinil slovenske sanje o zgodovinski olimpijski kolajni, se je slovenska košarkarska reprezentanca pod vodstvom Aleksandra Sekulića znova zbrala. Resda v močno okrnjeni zasedbi, a z jasnim ciljem. To je vrnitev v Azijo, in sicer na svetovno prvenstvo 2023. V četrtek s Hrvaško, v nedeljo s Švedsko.

Anketa med strokovnjaki na uradni spletni strani Mednarodne košarkarske zveze Fiba je razkrila jasno pričakovanje. Slovenija se bo vrnila na svetovno prvenstvo. Tam je nastopila v letih 2006, 2010 in 2014.

“Tja merimo,” so se nasmehnili slovenski reprezentanti, ko so prikorakali v dvorano Bonifika, kjer bodo opravili kratke priprave pred četrtkovo tekmo s Hrvaško v Zagrebu. V drugi tekmi prvega reprezentančnega okna pa bodo prav v omenjeni koprski dvorani gostili Švedsko.

“Za fanti je naporen začetek sezone. A pomembno je, da odmislijo klubske težave in se osredotočijo na tekmi, ki sta pred nami. Potreben bo ‘reset’ in priprava na reprezentančne nastavitve,” pravi Aleksander Sekulić, ki zdaj že lep čas ni več vršilec dolžnosti in nadomestni selektor, temveč polnokrvni šef reprezentančne stroke. Še pred olimpijskim poletjem se je namreč izkazal v drugem delu kvalifikacij za EuroBasket 2022. Prav zaradi tega stavi na vnovično oklepanje teh vrednot.

Še pred reprezentančnim zborom so imeli polne roke dela Sekulićevi pomočniki. V prvi vrsti z analizo tekmecev, pri čemer so se lahko osredotočali predvsem na posameznike, medtem ko pa je ekipna igra Švedov in Hrvatov še precejšnja neznanka. Kaj pa slovenska igra?  “Želimo igrati agresivno v obrambi, hitro v napadu in biti dobri v skoku. Kot nazadnje, ko smo igrali skupaj,” odgovarja Sekulić, ki je zdaj osredotočen predvsem na Hrvate, medtem ko pa bo o Švedih vedel precej več po njihovem obračunu s Finci.

Reprezentančni seznam

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Jakob Čebašek (Leuven), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Blaž Habot (Ilirija), Alen Hodžić (Cedevita Olimpija), Jan Kosi (Krka), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Debrecen), Jurij Macura (Krka), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Burgos), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Lux Chieti Basket) in Luka Rupnik (Cedevita Olimpija).

Edo Murić. Foto: MaPa

Jasen cilj sta dve zmagi. Prva že v četrtek v dvorani Dražena Petrovića. “Fante sem opozoril na to, da je položaj podoben kot leta 2017. Takrat se Slovenija po zlatem EuroBasketu ni uvrstila na svetovno prvenstvo 2019. Zdaj je za nami uspešno poletje. Po novem bomo imeli na hrbtu tarčo. Mi pa seveda ne bomo igrali z vsemi najboljšimi. A tisti, ki so tukaj, se bodo maksimalno podredili cilju. Od prvega treninga naprej bodo osredotočeni na prihajajoči tekmi,” pripoveduje selektor četrte reprezentance z zadnjih olimpijskih iger.

Za Slovenijo v tem kvalifikacijskem oknu ne bodo igrali Luka Dončić, Vlatko Čančar, Žan Mark Šiško, Gregor Hrovat, Mike Tobey in Zoran Dragić. Toda kapetan Edo Murić pravi, da to ne sme biti izgovor.

“Gledanje SP 2019 preko malih ekranov je bila za nas dobra šola. Zdaj čutimo odgovornost. Želimo dobro začeti te kvalifikacije in si tako olajšati delo pred nadaljevanjem,” meni Murić in pred tekmo s sosedi dodaja: “Hrvati so na olimpijskih igrah navijali za nas. Zdaj je jasno, da želijo igrati proti nam. In nas premagati. Ne bo nam lahko.”

Obe tekmi slovenske reprezentance si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1.

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Komentari

Vaš komentar